Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / 5 vinkkiä rennompaan joulupöytään lapsen kanssa

5 vinkkiä rennompaan joulupöytään lapsen kanssa

Runsas joulupöytä on monen aikuisen suosikkihetkiä joulussa. Lapsilla jouluruokien makuun totuttelu voi viedä useamman vuoden. Miten luoda rento tunnelma joulupöytään?

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 4.12.2023

Jouluun liittyy paljon odotusta, jännitystä, iloa ja yhdessä oloa. Perinteinen joulupöytä ja -ruuat ovat usein aikuisille joulun tunnelmallinen kohokohta, kun taas lasten suosikkilistalla sijoitus ei aina ole yhtä korkealla. Lapselle jouluruuat saattavat olla uusia ja epäilyttäviä. Ne tulevat tutuksi vasta vuosien myötä. Hyväksy, että lapsi ei välttämättä tykkää jouluruuista ja lisäksi joulun jännitys saattaa purkautua monin tavoin. Keskity joulupöydässä mukavaan tunnelmaan.

  1. Ota rennosti joulupöydässä. Vähemmän hössötystä, enemmän tunnelmaa. Lapset aistivat aikuisten mielialoja ja odotuksia. Päästä irti täydellisen joulupöydän tavoittelusta lasten kanssa. Älä tee numeroa lapsen syömisestä tai syömättömyydestä.
  2. Hyväksy, että lapset eivät välttämättä tykkää jouluruuista. Tuo joulupöytään yksi lapselle mieleinen ruoka. Näin vältät turhan kinaamisen syömisestä ja varmistat, että vatsat täyttyvät.
  3. Pidä ruokapuhe myönteisenä. Juhlapäivänä ei lasketa montako lusikallista on syöty tai onko jälkiruoka miten terveellistä. Keskustella voi vaikka menneen vuoden iloisista tapahtumista tai seuraavan vuoden odotuksista.
  4. Lapset ovat erilaisia makumaailman ja maistamisrohkeuden suhteen. Kaikista ei tule kaikkiruokaisia eikä tarvitsekaan tulla. Joulupöydästä voi nauttia, vaikka ei kaikkea maistaisikaan.
  5. Mitä toivoisit lapsen muistavan lapsuuden jouluruokailuista? Yhdessä syömisen, naurun ja hyvän mielen. ❤️

 

Lisää vinkkejä yhdessä syömiseen Miten lisätä maistamisrohkeutta?

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some