Mistä tietää onko lapsi ylipainoinen?
Lapsen painon arviointi on aina haastavaa ja vaikeaa.
Kuten aikuiset, myös lapset ovat erimallisia, osa hoikkia ja siroja luonnostaan, osa rotevampia ja vahvempia. Lapsen painoon vaikuttaa moni asia; perintötekijöistä elintapoihin, aikuisen mallista lapsen omiin mieltymyksiin, liikunnasta syömiseen. Usein yhden syyn tai selityksen löytyminen ei ole mahdollista, vaan kyseessä on monen tekijän yhteissumma.
Milloin vanhemman tulisi miettiä lapsensa painoa ja mitä pitäisi tehdä, kun huoli herää?
- Käytännössä ylipainosta on kyse silloin, kun kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri. On tärkeää, että vanhemmat kiinnittävät huomiota lapsen terveyteen, myös painon suhteen. Ensisijaisesti vanhemman kannattaa kuitenkin huomioida oman lapsensa hyviä puolia ja jutella niistä. Lapsen painoon liittyvistä huolista keskustelu kannattaa käydä neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, ja sopia pidettäväksi ilman lapsen läsnäoloa.
- Ota huolesi puheeksi terveydenhuollossa. Siellä on asiantuntemusta arvioida tilanne ja saat myös apua. Ammattilaisen kanssa voitte arvioida myös mahdollisia ylipainon taustalla olevia terveysriskejä.
- Kasvuvaiheessa olevan ylipainoisen lapsen tavoitteena ei ole laihduttaa. Huomio kiinnitetään elintapoihin ja tavoitteena on, että paino ei nouse samassa suhteessa kuin pituus.
Lasten kasvua arvioidaan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa säännöllisesti. Käytössä on pituus-painokäyrä ja lasten painoindeksi. Lasten painoindeksissä (ISO-BMI) otetaan huomioon lapsen iän mukaan muuttuvat kehon mittasuhteet. Kasvua arvioidaan suhteessa muihin saman ikäisiin ja samaa sukupuolta oleviin terveisiin lapsiin. Punnituksessa tarkastellaan myös isoja muutoksia aikaisempaan kasvuun. Kasvun arvioinnissa huomioidaan aina kokonaisuus.
Neuvolan ja kouluterveydenhuollon vastaanotolla lapsen kasvusta ja kasvun taustalla olevista asioista pääsee keskustelemaan ammattilaisen kanssa.
Vanhemman rakastava katse
Lapselle on tärkeää, että vanhemman katseessa ei ole ulkonäköön liittyvää arviointia, vaan vanhemmat näkevät lapsessaan ilon aiheita. Vanhemman rakastava ja hyväksyvä katse on yksi lapsuuden tärkeimmistä peruspilareista.
Oli tapa tai mittari arvioida lapsen ylipainoa mikä tahansa, on tärkeintä muistaa, että lapsen elämä ei saa pyöriä mittaamisen ja arvioinnin ympärillä, etenkään vanhemman toimesta. Ota huoli puheeksi terveydenhoitajalla, lääkärissä tai pyydä lähetettä ravitsemusterapeutille. Kotona päähuomio tulee kiinnittää painon sijasta asioihin, joissa lapsi ja koko perhe onnistuu; tänään oli herkuton päivä, lapsi oppi tekemään kuperkeikan tai että nälkä ei ollutkaan nälkä, vaan mieliteko.