Suolan saantisuositus lapsille ja perheille
Enemmän makua, vähemmän suolaa. Suola ei ole ainoa maun tuoja ruokaan.
Pieni määrä suolan sisältämää natriumia on ihmisen elimistölle välttämätöntä, mutta sen liiallinen saaminen on terveydelle haitallista. Koska natriumia on luontaisesti lähes kaikissa elintarvikkeissa, terve lapsi ja aikuinen saa riittävästi natriumia ilman, että ruokaan lisätään suolaa.
Suositus
- Alle yksivuotiaan ruoka on suolatonta, koska liika natrium kuormittaa munuaisia. Suolattomuus tukee makumieltymyksen syntymistä vähäsuolaiseen ruokaa, sillä suolan makuun tottuu helposti.
- Alle 2-vuotiaat korkeintaan 2 g/vrk
- 2-10-vuotiaat 3-4 g/vrk
- Aikuiset 5 g/vrk
Mistä suola kertyy ruokavalioon?
Päivittäin käytettävistä ruoka-aineista kertyy paljon suolaa. Aikuisilla yksittäinen suurin suolan lähde on leipä ja lapsilla lisäksi leikkeleet ja murot. 6 viipaletta voimakassuolaista leipää (1,6% suolaa) sisältää 2,4 g suolaa, kun vastaava määrä vähäsuolaista leipää (0,7%) sisältää vain 1 gramman. Vähemmän suolaa sisältävien elintarvikkeiden valitseminen on paras keino hallita suolan saantia.
Suolan määrä on merkitty elintarvikepakkauksiin suolaprosenttina (%) tai natriumina (Na). Natriumin saa muutettua suolaksi, kun sen kertoo luvulla 2,5.
Sydänmerkki-tuotteita valitsemalla löydät vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita.
Miten vähentää suolan saantia?
- Valitse ruoka-aineista Sydänmerkki-tuotteita aina kun voit.
- Huomio suolan määrä erityisesti leipä-, juusto-, leikkele- ja muro-ostoksilla.
- Käytä runsassuolaisia tuotteita harvoin ja lapsille pieninä määrinä. Esim. leikkeleet, makkarat, tonnikalasäilykkeet, suola- ja etikkasäilykkeet (suolakurkku), oliivit ja sipsit sekä muut suolaiset naposteltavat.
- Valmista perheen ruoka mahdollisimman vähäsuolaisena.
- Suolan voi korvata ruuanvalmistuksessa yrteillä, happamilla mehuilla (esim. sitruuna), etikalla.
- Voimakkaan makuiset kasvikset kuten sipuli, tomaatti, juurekset ja esim. tuore inkivääri antavat lisäpotkua makuun.
- Lisää suola vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa, jolloin muut raaka-aineet ovat jo antaneet makuaan ruokaan. Tällöin suolan tehtäväksi jää vain muiden makujen korostaminen.
Lukuvinkki: Lapseni ei syö kasviksia – mitä tehdä?
Lisätietoa ravitsemus- ja ruokasuosituksista eri ikäisille – Ruokavirasto
Kaikki artikkelit ravitsemussuosituksista Katso Meidän perheen ruokaviikon -reseptivinkit! Tutustu Sydänmerkki-tuotteisiin ja ruokaohjeisiin