Käyttäjäkokemuksia
Neuvokas perhe -menetelmän käyttökokemuksia kerätään aktiivisesti. Tässä näet niistä muutamia.
Neuvokas perhe -sivuilta paljon vinkkejä lapsen nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen – myös englanniksi
”Käytän Neuvokas perhe -materiaaleja työssäni perheiden parissa, etenkin monipuolisia verkkosivuja Lapset puheeksi -keskustelujen tukena. Esimerkiksi yhdellä etäyhteydellä toteutetussa Lapset puheeksi keskustelussa vanhempien kanssa esille nousi 3-vuotiaan lapsen moninaiset vahvuudet ja joitakin haavoittuvuuksia, joiden vuoksi yhteyttä olikin otettu neuvolaan huolehtivien ja rakastavien vanhempien taholta. Ensimmäisen tapaamisen jälkeen vanhemmat jäivät valitsemaan heidän perheelleen tärkeimmät vahvuudet ja haavoittuvuudet sekä miettimään toimintasuunnitelmaa jo alustavasti. Perheen 3-vuotias touhupakkaus varustettuna suurella tahtotilalla osallistui osittain etätapaamiseen ja siksikin Lp-keskustelu toteutettiin kahdessa osassa.
Yhdeksi haavoittuvuudeksi vanhemmat kokivat varsin valikoivan syömisen lapsella. Toimintasuunnitelmaa yhdessä tarkastellessa ja suunnitellessa vanhempien kanssa etäyhteydellä, olikin helppo jakaa näkymä Neuvokas perhe sivustosta ja sieltä osio 10 vinkkiä lapsen nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen. Ja mikä parasta, toisen vanhemman kotikielen ollessa englanti, sivustolta löytyy tämä myös englanniksi! Arvokkaita vinkkejä, joita vanhemmat valitsivat ottavansa käyttöön jatkossa. Neuvokas perhe sivusto eri aihealueineen tuli näin myös tutuksi luotettavan tiedon sivustona ilahtuneille vanhemmille, jotka kuuluvat netin käytön sukupolveen.”
Taina Lahtinen, Lapset puheeksi -koordinaattori ja -menetelmäkouluttaja, Siunsote
Perheiden verkkosivut, kuvapankki ja tehtäväsivut tukena vastaanotoilla
”Olen hyödyntänyt Neuvokas perhe -verkkosivuja vastaanotoilla enenevissä määrin. Verkkosivuilta on helppo napata etukäteen materiaaleja vastaanotolle aina päivän teeman mukaan. Esimerkiksi ruokailua käsiteltäessä artikkelit Veikeät välipalat lapsille ja Houkuttelevat hedelmät ja kasvikset lapsille ovat olleet oiva apu. Neuvokkaan perheen verkkosivuja on myös helppo näyttää perheille myös vastaanottokäyntien aikana.
Olen myös käyttänyt usein Neuvokkaan perheen kuvapankin materiaaleja ja verkkosivuilta löytyviä tehtäviä. Kuvapankista olen käyttänyt arkirytmiin ja liikkumiseen liittyviä kuvia, jotka ovat toimineet hyvin keskustelun tukena lasten kanssa. Isommille koululaisille olen antanut ennen käyntiä täytettäväksi Oman elämän tähti -tehtävän. Koen, että se on lisännyt vuorovaikutusta vastaanottokäynneillä. Sen avulla arjen osa-alueiden vahvuudet sekä mahdollista muutosta kaipaavat osa-alueet tulevat luontevasti esille.”
Marita Jokitalo, sairaanhoitaja, Oulun yliopistollinen sairaala
Kerro meille sinun kokemuksesi!
Ota yhteyttäNeuvokas perhe -materiaalit näkyvä osa hyvinvointimentorien työtä
”Me Vantaan kaupungin elintapaohjaustiimin hyvinvointimentorit käytämme Neuvokas perhe -materiaaleja paljon työmme tukena. Olemme linkittäneet perheiden verkkosivujen materiaaleja hyvinvointisovellukseemme sekä myös suoraan asiakkaillemme. Hyvinvointisovelluksesta löytyy esimerkiksi vinkkejä kotiliikuntaan ja liikkujatyyppitesti. Asiakkaille olemme linkittäneet tarpeen mukaan esimerkiksi ohjeita houkuttelevien kasvisannosten tekemiseen, vinkkejä ruokailon ja -rohkeuden lisäämiseen sekä ruutuaikaan, digitaitoihin, liikuntaan ja lepoon liittyviä materiaaleja.
Myös vieraskielisten materiaalit ovat olleet hyödyksi työssämme. Olemme jakaneet niitä vastaanotoilla ja käyttäneet luentojen materiaaleina. Luentojen materiaalina olemme käyttäneet myös kuva- ja tehtäväpankkia. Olemme jakaneet äiti-lapsipuistojumpan osallistujille myös kesähaastelistaa. ”
Daniela Eklund, Inka Mannoja ja Taru Patrikainen, hyvinvointimentorit, kunnolla.fi
Neuvokas perhe -työvälineet tuo esille ne asiat, jotka ovat hyvin
”Neuvokas perhe –kortti on kiva check-lista perheen arkeen ”missä mennään”. Se tuo esille ne asiat jotka on hyvin ja joista halutaan pitää kiinni. Se myös herättää keskustelua niistä asioista, joihin voisi muutoksia tehdä. Pienistä asioista, jotka vaikuttaisivat omaan hyvinvointiin ja kiireisessä arjessa jaksamiseen. Kun pysähtyy miettimään arjen mahdollisuuksia saattaa löytää itsensä vaikka oman vanhan rakkaan harrastuksensa parista. Näin kävi minulle kun täytin Neuvokas perhe –kortin ensimmäistä kertaa. Uiminen on tuonut meidän perheeseen ilon liikkua ja viettää laatuaikaa yhdessä.
Neuvokas perhe –kuvakansioista käytän kuvia vastaanoton tueksi. En rutiinisti kaikkien kanssa, vaan perheistä lähtevien tarpeiden mukaisesti. Toiset kaipaavat vinkkejä arkiliikkumiseen, toisten kanssa saatetaan miettiä vaikka sopivaa ruokarytmiä. Tärkeää on siis, että hyvää materiaalia on helposti näkyvillä ja saatavilla. Lapset pitävät kuvista ja ymmärtävät usein kuvien kautta asiat paremmin. Työhuoneessani olevat Neuvokas perhe -julisteet ja -kuvat herättävät keskustelua viikoittain.”
Terveydenhoitaja Vera Osterman, Lauttasaaren neuvola
Nettisivut sisältävät paljon hyödyllistä tietoa ohjauksen tueksi
”Työskentelen kouluterveydenhuollossa alakoululaisten parissa. Hyödynnän Neuvokas perhe -materiaaleja usein ohjauksessasi. Seinillä on pari Neuvokkaan julistetta jotka auttavat havainnollistamaan ohjausta. Ohjaan perheitä usein Neuvokas perheen nettisivustolle mm. ruutuaika- ja ruoka-aiheisiin liittyen. Olen kokenut nettisivut kattaviksi ja sieltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa ohjauksen tueksi.
Keskustelua herää usein Neuvokkaan kuviin liittyen. Esimerkiksi ”täytä lautanen näin” -juliste usein herättää vanhemmissa ja oppilaissa reaktion, että kouluruoallakin lautanen tarvitsisi olla täydempi niin kuin kuvassa. Myös ”syö 5-6 kourallista kasviksia päivässä” -julisteesta on tullut paljon puhetta ja se onkin hyvä vinkki miten voi lisätä kasvisten syömistä päivään. Siitä julisteesta vanhemmat ovat myös antaneet palautetta, että selkeä ja havainnollinen kuva 😊”
Terveydenhoitaja Maria Keskitalo, Tampereen kaupunki
Neuvokkaan tarrat nettisivuille ohjaamisen apuna ja kuvien käyttö raskausdiabeetikoiden kanssa
”Ohjaan nimenomaan lastenneuvolaan tulevia perheitä Neuvokas perhe -sivustolle, jotta he osaisivat hakeutua sinne myös omatoimisesti. Minulla on tapana liimata vauvojen neuvolakortteihin pieniä tarroja, joissa on nettisivuston osoite. Niiden avulla on helppo vinkata nettisivuista.
Tosi usein tulee juteltua kasvisten ja hedelmien houkuttelevuuteen liittyvistä vinkeistä, samoin nirsoiluun liittyvistä asioista. Tällöin usein otan teidän nettisivut esille ja näytän sieltä kuvia ja ohjaan tutustumaan vielä kotona uudelleen tarkemmin. Ylipainosta tasapainoon -kurssin pariin ohjasin myös useasti, nuo painonkehitykseen liittyvät teemat kun nousevat neuvolassa säännöllisesti esiin. Tuo hyvinvointi-kurssi on hyvä, ja nimeä on varmasti mietitty koko sisällön kautta, mutta sen sisällön joutuu aina erikseen avaamaan perheelle. Täytyykin yrittää taas paremmin ottaa tämä vinkkilistaan.
Muutamia kuvakansion kuvia on itsellä esillä tai ainakin käden ulottuvilla, mm. ruokapyramidi, 5-6 kourallista kasviksia, lapsen lautasmalli. Gestaatiodiabeetikoiden kansioon olen tulostanut joitain ravitsemukseen liittyviä kuvia kansioon, jolla havainnollistaa sokerin/hiilihydraattien määriä. Kiva että sivustolla materiaalia paljon, vielä kun olisi itsellä paremmin aikaa niitä aika ajoin käydä kurkkimassa.”
Kaija Olli, neuvolan terveydenhoitaja, Perusturvakuntayhtymä Karviainen
Koululaisen terveystarkastustilanne rentoutuu huomattavasti, kun aloittaakin ”Oma keho on supersankari!”-videolla
”Käytän Neuvokas perhe -materiaaleja melko paljon ohjauksen tukena ja keskusteluiden herättäjänä. Eniten käytössä minulla on kuvapankki, kuvien avulla on helppo herätellä ajatuksia, esim.: Tuleeko kasviksia todella syötyä tarpeeksi, 5-6 kourallista päivässä? Kuinka paljon välipalassasi on sokeria? Mitä kaikkea liikuntaa päivään voikaan sisällyttää? Lisäksi on tullut esiteltyä trikkaus-temppuja ja olohuonesirkusta varsinkin perheille, joissa lapsilla ei ole syystä tai toisesta harrastuksia, mutta halu tehdä ja oppia jotain uutta on kova!
Olen käyttänyt ”Oma keho on supersankari!” -videota 2. luokkalaisten terveystarkastuksessa keskustelun herättäjänä. 2. luokkalaiset ovat tästä tykänneet ja vastaanottotilanne on rentoutunut huomattavasti, kun terkkari yllättääkin videolla!”
Palaute, mitä olen saanut, on ollut positiivista, kuvat ovat helpottaneet lapsia ymmärtämään käsiteltävän asian paremmin. Ja huomattavaa on myös se, että lapsi keskittyy tällöin myös paremmin käsiteltävään asiaan, kun on jokin mitä katsoa ja tutkia, pelkkä puhe tuntuu menevän aika ajoin kuuroille korville. Hyvää palautetta on tullut myös videoista, varsinkin trikkaus-temput on saaneet isompiakin (5. luokkalaisia) oppilaita innostumaan.”
Oona Airaksinen, kouluterveydenhoitaja, Tampereen kaupunki
Kouluterveydenhoitajan ja -lääkärin hyvä yhteistyö tukee Neuvokas perhe -työvälineiden käyttöä
”Annan Neuvokas perhe –koulukortin perheelle 1.luokan kouluuntulotarkastuksen lopuksi. Kerron vanhemmille tässä yhteydessä seuraavaa:
”Annan teille tässä hyvän työvälineen perheen käyttöön, kun mietitte miten hyvin elämäntavat ovat mallillaan teidän perheessä. Toivon, että täytätte kortin yhdessä koululaisen kanssa ennen kevätlukukauden lääkärintarkastuskäyntiä. Kortin kysymykset ovat helppoja ja vastaaminen vie vain vähän aikaa. Koska lääkärikäyntiin on vielä pitkä aika, niin ei hätää: laitan asiasta teille muistutuksen vielä lääkärikutsun yhteydessä. Se postitetaan teille kotiin hyvissä ajoin ennen lääkärikäyntiä. Tämä kortti on teille työväline, ei minun ammattilaisen arviointiväline. Kun tapaamme lääkärikäynnillä, voitte itse kertoa miltä kortin täyttäminen tuntui, ja jos jotakin erityistä asiaa toivotte minun kanssa käytävän tarkemmin lävitse tai kaipaatte vinkkejä arkeen, niin palataan niihin asioihin sitten. Näistä asioista voi laittaa itselle muistilistaa kortin takaosan osioon 1 lk. mistä haluaisimme keskustella.”
Näytän kortista perheelle koululaisen ja vanhempien osiot. Lisäksi kerron vanhemmille hyvistä Neuvokas perhe -nettisivuista ja sieltä löytyvistä tiedoista, vinkeistä ja tuesta liittyen mm. ruokailuun, liikuntaan sekä arjen haasteisiin. Mainitsen myös, että sivuilta löytyy kivoja kuvia ja tehtäviä lapsille.
Moni perhe on tuonut kortin täytettynä vastaanotolle. Keskustelen kortin asioista vanhempien kanssa silloin, kun lääkäri tutkii lasta. Perheet kertovat kortin täytön olleen helppoa ja usein he usein toteavat, että moni asia on hyvin/suositusten mukaisesti. Joissakin asioissa, kuten esim. vanhempien arkiliikunnassa olisi parannettavaa tai perheen yhteistä liikkumisaikaa saisi olla enemmän. Myös perheen yhteisen aterian järjestäminen on usein haastavaa arjen kiireissä. Vanhempien mukaan kortissa on samoja asioita/teemoja kuin THL:n lomakkeessa, jonka he ovat myös täyttäneet vastaanotolle tullessaan. Vanhemmat ovat kuitenkin kokeneet, että on hyvä, kun näitä asioita kysytään myös kortissa: näin niitä tulee pohdittua enemmän ja myös muutosta voi tapahtua. Tässä yhteydessä kannustan jatkossakin vanhempia miettimään hyviä valintoja arjessa, jotta vanhemmat ja lapsi pysyvät terveinä ja hyvinvoivina.
Kysyn myös lapsilta mielipidettä kortin täytöstä ja sen sisällöistä. Monesti lapset kokevat, että kortin täyttö oli helppoa. Jotkut harmittelevat sitä, kun omaa liikuntaharrastusta ei ole; vaikka todellisuudessa he liikkuvat koulun jälkeen paljonkin ip-kerhossa tai kavereiden/perheen kanssa pihalla. Tällöin kerron, että ohjattu liikunnan harrastaminen on vain yksi tapa liikkua – kavereiden ja perheen kanssa ulkona touhuaminen on myös todella hyvää liikuntaa.
Koen saavani Neuvokas perhe -nettisivuista paljon hyötyä työhöni: sivuilla on hyvää tietoa myös ammattilaiselle ja on ilo ohjata sivujen käyttöä perheille, koska sieltä he saavat yhdestä paikasta oikeaa tietoa avukseen arjen asioihin. Näin ei ammattilaisenkaan tarvitse ohjata ihan kaikkia asioita ”aasta-ööhön” esim. ravitsemusasioihin liittyen. Osa näistä keskustellen käydyistä asioista kuitenkin unohtuu pian keskustelun jälkeen. Kuvakansion kuvia olen tulostanut työhuoneeni ilmoitustaululle ohjauskuviksi. Ne toimivat tähän tarkoitukseen hyvin. Nepe-kortti taasen on hyvä väline perheille itsearviointiin, ja kortti on mukava antaa.”
Sanna Brännare, Hämeenlinnan kouluterveydenhuolto