Hyppää sisältöön
Etusivu / Taaperoperhe (0-1v) / Leikkivinkkejä taaperoille

Leikkivinkkejä taaperoille

Miten tukea taaperoikäisen itsenäistä leikkiä? Tässä ideoita kokeiltavaksi.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 28.6.2023
Päivitetty 29.6.2023

Yksin vai aikuisen kanssa? Toiset lapset leikkivät luontaisesti paljon myös itsekseen, kun taas toiset lapset kaipaavat enemmän aikuisen seuraa ja huomiota. Itsenäisen leikin hetkiä kannattaakin alkaa harjoittelemaan taaperon kanssa. Järjestä lapselle hetkiä, jolloin hän saa puuhailla itsekseen.

Näitä hetkiä kannattaa harjoitella silloin, kun lapsi on hyväntuulinen.  Auta hänet leikin alkuun ja ota itse seuraajan rooli. Lasten tarpeet ja päivät kuitenkin vaihtelevat ja toisinaan mikään ei onnistu. Seuraavana päivänä kannattaa kuitenkin kokeilla taas uudelleen. Soveltaminenkin on sallittua!  Katso konkreettiset vinkkimme leikki-ideoihin:

Leikki-ideoita noin 2-4 -vuotiaalle

Kotileikit ja sen variaatiot

  • uusia elementtejä kotileikkiin voi tehdä vaikkapa pahvilaatikoista, joihin yhteen piirretään hellanlevyt ja toiseen pedataan vauvalle sänky. Isosta laatikosta voi leikata leikkijälle itselleen sängyn tai jopa kodin, jossa ikkunoita ja ovi.
  • kotileikki kylpyhuoneessa, jolloin saa oikeasti käyttää vettä. Lapsi pikkuhousuissaan saa pestä nukkea, legoja, muovileluja (ämpäri kylpyammeena), juottaa nukkea, keittää kahvia jne.
  • oikeita, tyhjiä ruokapurkkeja kotileikkiin. Maitopurkki, margariini, muropaketti ja vaikka tyhjä riisilaatikko saattavat houkutella kokkailemaan leikeissä nukeille ruokaa.
  • oikeiden leipomiskulhojen ja välineiden lainaaminen kotileikkiin voi tuoda myös vaihtelua. Kattila, vispilä ja tiskiharja ovat hienompia, kuin muoviset ja niistä saa myös konsertin aikaiseksi (suositellaan vain kuulosuojainten tai vastamelukuulokkeiden kanssa 🙂 ).

Muovailut ja askartelut

  • uusi pehmeä ja myrkytön muovailuvaha houkuttelee muovailemaan. Myös piparkakkumuotit ja kaulimet sopivat muovailuun. Opeta lapselle perusasiat, kuten pitkän madon tekeminen ja pallon pyörittäminen. Te muutamia elementtejä lapselle jonkin verran valmiiksi, niin hän pystyy rakentamaan niistä. Muutaman muumi-hahmon tai muun helposti puhdistettavan ukkelin voi ottaa mukaan leikkejä luomaan.
  • hama-helmistä löytyy isoja versioita, joista pienetkin lapset osaavat pujotella koruja villalanganavulla (ei sovellu lapsille, joilla vielä taipumus laittaa kaikki suuhun).
  • väritehtävät: erivärisiä papereita lattialle ja lapsi etsii paperien päälle samanvärisiä esineitä kotoa
  • vanhojen lehtien hyödyntäminen repimiseen, leikkausharjoitteluun ja kuvien etsimiseen.

Pehmolelut

  • Lapset rakastavat majoja. Pesän rakentaminen laatikkoon tai peittojen alle, toimii myös pehmojen kanssa.  Lakana-keinun voi tehdä myös niin, että lakanan toinen pää on sidottu pöydänjalkaan, jolloin lapsi voi yksin keinuttaa nallea lakanassa.
  • myös Temppuradan voi rakentaa pehmoeläimille ja laukata niiden kanssa rataa.
  • pehmojen iso koti voi olla myös saunanlauteilla tai lauteiden alla, jolloin saadaan ihan oma koti heille.
  • pehmoja ja legoja voi myös lajitella, värin ja koon mukaan.
  • Eläinten hoitaminen esim. Nalle-sairaalassa voi olla kiva leikki 3-4v.lle. Mitä enemmän pehmoja hoidettavaksi (ja vaikka pari laastaria ja pala sideharsoa), sen pidempi leikki
Tutustu täältä leikki-ikäisten (4-6v) leikki-ideoihin

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some