Kehosuhteen tukeminen
Ulkonäkökeskeisessä maailmassa kehosuhde vääristyy helposti – lapsilta ja aikuisilta. Se miten suhtaudumme omaan kehoomme heijastuu aina myös ammatilliseen kohtaamiseen. Ammattilaisten on hyvä olla tietoisia omasta keho- ja ruokasuhteestaan. Perheiden kanssa työskentelevän kannattaa miettiä myös, millaiseen keho- ja ruokasuhteeseen ohjaa lapsia ja vanhempia. Tule mukaan kehorauhanturvaajaksi!
Ole sinäkin kehorauhanturvaaja
Jokaisella aikuisella ja ammattilaisella on vastuu lasten terveen kehosuhteen kasvussa. Millaista sanoitusta käytämme? Millaiseen keho- ja ruokasuhteeseen ohjaan lapsia ja vanhempia ja millaisia arvoja tähän liittyy? Ammattilaisten on hyvä pysähtyä pohtimaan myös omaa keho- ja ruokasuhdettaan. Ole sinäkin kehorauhanturvaaja omassa työssäsi – lapsille, aikuisille ja itsellesi. Yhdessä luomme uutta kehorauhan aikaa <3
Miten lisätä kehorauhaa? -huoneen taulu ammattilaisille
Kehorauha on hyvä ottaa esille työyhteisössä. Jokaisessa työyhteisössä on ihmisiä, jotka ovat kamppailleet oman keho- ja ruokasuhteensa kanssa. Onkin tärkeää yhdessä sopia pelisäännöt, miten kehoista, ruoasta ja liikkumisesta keskustellaan.
10 vinkkiä ammattilaiselle, kun nuoren keho- tai ruokasuhde vinoutuu
Miten toimia ammattilaisena, kun huomaa nuoren ruoka- ja/tai kehosuhteen vinoutuvan? Tuotimme yhdessä Syömishäiriöliiton kanssa vinkit ammattilaisten omaan pohdintaan.
Tietoisuus lihavuuden stigman vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin on lisääntynyt ja samalla luonut paineita painosensitiivisempään toimintaan. Terveydenhuollossa painopuheella on hyvä tarkoitus – hyvinvoinnin lisääminen. Samalla puhuminen koetaan vaikeaksi ja toisaalta myös tehottomaksi. Mistä ja miten sitten voi puhua?
Kehorauhaa vai kiusaamista varhaiskastuksen arjessa -webinaari
Katso webinaariimme vastuullisemmasta painopuheesta terveydenhuollossa ja varhaiskasvatuksessa. Miten voidaan tukea lasten tasapainoisen ruoka- ja kehosuhteen kehittymistä? Mistä vastaanotoilla voi puhua?
Lapsen kehosuhteen tukeminen -materiaali
Materiaali kokoaa yhteen keskeiset Neuvokas perhe -materiaalit lapsen kehosuhteen tukemiseen. Ammattilaisen on helppo ohjata materiaalin kautta Oma keho on supersankari -videoon, kehotyytyväisyyttä tukeviin vinkkeihin, Kehoni-tehtäväsivuun tai kehosuhdetta tukeviin mindfulness-äännitteisiin (lapsille ja nuorille).
Tutustu ja lataa materiaali täältä
10 vinkkiä vanhemmalle, kun nuoren keho- tai ruokasuhde vinoutuu
Miten toimia vanhempana, kun huomaa nuoren ruoka- ja/tai kehosuhteen vinoutuvan? Tuotimme yhdessä Syömishäiriöliiton kanssa vinkit vanhemmalle.
6 vinkkiä lapsen kehotyytyväisyyden tukemiseen -artikkeli
Lasten kasvaminen ulkonäkökeskeisessä ja visuaalisessa maailmassa altistaa kehon jatkuvalle tarkkailulle yhä aiemmin. Aikuisilla on tärkeä rooli tukea lasten terveen kehosuhteen kasvua. Oma keho ja sen tuntemukset ovat tärkeitä tulla tutuksi pienestä pitäen. Kehu ja kannustus on jokaisen lapsen oikeus. Lue vinkit artikkelista.
Kehotyytyväisyys-sivu
Olemme koonneet sivuillemme paljon vinkkejä, joilla voit tukea lapsen kehotyytyväisyyttä. Voit antaa lapsen tutustua kehotyytyväisyyteen myös videoidemme avulla. Alakoululaisen kanssa kannattaa katsoa vaikka yhdessä Oma keho on supersankari -videomme, jonka jälkeen lapsen kanssa voi jutella videossa esiin nousseista asioista. Isompien koululaisten ja nuorten kannattaa katsoa Hyvää päivää keho – mitä sulle kuuluu? -videomme.
Oma keho on supersankari -video
Mistä keho tykkää? Mikä tekee sille hyvää? Tämä video on tehty noin 5 – 10-vuotiaille lapsille, jotta oman kehon arvostaminen ja kehotyytyväisyys tulisi tutuksi jo pienestä pitäen.
Tehtäviä, joiden avulla pohditaan omaa kehoa
Katso ja tulosta lapselle tai ryhmälle tehtäväsivuja, joiden avulla voidaan käsitellä omaan kehoon liittyviä ajatuksia, tunteita ja havaintoja. Huomiota kannattaa kiinnittää kehon toiminnallisuuteen ulkonäön sijaan. Mitä kaikkea keho osaa tehdä? Mihin osaat käyttää kehon osiasi?
Toimintakortit kehotyytyväisyyden tukemiseen
Viisi erilaista toimintaideaa lapsiryhmään, joiden avulla voidaan vahvistaa kehotyytyväisyyttä esi- ja alakouluikäisten lasten kanssa.
Opitaan terveystaitoja yhdessä
Valmis materiaalipaketti hyvinvoinnin ja terveyden teemojen käsittelyyn yhdessä lasten kanssa, esim. MOK -viikolle. Kokonaisuus sisältää seuraavat osiot:
- Ruoka ja syöminen
- Liikkuminen
- Lepo ja uni
- Ruutuaika ja digitaidot
- Minä ja kehoni
Osioita voi käsitellä järjestyksessä, tai niistä voi poimia vain osan.