Hyppää sisältöön
0-3v 3-5v Kasvikset ja hedelmät Maistamisrohkeus

Rohkean maistelijan reitti

Rohkaistaan lasta erilaisten makujen maistamiseen lempeän aistilähtöisesti askel askeleelta.

Julkaistu 14.9.2021
Päivitetty 31.3.2023

Tehtävän toteutus

  • Otetaan maistiaisia isälle, äidille, siskolle, koiralle.
  • Asetellaan kurkkusiivuista leivän päälle pupunpää ja -korvat.
  • Rohkaistaan lasta koskettamaan tai haistamaan ruokaa, jos maistaminen on vaikeaa.

Vinkki

Ruokarohkeutta metsästämässä

Jos esim. tomaatti ei maistu, kannattaa edetä portaittain:

  • Aluksi riittää, että tutkitaan tomaattia yhdessä – miltä se tuntuu, tuoksuu, näyttää tai kuulostaa, kun sen pintaa taputtaa, hankaa tai leikkaa.
  • Tomaatti voi käydä lautasella vierailemassa ilman maistamispakkoa.
  • Seuraavassa vaiheessa voidaan käyttää tomaattia huulilla huulipunamaisesti, jolloin saadaan pieni makuaistimus mukaan.
  • Seuraavaksi tomaatin pala käy vain suussa ja voi palata lautaselle. Lapsen ei tarvitse purra tai niellä, jos se tuntuu vaikealta.
  • Kun lapselle tulee turvallinen ja luottavainen olo, maistaminen ja syöminen helpottuvat vähitellen.
  • Iloitaan edistymisestä, kannustetaan ja otetaan tarvittaessa aikalisä, jos takapakkeja tulee.

poika katsoo tomaattia

Lapsi tutkii tomaattia

Lapsi haukkaa tomaattia

Kasvattajan kommentti

  • “Meidän ryhmässä (alle 3v) lapset innostuvat usein rohkeasti maistelemaan kun ehdotetaan, että lapsi ottaisi maistiaisen isälle, äidille, siskolle, koiralle jne. Myöhemmin jotkut jatkavat tätä ihan itsekseenkin.” 
  • “Alle kolmivuotiailla kurkkurenkaiden maistaminen on ollut hauskaa, kun on yhdessä kuviteltu niiden olevan auton renkaita, jotka poksahtavat haukatessa.” -Mira-

Lähde

  • Kysely varhaiskasvattajille 2019 @Neuvokas perhe

Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin 


Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen tietopankkiin

Lue seuraavaksi

Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje