Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / D-vitamiinilisän suositus

D-vitamiinilisän suositus

D-vitamiinia saa monipuolisesta ruuasta, mutta D-vitamiinilisää suositellaan kaikille lapsille, raskaanaoleville ja imettäville äideille ympärivuoden.

Kati Kuisma, Kehityspäällikkö ja ravitsemuksen asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 25.3.2024

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan luuston kasvuun ja uusiutumiseen sekä elimistön kalsiumtasapainon säätelyyn. Vastasyntyneillä vauvoilla ja pienillä lapsilla riittävän D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää, koska luusto muodostuu ja kasvaa lapsuuden ajan.

D-vitamiinilisää suositellaan ruoasta tulevan D-vitamiinin lisäksi lapsille, raskaana oleville sekä imettäville äideille ympäri vuoden.

D-vitamiinilisän suositus 

Imeväisikäiset 2 vko – 1-vuotiaat

  • Täysimetetty lapsi 10 µg/vrk
  • Lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 10 µg/vrk
  • Lapsi, joka saa 500-800 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 6 µg/vrk
  • Lapsi, joka saa enemmän kuin 800 ml/vrk äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta 2 µg/vrk

Vastasyntynyt pärjää äidiltään rintamaidosta saamalla D-vitamiinilla muutaman viikon, jonka jälkeen suositellaan D-vitamiinilisää. EU-säädöksen vuoksi äidinmaidonkorvikkeisiin lisätään enemmän D-vitamiinia kuin aikaisemmin. Osittain tai täysin korvikkeella ruokittujen lasten suositukset muuttuivat säädöksen myötä.

Lapset, raskaana olevat ja imettävät naiset

  • 1- vuotiaat 10 µg/vrk
  • 2-17-vuotiaat 7,5 µg/vrk
  • Raskaana olevat ja imettävät naiset 10 µg/vrk

Minkälaisen D-vitamiinin valitsen?

D-vitamiinilisäksi kannattaa valita D3-muotoa (kolekalsiferoli) sisältävänä, sillä tämä D-vitamiinin muoto imeytyy ihmisen elimistön hyödynnettäväksi parhaiten. Tippamuotoisena annostelu on helppoa ja turvallista kaiken ikäisille. D-vitamiinisuihkeita ei suositella lapsille sen annostelun epätarkkuuden takia.

D-vitamiinia auringosta ja ruoasta

D-vitamiinia muodostuu iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta, mutta varsinkin pimeään talviaikaan tämä ei riitä kattamaan vitamiinin tarvetta. Ruoka-aineista D-vitamiinia on luontaisesti eniten rasvaisissa kaloissa, kanamunissa ja metsäsienissä. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat lisäksi nestemäiset maitovalmisteet tai kasvimaitovalmisteet ja margariinit, joita on täydennetty D-vitamiinilla. D-vitamiinipitoisuuden voi tarkistaa tuotteen ravintosisältöluettelosta.

D-vitamiinin turvallisen käytön rajat

D-vitamiini varastoituu rasvaliukoisena vitamiinina liikaa saatuna elimistöön, ihmisen rasvakudokseen. Suositukset ylittävä, jatkuva D-vitamiinin liikasaanti ravintolisistä voi aiheuttaa haittavaikutuksia tai jopa myrkytysoireita. Ravintolisien ja esimerkiksi kalanmaksaöljyn käyttösuosituksia ei pidä ylittää. Lasten D-vitamiinin turvallisen saannin raja on pienillä lapsilla 25 µg/vrk ja 1-10 vuoden iässä 50 µg/vrk. Aikuisilla ja yli 10-vuotiailla lapsilla haitallisen suuren saannin rajana pidetään 100 µg/vrk. Näissä arvoissa on mukana sekä ravinnosta saatava, että purkista saatu D-vitamiini.

D-vitamiinin puutos

D-vitamiinin äärimmäiset puutostilat ovat harvinaisia. D-vitamiinin puutos voi pahimmillaan aiheuttaa häiriöitä kasvuun ja kehitykseen sekä johtaa luuston pehmenemiseen (lapsilla riisitauti, aikuisilla osteomalasia). Riisitaudin oireita ovat lihasheikkous, motorisen kehityksen ja pituuskasvun hidastuminen, alaraajojen taipuminen kävelyiässä ja pahimmillaan kalsiumaineenvaihduntahäiriöihin liittyvät kouristukset.

Lähde ja lisätietoa: D-vitamiini – Ruokavirasto

Raskausajan ravitsemus Imettävän äidin ruokavalio Kaikki artikkelit ravitsemussuosituksista

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram