Hyppää sisältöön
Etusivu / Mistä tietää onko lapsi ylipainoinen?

Mistä tietää onko lapsi ylipainoinen?

Lapsen painon arviointi on aina haastavaa ja vaikeaa.

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 14.1.2020
Päivitetty 23.3.2020

Lapsetkin ovat erimallisia, osa hoikkia ja siroja luonnostaan, osa rotevampia ja vahvempia. Ylipainoon vaikuttaa lapsellakin moni asia; perintötekijöistä elintapoihin, aikuisen mallista lapsen omiin mieltymyksiin, liikunnasta syömiseen. Usein yhden syyn tai selityksen löytyminen ei ole mahdollista, vaan kyseessä on monen tekijän yhteissumma. Milloin vanhemman tulisi miettiä lapsensa painoa ja mitä tehdä, kun huoli herää?

  • Käytännössä ylipaino on kyseessä silloin, kun kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri. On tärkeää, että vanhemmat kiinnittävät huomiota lapsen terveyteen, myös ylipainon suhteen. Ensisijaisesti vanhemman kannattaa kuitenkin huomioida oman lapsen hyviä puolia ja jutella niistä. Lapsen painoon liittyvistä huolista keskustelu kannattaa käydä neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, ja keskustelu voidaan sopia pidettäväksi ilman lapsen läsnäoloa.
  • Jos koet vaikeaksi arvioida itse tilannetta, asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Siellä on asiantuntemusta arvioida tilanne ja saat myös apua. Ammattilaisen kanssa voitte arvioida myös mahdollisia ylipainon taustalla olevia terveysriskejä.
  • Kasvuvaiheessa olevan ylipainoisen lapsen tavoitteena ei ole laihduttaa, vaan huomio kiinnitetään elintapoihin, ja tavoitellaan, että paino ei nouse samassa suhteessa, kun pituuskasvu jatkuu.

Lasten painon arvioimiseksi on myös olemassa erilaisia mittareita. Luotettavimmat näistä ovat neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa käytettävät kasvukäyrät, joista yksi on pituus-painokäyrä. Etuna on se, että tuloksista pääsee heti juttelemaan asiantuntijan kanssa. Jos sinulla on tiedossa lapsen pituus- ja painotiedot, niin myös verkossa voit täyttää kasvukäyrää viimeisimmistä mittauksista.

Lasten painoindeksi (BMI) lasketaan, kuten aikuistenkin. Lasten painoindeksilukua ei kuitenkaan voida sellaisenaan verrata aikuisten indeksin kanssa, koska lasten kehon mittasuhteet eroavat aikuisista. Mittasuhteet myös muuttuvat jatkuvasti kasvun ja iän myötä.

Vanhemman rakastava katse

Lapselle on tärkeää, että vanhemman katseessa ei ole ulkonäköön liittyvää arviointia, vaan vanhemmat näkevät lapsessaan ilon aiheita. Vanhemman rakastava ja hyväksyvä katse on yksi lapsuuden tärkeimmistä peruspilareista.

Oli tapa tai mittari arvioida lapsen ylipainoa mikä tahansa, on tärkeintä muistaa, että lapsen elämä ei pidä pyöriä mittaamisen ja arvioinnin ympärillä, etenkään vanhemman toimesta. Ota huoli puheeksi terveydenhoitajalla, lääkärissä tai saisitko ajan ravitsemusterapeutille? Kotona päähuomio tulee kiinnittää painon sijasta asioihin, joissa lapsi ja koko perhe onnistuu; tänään oli herkuton päivä, opin tekemään kuperkeikan, opin, että nälkä ei ollutkaan nälkä, vaan mieliteko, joka meni ohi jne.

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some