Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Tähtihetket lomalla

Tähtihetket lomalla

Lomalla ja viikonloppuna on mukavaa viettää kiireetöntä rentouttavaa aikaa yhdessä. Aina ei tarvitse lähteä mihinkään, vaan lomapäiviin voi keksiä pieniä tähtihetkiä kotona tai lähialueella.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 29.5.2023
Päivitetty 2.10.2023

Yhteinen aika on lapselle tärkeää. Vanhempien, isovanhempien ja kummien kanssa vietetyt hetket ovat lapselle merkityksellisiä, vaikka he eivät sitä ääneen sanoisikaan. Yhteisiä kokemuksia saatetaan muistella pitkäänkin – erityisesti kommelluksia tai elämyksiä. Yhdessä touhuten lapset kertovat enemmän omia ajatuksiaan kuin kyselemällä.

Lomalla tai viikonloppuna ei tarvitse koko ajan keksiä uusia virikkeitä tai tekemistä. Yksi päivään yhdessä sovittu ”tähtihetki” auttaa lastakin hahmottamaan päivien ja ajan kulkua. Ruutuajasta ja puhelimen käytöstä kannattaa sopia heti aluksi ja keskittyä mielummin läsnäoloon tässä hetkessä.

Ideoita lapsen kanssa yhdessäoloon lomapäivinä tai viikonloppuna:

  1. Kirjastoreissu, jossa sekä aikuinen että lapsi lainaavat suosikkikirjansa tai lehtensä. Vaihdetaan kirjoja hetkeksi ja luetaan toisen lempikohdat tai jokin kappale. Ääneen lukeminen vuorotellen, esimerkiksi riippumatossa tai sohvassa köllötellen, on hauskaa puuhaa ja tekee hyvää lukutaidolle ja nauruhermoille.
  2. Aikuinen voi opettaa lapselle korttipelin tai lautapelin. Mitkä ovat olleet suosikkipelejä omassa lapsuudessa? Muistatko ristinollan säännöt ja voisiko lapsen opettaa pelaamaan pasianssia tai maijaa?
  3. Retki torille tai kauppaan ostamaan herneitä, mansikoita, eksoottisia hedelmiä tai jäätelöä. Voisiko tehdä makuraadin, jossa annetaan pisteitä eri mauille? (Kesän uutuusjätskit paloiteltuna tai tuoreet marjat, herneet ja hedelmät). Myös kirpputorit saattavat olla lapselle hauskoja paikkoja ja sieltä voi etsiä vaikka hauskimman tai oudoimman esineen.
  4. Yhteinen luontoretki. Pakatkaa hyvät eväät sekä esimerkiksi suurennuslasit, viltti, pelikortit ja onget mukaan. Puissa kiipeily ja maassa makoilu on suotavaa. Puiden latvat ja pilvielokuvat ovat hauskaa katseltavaa viltillä köllötellen. Pilviteatterissa voi jutella vaikka unelmista; näetkö jonkun pilven, joka muistuttaa sinun unelmaasi.
  5. Kesäinen iltarutiini. Kesäillat ovat usein kauniita ja niitä voi ihastella iltakävelyllä, johon yhdistetään vaikka iltapala parvekkeella ja luontoradion kuuntelua. Luontoradion kuuntelu yhdessä voi olla rentouttavaa ja auttaa nauttimaan hetkestä. Lisäksi ihmisten kysymysten avulla voi oppia huomaamaan hauskoja asioita luonnonilmiöistä.
  6. Ihastele lapsen taitoja! Lapsista on ihanaa, jos joku ihailee heidän skeittaustaitoaan tai kykyään tehdä kärrynpyöriä. Jos omassa pihassa ei ole sellaiseen mahdollisuutta, ajakaa vaikka marketin pihaan skeittailu-näytöstä varten tai lähtekää lähinurmelle vilttien kanssa temppuja katsomaan. Aikuisen aito kannustus ja ihailu jää lapsen mieleen pitkäksi aikaa! Aikuinen on läsnä juuri häntä varten.♥

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some