Hyppää sisältöön
Etusivu / Keho / Vanhemmuus ja lapsen ylipaino / 5 vinkkiä, miten puhua lasten ylipainosta

5 vinkkiä, miten puhua lasten ylipainosta

Lasten ylipaino on usein herkkä asia, josta vanhemmat ja aikuiset joutuvat miettimään miten siitä puhua. Nämä 5 ajatusta auttavat keskustelemaan asiasta myönteisesti ja lasta kannustaen.

Julkaistu 14.1.2020
Päivitetty 31.1.2023

Lasten painonhallinnan tavoitteena on hyvinvoiva lapsi ja terve aikuisuus, ei tietynmallinen vartalo tai ulkonäkö. Lasten kanssa kannattaa keskustella siitä, että ihmisiä on kaiken kokoisia ja näköisiä. Jokainen on ihana sellaisena kuin on.

Lasten painonhallinta on koko perheen juttu. Lapsi opettelee yhdessä perheen kanssa terveitä elämäntapoja, jotka kantavat toivottavasti aikuisuuteen asti. Lapsen kanssa kannattaa puhua terveystaidoista painosta puhumisen sijaan. Terveystaitoja harjoittelevat kaikki ja niitä ovat esimerkiksi:

  • säännöllinen syöminen,
  • kylläisyyden ja nälän tunnistaminen,
  • joustavan syömisen periaatteet (ei ole jakoa hyviin ja huonoihin ruoka-aineisiin, myös herkut kuuluvat elämään, ruokavalion  kokonaisuus ratkaisee)
  • mielitekojen hallitseminen ja harjoittelu,
  • mukavien liikuntatapojen löytäminen,
  • riittävän pitkät yöunet
  • ruutuajan hallinta.

Näiden taitojen opettelu vie aikaa ja tapahtuu lapsen kanssa samalla tavalla toistaen kuin muidenkin taitojen opettelu: keinussa vauhdinottaminen tai lukeminen. Asetetaan tavoite, sovitaan miten harjoitellaan ja kehutaan aina kun lapsi toimii toivotun suuntaisesti. Lue lisää tavoitteen ja muutoksen harjoittelusta täältä. Ja kehumisesta ja kannustamisesta täältä.

Arjen valintojen tekeminen ja opettelu koko perheen voimin antaa kaikille mahdollisuuden hyvinvointiin sekä yhdessä tekemiseen ja iloon!

Tehty yhteistyössä Syömishäiriöliiton kanssa.

 

Tulosta tästä

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some