Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Suunterveys / Tukea tutista luopumiseen

Tukea tutista luopumiseen

Tutista luopuminen on usein lapselle haastava hetki. Onneksi vanhemman tuella luopumista voidaan helpottaa.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 10.11.2023

On nukkumaan menon aika. Taapero tietää jo tarkasti, missä vaiheessa hän saa tuttinsa. Vanhemmat pohtivat, miten ihmeessä tutista voidaan koskaan luopua.

Tilanne on tuttu monessa perheessä. Tutti on monelle lapselle tärkeä nukahtamisen väline. Vauvalla on voimakas imemistarve, ja moni lapsi oppiikin rauhoittumaan tutin avulla. Tutti tuo turvaa niin väsymyksen kuin surunkin hetkellä.

Pitkään jatkunut tutin imeminen voi kuitenkin aiheuttaa haittaa hampaiston ja leukojen kehitykselle. Lapsen purennan kehittymiselle tutin käyttäminen on silti vähemmän haitallista kuin peukalon imeminen, mistä eroon pääseminen on usein tuttia vaikeampaa ja aiheutuneet purentavirheet vaikeammin hoidettavia.

Tutista olisi hyvä luopua kahden vuoden ikään mennessä.

Miten tutista luopumista voisi helpottaa?

  • Lapsen luonnollinen imemistarve vähenee 6-8 kuukauden iässä. Tässä iässä tutin käyttöä voi koittaa hiljalleen vähentää. Tutista luopuminen kannattaa tehdä silloin, kun lapsen elämässä ei tapahdu muita isoja muutoksia, esimerkiksi päiväkodin aloittamista tai pikkusisaruksen syntymistä perheeseen.
  • Terveenä lapsen on helpompi luopua tutista. Jos arki on haasteellista tai kuormittavaa, tutista luopumista ei kannata silloin yrittää.
  • Osalle lapsista on helpompi luopua tutista vähitellen, jolloin tuttia voidaan käyttää apuna esimerkiksi nukahtaessa. Lopulta tutista luovutaan hiljalleen kokonaan. Osalle perheitä taas kerrasta luopuminen on parempi vaihtoehto.
  • Luovuttiin tutista sitten vähitellen tai yhdellä kerralla, lapsi tarvitsee paljon vanhemman tukea ja läheisyyttä sekä ymmärrystä. Turvallisesta tutista luopuminen ei ole lapselle helppoa.
  • Tutin sijaan lapsi voi saada turvaa jostain muusta tutusta esineestä, kuten unirievusta tai unilelusta.
  • Tutista luopumiseen voidaan yhdistää joku tarina. Tutit voidaan lahjoittaa esimerkiksi oravavauvoille. Tämän tarinan toistaminen, ja onnellisesti nyt nukkuvista pienistä oravavauvoista jutteleminen, voivat auttaa lasta ikävän hetkellä. Lasta kannattaa kiittää ja kehua siitä, miten hän antoi tuttinsa itseään selvästi pienemmille vauvoille, jotka tarvitsivat niitä enemmän.
  • Tutista luopuminen koettelee usein koko perhettä. Vanhemmilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Onneksi tämä on vain yksi vaihe lapsen elämässä ja suru luopumisesta helpottaa melko pian, yleensä muutaman päivän kuluessa.

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some