Hyppää sisältöön
Etusivu / Leikki-ikäisen perhe (3-6v) / Leikkivinkkejä leikki-ikäisille

Leikkivinkkejä leikki-ikäisille

Leikki tukee lapsen kehitystä monipuolisesti tuoden samalla iloa koko perheen arkeen! Katso vinkkimme lapsen itsenäisen leikin tukemiseen alta.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 28.6.2023
Päivitetty 29.6.2023

Leikki tukee lapsen kehitystä monipuolisesti tuoden samalla iloa koko perheen arkeen! Leikki-ikäisen leikeissä näkyy vilkas mielikuvitus. Erilaiset kuvitteluleikit ja roolileikit ovatkin tässä iässä tärkeitä. Yhdessä leikkiessä lapsen sosiaaliset taidot kehittyvät ja hän oppii myös sääntöjä sekä toisten huomioon ottamista. Myös itsenäisellä leikillä on myönteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen ja se tukee luovuutta, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Katso vinkkimme lapsen itsenäisen leikin tukemiseen alta.

Ruutu pelastaa, kun on saatava asioita tehdyksi

Kun aikuisen on saatava jokin asia tehtyä, on ruutuajan antaminen lapselle ok. Se on joskus ainoa keino saada pidempi hetki rauhallista aikaa. YLE:n lasten areenan sisällöt ovat hitaampia tempoltaan ja soveltuvat sen vuoksi pienille lapsille paremmin kuin kaupallisten kanavien. Myös YLE:n lasten audioissa on kivoja juttuja lapsille. Monet äänikirjasovelluksetkin ovat tuottaneet lapsille hyviä kirjoja kuunneltavaksi.

Ideoita kotiin noin 4-6-vuotiaalle

Puuhakirjat ja tehtäväsivut

 • Kaivakaa kaapeista ja laatikoista kaikki mahdolliset puuha- ja värityskirjat, missä yksikin kuva tai kuvan nurkka on täyttämättä! Kirja kierrätykseen vasta, kun se on aivan täysin täytetty: onnistuuko?
 • Onko kotonanne tulostin? Netti on tulvillaan erilaisia värityskuvia, pisteestä pisteeseen tehtäviä tai muita päiväkodista, viskarista ja eskarista tuttuja tehtäviä. Ja kun toiselle puolelle aina myös piirretään, säästyy paperia ja lapsella kuluu ehkäpä pari minuuttia pidemmin aikaakin puuhan parissa.

————————————————————————————————————–

Patjatemput ja temppurata

 • Kurkatkaa videolta miten nämä lapset rakentavat temppuradan tai millaisia patjatemppuja he keksivät. Millainen sirkus teidän olohuoneeseen voisi syntyä?

————————————————————————————————————–

Mitä kaikkea kaapeista löytyy?

 • Roolivaatteet: kaivakaa kaapeista kaikki mahdolliset roolivaatteet ja naamiaisasusteet. Lasten iästä riippuen, voit joko haastaa heitä aivan itsenäisesti keksimään näiden vaatteiden pohjalta itselleen roolit ja näytelmän, jonka tulet tehtäväsi jälkeen sitten innolla katsomaan. Pienemmille voi antaa vaikka pienen alkujuonen, josta he saavat sitten jatkaa.
 • Dublot, legot, lääkärilelut, palapelit tai muuten vaan kaappiin jääneet trendilelut esille! Pidetäänkö palapelien tai petshoppien perjantai?
 • Pehmolelujen, barbien tai legohahmojen päiväkerho: lapsi saa toimia itse opettajana, keksiä karvakavereille tehtävät, hoitaa ruokailut – kenties ulkoilunkin, jos sää sallii. Onnistuisiko muskarin pitäminen?
 • Pehmokaverien lääkärintarkastus: Jokainen kodista löytyvä karvakaveri jonoon ja tarkastukseen. Muista tutkia huolella!

————————————————————————————————————–

Vesileikit

 • Lelujen pesu on hauska leikki kylppärissä tai ulkona.
 • Hiekkalaatikolle voi tehdä lelujen uima-altaan, kun laittaa kuopan pohjalle foliota.
 • Vedellä voi maalata talon seinää tai vaikka aitaa, kun saa oman pensselin ja vesiämpärin.

————————————————————————————————————–

Kampaamo-leikki

 • Istu alas ja nauti hiushoidosta. Kaikki pinnit, pompulat ja papiljootit voi etsiä käyttöön pienille kampaajille (ja sakset piiloon). Myös suihkepullolla voi hiuksia kostuttaa ja sitten kampailla ja muotoilla veikeitä kampauksia.

————————————————————————————————————–

Kahvila-leikki

 • Anna lasten perustaa kahvila sisälle  tai ulos. Myyntiin voi pilkkoa vaikka banaani- ja  kurkkuviipaleita, jotka toimivat leivoksina. Mikro-popcorn on myös mukavaa myytävää.

 

Tutustu täältä taaperoikäisten (2-4v) leikki-ideoihin

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some