Hoito-ohjeita hampaille
Suunterveyttä ylläpitävät tavat ja tottumukset luodaan ensimmäisinä elinvuosina. Harjaa kun 2 kertaa päivässä heiluttaa, niin hampaita naurattaa.
Hampaiden hoidon perusperiaatteet
- Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen ehkäisevät hampaiden reikiintymistä. Ruokaillaan vain aterioilla 4–6 kertaa päivässä.
- Vesi on paras janojuoma, sillä siinä ei ole hampaille haitallisia happoja.
- Hampaat harjataan aamuin illoin fluorihammastahnalla.
- Vanhempien suun terveyden ylläpito on tärkeää, sillä reikiintymistä aiheuttavat bakteerit tarttuvat lapselle aikuisen syljen välityksellä. Ethän maistele ruokaa lapsen kanssa samalla lusikalla.
- Lapsen kehitysvaiheessa olevat maito- ja pysyvät hampaat reikiintyvät helpommin kuin aikuisten hampaat. Hampaista huolehtiminen on tärkeää puhkeamista seuraavina vuosina, jolloin hampaat reikiintyvät erityisen herkästi.
- Suun terveyttä ylläpitävät tavat ja tottumukset luodaan ensimmäisinä elinvuosina.
Hampaiden terveyttä suojaavat ruokailutottumukset
- Makeat välipalat ja sokeripitoiset juomat heikentävät hampaiden terveyttä.
- Sokeria ja happoja sisältävät juomat tulisi nauttia aterioiden yhteydessä. Aterioiden välillä voi juoda vettä.
- Makeita välipaloja tai naposteltavia voi nauttia satunnaisesti ruoan yhteydessä, jolloin päivän ateriarytmi ja luontainen näläntunne eivät sekoitu.
- Karkkipäivänäkin makeaa tulee syödä kohtuudella.
- Kuitupitoinen ruoka lisää syljeneritystä. Erityisesti kokojyvätuotteissa, porkkanoissa ja hedelmissä on ainesosia, jotka estävät bakteerien toimintaa.
- Säännöllinen ksylitolituotteiden käyttö kolmesta viiteen kertaan päivässä ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Myös juustot ja pähkinät katkaisevat happohyökkäyksen. Aterian päätteeksi voi syödä palan juustoa tai ottaa ksylitolia purukumin tai helposti suuhun liukenevan pastillin muodossa.