Hyppää sisältöön

OSA 6. Liikettä liian vähän?

Osa lapsista on hyvinkin liikkuvaisia luonnostaan ja osa taas paljon rauhallisempia liikkeissään. Samalla tavalla kuin aikuisissa, persoonallisuus vaikuttaa paljon. Mutta miten kannustaa lasta, joka mielummin istuu ja katselee, kun liikkuu? Tässä osuudessa tutustutaan erilaisiin liikkujatyyppeihin sekä kokeillaan monenlaisia liikuntavideoitamme: mistä niistä tulee teidän perheen lemppari?

Liikunta, leikki ja ulkoilu

Pienen lapsen liikkuminen on leikkimistä. Ja lapsen kasvaessa liikunnalliset taidot kasvavat ja lapsella herää halua myös kokeilla monenlaisia juttuja. Osa lapsista on kuitenkin hyvin varovaisia ja taipuvaisia mielummin katselemaan kuin kokeilemaan uusia juttuja.

Pienistäkin liikuntahetkistä ja innostumisesta kannattaa kehua näitä lapsia. Lapset oppivat liikunnallisia taitoja kaiken ikäisenä ja eri tavoin. Osa oppii mallista, toinen rohkaisun ja kannustuksen avulla, joku videoista esim. parkouria.  Lapselle voi löytyä ominainen tapa liikkua kokeilemalla monenlaisia liikuntamuotoja. Kaikista liikuntamuodoista ei tarvitse pitää, mutta jokaiselle lapselle kannattaa etsiä jokin tapa liikkua, mikä tuo liikkumisen iloa ja riemua.

Poika potkupyöräilee

Liikkujatyypit

 

Olet varmasti joskus pohtinut kysymystä: millainen liikkuja minä itse olen? Pidätkö itseäsi lahjakkaana vai keskiverto liikkujana? Vai ”ei niin kovin liikunnallisena” -ihmisenä? Oletko ajatellut, että se millainen liikkuja olet, vaikuttaa myös siihen miten ohjaat lapsia liikkumaan?

 

Mikä liikkujatyyppi olen?

Liikuntavideomme

Olemme luoneet runsaasti erilaisia videoita liikunnan iloon niin sisällä kuin ulkonakin! Kokeilkaapa vaikka olohuonesirkusta tai patjatemppuja kotona. Vai innostutteko te kenties enemmän pyöräilystä tai eläinjoogasta?

 

 

Liikun-tehtäväsivuLiikun tehtäväsivu

Täyttäkää yhdessä lapsen kanssa liikunnan iloa herättelevä tehtävä.

  • Mikä on minun mielestä hauskaa liikuntaa sisällä?
  • Entäpä ulkona?
  • Millaisia ovat meidän perheen parhaimmat liikkumiseen liittyvät muistot?

 

Täytä tai tulosta tästä

Poika katsoo kauas metsässä

skeittilauta lapsi harrastus

Yhdessä tekeminen ja kärsivällisyys

Joskus vanhemmasta voi tuntua, että mikään laji tai liikuntamuoto ei innosta omaa lasta. Tarvitaan kärsivällisyyttä kannustaa ja keksiä erilaisia kokeiltavia juttuja. Monenlaiset lajit kuten yksilö-, joukkue-, tarkkuus- , voima- ym lajit monipuolisesti ja mahdollisuuksien mukaan kokeilujen kohteena, voivat puhaltaa innostuksen kipinään tulta. Ja arkiliikunta kävelyn, pyöräilyn ja arkipuuhailun merkeissä on myös arvokasta ja hyvää. Ei tarvita välttämättä mitään omaa harrastusta, jos arkiliikettä tulee luonnollisissa siirtymissä ja muuten.

Esimerkiksi, jos lisää lapsen kävelymatkoja kaksi säännöllistä matkaa viikkoon, tulee kuukausitasolla jo paljon enemmän liikettä.

Haku

Löytynyt 0 tulokset