Hyppää sisältöön
Etusivu / Keho / Huolestuttaako lapsen ylipaino?

Huolestuttaako lapsen ylipaino?

Jos vanhemman huoli herää, apua kannattaa pyytää.

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 14.1.2020
Päivitetty 2.2.2023

Kun oman lapsen paino mietityttää, tieto ja tuki auttavat. Usein helpottavaa kuulla muiden esimerkkejä tai vinkkejä samaan tilanteeseen. Parhaat omalle perheelle toimivat keinot löytyvät kuitenkin vain kokeilemalla, mikä juuri meillä toimii.

Mistä apua?

  • Ota rohkeasti aihe esille neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat ammattilaisia ja auttavat perhettänne eteenpäin. Tarkoitus ei ole etsiä syyllisiä lapsen ylipainoon, vaan aidosti yhdessä etsiä arkeen sopivia ratkaisuja.
  • Terveydenhuollossa on erilaisia lisätutkimuksia, joilla voidaan selvittää ylipainoon mahdollisesti liittyviä muita syitä tai ylipainon merkitystä lapsen kokonaistilanteeseen.
  • Onko kunnassanne ryhmiä, joista saisitte perheenä tukea? Entä kunnan liikuntapalvelut, löytyisikö sieltä liikuntaneuvontaa tai liikkumisen tapa, johon haluatte lähteä mukaan? Onko teillä mahdollisuus saada apua lapsiperheiden kotipalvelusta, järjestöiltä, sukulaisilta tai ystäviltä?

Mistä lähteä liikkeelle?

Jokaisen perheen arki rakentuu hyvin erilaisista tilanteista. Myös oman lapsen ylipainoon liittyvät syyt ovat usein monen tekijän summa, jonka vuoksi onkin tärkeä tarkastella perhearkea kokonaisuutena. Selvittää oman perheen vahvuuksia, voimavaroja ja asioita, joihin toivoisi muutosta. On helppo löytää liikuntaan tai ravitsemukseen liittyviä asioita, joita pitäisi tehdä paremmin, mutta tärkeää on huomata mikä jo toimii.

Meidän perheen tähti – tehtävän avulla voitte selvittää, mitkä asiat arjessanne ovat sellaisia, että saatte niistä voimaa ja ovat teillä jo riittävän hyvin. Onko tehtävän tähden sakarat tasapainossa, vai löytyykö sieltä asia, jota haluaisitte lisätä arkeenne?

Myös liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä arjen valintoja kannattaa pysähtyä tarkastelemaan. Usein huomiomme kiinnittyy omasta mielestämme pielessä oleviin asioihin. Jos arjessa on sillä hetkellä paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita, hyvien valintojen vahvistaminen on paras tapa aloittaa. Jos  taas tuntuu, että tällä hetkellä perheellä riittää energiaa asioille, joihin haluaa muutosta, arkeen voi tehdä konkreettisia muutostoiveita.
Koko perheen, vanhemman ja lapsen elintapoja voitte pysähtyä pohtimaan Neuvokas perhe – digikorttien avulla. Kortissa on useita arkeen liittyviä väittämiä, joiden avulla löytyy asioita, jotka ovat kunnossa ja toisaalta ne, joihin itse haluatte etsiä muutosta. Digikortti antaa suoraan lisätietoa niihin teemoihin, joihin kaipaatte lisätietoa. Neuvokas perhe –kortti on täytettävissä sivuillamme tai sen voit saada omalta terveydenhoitajaltasi neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta. Jos löydätte teeman tai asian, jota lähdette harjoittelemaan, Meidän perheen muutostoive – taulukko auttaa suunnitelman teossa.

Minkä tahansa taidon oppiminen vaatii harjoittelua, toistamista, kokeilua ja näin se on myös arjen taidoissa. Arkeen ei saa tulla vahtimisen tunnelma, vaan on ensiarvoisen tärkeää pitää ilmapiiri kannustavana ja positiivisena. Taitojen oppimisen hetket ovat läsnä kaikkialla, ei vaan esimerkiksi ruokapöydässä. Voitte keskustella sopivissa hetkissä, miltä nälkä tuntuu, mistä tietää olevansa kylläinen, miksi herkkujen syöminen tuntuu kivalta, millä keinolla voisi lisätä kasvisten määrää ym. Mitä paremmin opimme sanoittamaan asioita, antamaan palautetta ja löytämään omalle perheelle sopivia keinoja, sen todennäköisemmin löytyy ratkaisut, jotka auttavat tilanteessa.

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some