Hyppää sisältöön

Lisätään yhteistyötä ammattilaisten kesken

Valmistelu ja toteutus Poimi tästä teille parhaiten sopivia keinoja yhteistyön lisäämiseksi.   Yhteistyö helpottaa ns. pedagogisen ruokalistan toteutusta, jossa yhdistyy varhaiskavstuksen ja ruokapalveluiden osaaminen. Se lisää lapsen ruokarohkeutta. Käytännössä pedagoginen ruokalista voi olla esimerkiksi lapsen osallistumista sekä tutustumista ruoka-aineisiin. Kutsutaan ruokapalveluiden edustus mukaan yksikön palavereihin, niin tieto kulkee paremmin. ​ Tehdään palautekanavat puolin ja toisin […]

Lue artikkeli

Helpota hyviä valintoja

Valmistelu ja toteutus Terveellisen aterian kokoaminen tehdään linjastoratkaisuilla helpoksi Laita lasvikset tarjolle ensimmäisenä, niin niitä tulee otettua reilummin. Tarjoa kasvikset mieluiten komponentteina!​ Jos tarjolla on kasvisruoka ja toinen lämmin ruoka, laita kasvisvaihtoehto ensimmäiseksi. Tee ruoka tutuksi kuvitetun ruokalistan menetelmin. ​ Kasvisvaihtoehtoja suosimalla, myös ympäristönäkökulma tulee huomioitua. Se on tärkeä osa ruokakasvatusta – terveellisyys ja ympäristöystävällisyys […]

Lue artikkeli

Kasvikset komponentteina

Kun lapsi näkee, mitä on tarjolla, kasviksiin on helpompi tarttua. Kasvikset eivät myöskään jää syömättä, jos salaatin seassa on aines, mikä ei lapselle maistu. Tehtävän toteutus Laita kasvikset selkeästi esille, kukin lajike (esimerkiksi kurkkupalat, meloninlohkot, tomaatinlohkot) omaan kulhoonsa. Selkeys tekee maistamisesta helpompaa. Jos komponenttien tarjoaminen ei ole mahdollista, esittele sekasalaatin raaka-aineet kuvin tai kokonaisten kasvisten […]

Lue artikkeli

Kutsutaan vanhemmat syömään!

Monella vanhemmalla ei ole kokemusta päiväkotiruuasta. Omista ruokailuajoista voi myös olla niin kauan, etteivät muistikuvat kohtaa tämän päivän todellisuutta ja monipuolista tarjontaa. Hyvien kokemusten myötä vanhempien on myös helpompi tukea lasta ruuan syömisessä. Valmistelut ja toteutus Ruokamaistatusta tarjotaan monissa kunnissa esimerkiksi kerran vuodessa. Kysy mahdollisuudesta oman kuntasi ruokapalveluista. Jos työskentelet ruokapalveluissa, markkinoi maistelumahdollisuutta varhaiskasvatuksen yksiköille […]

Lue artikkeli

Päiväkotiruoka tutuksi kuvitetun ruokalistan avulla

Kaikille ruokailijoille ruuan nimi tai ulkoasu ei kerro, mistä se on valmistettu. Ruokaa saatetaan sen vuoksi vierastaa, vaikka se olisi tehty lapselle mieluisista ja tutuista aineksista. Kuvitettu ruokalista tekee ruokien sisältöä eli raaka-aineita tutuksi. Se voi lisätä päiväkotiruuan syömistä. Samalla lapset voivat harjoitella ruokasanastoa. Ruuista kannattaa viestiä myös lasten huoltajille esimerkiksi ilmoitustaululle kiinnitettyjen ruokakuvien avulla. […]

Lue artikkeli

Kuvalliset ruokaohjeet

Kuvalliset ruokaohjeet sopivat aloitteleville ruuanvalmistajille. Kokkaaminen on lapsille mieluista ja Itse tehty ruoka voi rohkaista arempaa lasta maistamaan uusia makuja. Reseptit on suunnattu myös perheille, jotka kaipaavat helppoja, maistuvia ja terveellisiä ruokaohjeita arkeen. Lisäksi ne sopivat perheille, jotka haluavat tutustua suomalaiseen ruokakulttuuriin itse kokkaillen.   Valmistelut ja materiaalit Tutustu ruokaohjeisiin Sydänmerkin verkkosivuilla  Tulosta valitsemasi ruokaohje […]

Lue artikkeli

Maistelupaketit

Ruokapalveluiden kokoamat paketit auttavat varhaiskasvattajia toteuttamaan ruokakasvatusta ja maistelutehtäviä lasten kanssa. Maistelut tutustuttavat lapsia uusiin makuihin ja kasvattavat ruokarohkeutta.  Ruokapalvelun palvelusopimukseen voidaan kirjata esimerkiksi tilattavien pakettien määrä lukukautta kohden ja siten vahvistaa ruokakasvatuksen roolia varhaiskasvatuksessa. Valmistelu ja materiaalit Suunnitelkaa muutamia tilattavia maistelupaketteja ryhmien käyttöön. Tavanomaisia ovat esimerkiksi kasvis-, hedelmä- ja marjapaketit sekä paketit, joissa on […]

Lue artikkeli
  • 1
  • 2
Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje