Hyppää sisältöön
Etusivu / Keho / Huolestuttaako lapsen ylipaino?

Huolestuttaako lapsen ylipaino?

Jos vanhemman huoli herää, apua kannattaa pyytää ja hakea.

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 14.1.2020
Päivitetty 23.3.2020

Jos oman lapsen paino mietityttää, tieto ja tuki auttavat. On usein helpottavaa kuulla muiden esimerkkejä tai vinkkejä samaan tilanteeseen, mutta loppukädessä ne parhaat omalle perheelle toimivat keinot löytyvät vain kokeilemalla, mikä juuri meillä toimii.

Mistä apua?

  • Ota rohkeasti aihe esille neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat ammattilaisia ja auttavat perhettänne eteenpäin. Tarkoitus ei ole etsiä syyllisiä lapsen ylipainoon, vaan aidosti yhdessä etsiä perhearkeenne sopivia ratkaisuja.
  • Terveydenhuollossa on erilaisia lisätutkimuksia, joilla voidaan selvittää ylipainoon mahdollisesti liittyviä muita syitä tai ylipainon merkitystä lapsen kokonaistilanteeseen.
  • Onko kunnassanne ryhmiä, joista saatte perheenä apua tai tukea? Entä kunnan liikuntapalvelut, löytyisikö sieltä liikkumisen tapa, johon haluatte lähteä mukaan? Usein ihan konkreettinen arjen apu auttaa tilanteessa eteenpäin. Onko teillä mahdollisuus saada apua lapsiperheiden kotipalvelusta, järjestöiltä, sukulaisilta tai ystäviltä?

Mistä lähteä liikkeelle?

Jokaisen perheen arki rakentuu hyvin erilaisista tilanteista. Myös oman lapsen ylipainoon liittyvät syyt ovat usein monen tekijän summa, jonka vuoksi on tärkeä selvittää oman perheen vahvuuksia, voimavaroja ja asioita, joihin toivoisi muutosta. Helposti löydämme liikuntaan tai ravitsemukseen asioita, joita pitäisi tehdä paremmin, mutta ensin kannattaa pysähtyä tarkastelemaan perhearkea kokonaisuuteena.

Meidän perheen tähti – tehtävän avulla voitte selvittää, mitkä asiat arjessanne ovat sellaisia, että saatte niistä voimaa ja ne ovat teille jo riittävän hyvin. Onko tehtävän tähden sakarat tasapainossa, vai löytyykö sieltä asia, jota haluaisitte lisätä arkeenne?

Myös liikuntaan ja ravitsemukseen liittyviä arjen valintoja kannattaa pysähtyä tarkastelemaan. Usein huomiomme kiinnittyy mielestämme pielessä oleviin asioihin, mutta  jos arjessa on sillä hetkellä liikaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita, hyvien valintojen vahvistaminen on paras tapa aloittaa. Jos  taas tuntuu, että tällä hetkellä meillä riittää energiaa asiolle, joita haluamme muuttaa, arkeen voi tehdä konkreettisia muutostoiveita. Koko perheen, vanhemman ja lapsen elintapoja voitte pysähtyä pohtimaan Neuvokas perhe – digikorttien avulla. Kortissa on useita arkeen liittyviä väittämiä, joiden avulla löydät perheenne valinnat, jotka ovat kunnossa ja toisaalta ne, joihin itse haluatte etsiä muutosta. Digikortti antaa suoraan lisätietoa niihin teemoihin, joihin te kaipaatte lisätietoa. Neuvokas perhe –kortti on täytettävissä sivuillamme tai sen voit saada omalta terveydenhoitajaltasi neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta. Jos löytyy teema asia, jota lähdette harjoittelemaan, tavoite – taulukko auttaa suunnitelman teossa.

Minkä tahansa taidon oppiminen vaatii harjoittelua, toistamista, kokeilua ja näin se on myös arjen taidoissa. Arkeen ei saa tulla vahtimisen tunnelma, vaan ilmapiiri on tärkeä pitää kannustavana ja positiivisena. Taitojen oppimisen hetket ovat läsnä kaikkialla, ei vaan esimerkiksi ruokapöydässä. Voitte keskustella sopivissa hetkissä; miltä nälkä tuntuu, mistä tiedän että olen kylläinen, miksi tuntuu kivalta syödä herkkuja, mitä keinoja löytäisimme siihen, että lisäämme kasvisten määrää ym. Mitä paremmin opimme sanoittamaan asioita, antamaan palautetta ja löytämään meidän perheelle sopivia keinoja, sen todennäköisemmin löytyy ratkaisut, jotka auttavat meidän perhettä meidän tilanteessa.

 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some