Näkkileipää kaikille aisteille
Valmistelut ja materiaalit näkkileipää tukikysymykset Vertailun tulokset voidaan merkitä Sapere-työkirjan liitteen 5 taulukkoon. Tehtävän toteutus Näköaisti Miksi meillä on silmät? Mikä on se aisti, jota tarvitaan katsomiseen? Mitä tietoa saat näköaistin avulla tästä näkkileivästä? Mitä sille tapahtuu, kun sen halkaisee? Tuntoaisti Mikä on se aisti, jota tarvitaan, että voit tuntea käsilläsi erilaisia asioita? Mitä tunnet […]
Lue artikkeliMakuvesibaari
Valmistelut ja materiaalit 3 vesikannua appelsiinin viipaleita kurkkuviipaleita minttua limesitruuna Tehtävän toteutus Käydään lasten kanssa yhdessä läpi, miten veistä käytetään. Pilkotaan hedelmät ja vihannekset ja lisätään yrtit. Nautitaan vedestä ja pohditaan omia makumieltymyksiä. Vinkki Miettikää, mitä kaikkea sesongin mukaista voi lisätä makuvesibaariin (esim. raparperi, mustaherukanlehdet, vadelmat) Kokeilkaa erilaisia yhdistelmiä! Mistä makupareista tuli paras kombinaatio? Täältä […]
Lue artikkeliOmena-tasting
Valmistelut ja materiaalit Hankitaan kaupasta, torilta tai syyskuussa omakotialueelta muutamia erivärisiä omenoita. Yleisesti voidaan olettaa, että vihreät omenat ovat happamia, keltaiset omenat ovat makeampia, ja punaiset omenat ovat makeita ja kiinteitä. (Lajit vaihtelevat ja lajikkeita on paljon.) Tehtävän toteutus (Aikuinen maistaa ja valitsee sopivia omenoita, joiden maku on tarpeeksi erilainen) Mahdollisuuksien mukaan annetaan lapsen osallistua […]
Lue artikkeliJuuresten raastaminen
Valmistelut ja materiaalit porkkanaa lanttua naurista kyssäkaalia Pyydä keittiöltä raastepäivän juurekset kokonaisina. Tehtävän toteutus Nimetään juurekset. – Mitkä niistä ovat lapsille jo tuttuja? Lapset saavat valmistaa käsin raastamalla oman raastesalaatin lounaalle. – Maistellaan eri juureksia. – Valitaan mieleisimmät omaan raasteeseen. Vinkki Mahdollisuuksien mukaan keittäjä voi olla mukana avustamassa lapsia. Juureksista voidaan myös pilkkoa juurespaloja esimerkiksi […]
Lue artikkeliLaiva on lastattu
Valmistelut ja materiaalit leikin tueksi kasvis- ja hedelmä- ja kasvisleluja/kuvia esimerkkejä ryhmistä: – kasvikset ja hedelmät – ruokailuvälineet – jälkiruoat – pääruoat – alkuruoat – suomalaiset ruoat – ulkomaiset ruoat Tehtävän toteutus Leikin vetäjä aloittaa leikin “ Laiva on lastattu… hedelmillä” Leikkijät saavat vuorollaan keksiä ryhmään kuuluvia sanoja Vinkki Leikkiä voidaan leikkiä myös toiminnallisesti levittämällä […]
Lue artikkeliMistä banaanit tulevat?
Valmistelut ja materiaalit Lataa ja tulosta Banaanin matka-juliste Reilun Kaupan sivuilta. Tehtävän toteutus Tutkitaan yhdessä julisteen avulla banaanien matkaa pellolta kauppoihin. Lasten kanssa voidaan yhdessä miettiä mitä hedelmiä kasvaa Suomessa ja mitä hedelmiä taas tuodaan ulkomailta. – Miksi kaikki hedelmät eivät kasva Suomessa? – Mitä kaikkia kulkuneuvoja banaanien matkaan tarvitaan? Vinkki Pyytäkää paikallisilta ruokakaupoilta tyhjiä […]
Lue artikkeliRaaka, kypsä ja ylikypsä banaani
Valmistelut ja materiaalit vihreä, keltainen ja ruskea banaani leikkuulauta ja veitsi Tehtävän toteutus Tutkitaan vihreää, keltaista ja ruskeaa banaania. Keskustellaan, millaiselta ne näyttävät: väri, muoto, kuori Muistellaan aikaisempia kokemuksia banaaneista – Miltä ne maistuivat ja mistä ne hankittiin? – Miltä nämä eriväriset banaanit voisivat maistua? Katsellaan mitä kuoren alta löytyy. Maistellaan mille eri banaanit maistuvat, […]
Lue artikkeli