Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Kesäbingo – ideoita tekemiseen kesälomalla

Kesäbingo – ideoita tekemiseen kesälomalla

Kesäbingosta ideoita lapsen kesäpuuhiin. Onnistuisiko bingorivi viikossa? Vai saako lapsi koko ruudukon valmiiksi? Lue lisää vinkkejä jutusta.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 7.6.2024

”Mitä tekisin?” on yleinen kysymys lapsiperheissä. Varsinkin kesällä, kun vanhemmat vielä tekevät töitä tai kaverit ovat poissa, saattaa  lapsen joskus olla vaikea keksiä tekemistä. Kesäbingo sisältää 16 ideaa.

Lataa kesäbingo

Kesälomatekemistä ilman ruutuja

Digitaalinen maailma tarjoaa päättymättömänä virtana houkuttavaa ja koukuttavaa sisältöä.  Moni vanhempi tunnistaa pulmana sen, että kouluikäisten itsesäätelykyky – kyky viivyttää välitöntä mielihyvää – on vielä kehittymätön. Lapsille onkin vaikeaa, tai oikeastaan liki mahdotonta, säännöstellä omaa ruutujen käyttöään, he tarvitsevat siihen aikuisten apua, eli rajoja ja sääntöjä. Kokeilkaa tehdä loma-ajan Ruutusopimus.

Mitä tilalle, kun rajaamme ruutuaikaa? Joskus lapset tarvitsevat aikuisen ideoita ja pientä innostusta siihen, mitä voisi leikkiä tai tehdä. Tulostakaa Kesäbingo esille ja kurkistakaa myös:

Kymmenen kesälomatekemistä ilman ruutuja

  1. Kaveritreffejä. Kenen kaverin, serkun, sukulaisen kanssa voisi sopia treffit?
  2. Aku Ankat ja muut kirjat esille. Vanhoja kirjoja voi lukea myös uudestaan tai hakea kirjastosta uusia. Jos lukeminen on vaikeaa tai epämieluisaa, pieni palkinto kirjan lukemisesta voi motivoida kummasti
  3. Lautapelit ja pelikortit näkyville. Uno-kortit, Afrikan tähdet, Monopolit ja muut houkuttelevat mahdollisesti pelaamaan, jos ne ovat näkösällä jossain. Myös ulkona viltillä pelaaminen on mukavaa.
  4. Olohuonesirkus. Ruutuajalla voidaan valita muutama liike, joita yhdessä kokeillaan. Keksivätkö lapset lisää temppuja? Syntyisikö jopa pieni esitys? Temppuilussa tärkeintä on tekeminen, ei lopputulos.
  5. Picnik-retki kaverin tai kirjan kanssa puistoon tai omaan pihaan.
  6. Muovailut ja rakentelut. Löytyykö jostain vanhoja legoja, muovailuvahoja tai rakentelupaketteja? Jos aikuinen auttaa alkuun illalla, saattaa niiden tekeminen edistyä kummasti päivällä.  Myös valmiita kaupan pakastekeksitaikinoita voi ”muovailla” ja tehdä samalla paistettavia ja syötäviä teoksia.
  7. Teltta tai riippumatto pihaan + äänikirjat kuunneltavaksi.
  8. Kaivakaa kaapeista ja laatikoista kaikki mahdolliset puuha- ja värityskirjat, missä yksikin kuva tai nurkka on täyttämättä! Kirja kierrätykseen vasta, kun se on aivan täysin täytetty: onnistuuko?
  9. Kahvila-, kampaaja- ja ravintolaleikit kavereiden kanssa.
  10. Isot pahvilaatikot taipuvat moneen leikeissä ja peleissä. Niistä voi askarrella majoja tai vaikkapa autoja. Laatikoita voi myös maalata tai käyttää vaikka sählymaaleina.

Myös Lomalla -tehtäväsivullamme on tekemisvinkkejä ja ideoita, mitä sopia lapsen kanssa, kun hän lomailee ilman vanhempia.

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some