Mistä tietää onko lapsi ylipainoinen?
Lapsen painon arviointi on aina haastavaa ja vaikeaa.

Lapsetkin ovat erimallisia, osa hoikkia ja siroja luonnostaan, osa rotevampia ja vahvempia. Ylipainoon vaikuttaa lapsellakin moni asia; perintötekijöistä elintapoihin, aikuisen mallista lapsen omiin mieltymyksiin, liikunnasta syömiseen. Usein yhden syyn tai selityksen löytyminen ei ole mahdollista, vaan kyseessä on monen tekijän yhteissumma. Milloin vanhemman tulisi miettiä lapsensa painoa ja mitä tehdä, kun huoli herää?

  • Käytännössä ylipaino on kyseessä silloin, kun kehon rasvakudoksen määrä on liian suuri. On tärkeää, että vanhemmat kiinnittävät huomiota lapsen terveyteen, myös ylipainon suhteen. Ensisijaisesti vanhemman kannattaa kuitenkin huomioida oman lapsen hyviä puolia ja jutella niistä. Lapsen painoon liittyvistä huolista keskustelu kannattaa käydä neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa, ja keskustelu voidaan sopia pidettäväksi ilman lapsen läsnäoloa.
  • Jos koet vaikeaksi arvioida itse tilannetta, asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Siellä on asiantuntemusta arvioida tilanne ja saat myös apua. Ammattilaisen kanssa voitte arvioida myös mahdollisia ylipainon taustalla olevia terveysriskejä.
  • Kasvuvaiheessa olevan ylipainoisen lapsen tavoitteena ei ole laihduttaa, vaan huomio kiinnitetään elintapoihin, ja tavoitellaan, että paino ei nouse samassa suhteessa, kun pituuskasvu jatkuu.

Lasten painon arvioimiseksi on myös olemassa erilaisia mittareita. Luotettavimmat näistä ovat neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa käytettävät kasvukäyrät, joista yksi on pituus-painokäyrä. Etuna on se, että tuloksista pääsee heti juttelemaan asiantuntijan kanssa. Jos sinulla on tiedossa lapsen pituus- ja painotiedot, niin myös verkossa voit täyttää kasvukäyrää viimeisimmistä mittauksista.

Lasten painoindeksi (BMI) lasketaan, kuten aikuistenkin. Lasten painoindeksilukua ei kuitenkaan voida sellaisenaan verrata aikuisten indeksin kanssa, koska lasten kehon mittasuhteet eroavat aikuisista. Mittasuhteet myös muuttuvat jatkuvasti kasvun ja iän myötä.

Lasten painoa voidaan arvioida käyttäen aikuista vastaavaa painoindeksiä (ISO-BMI). ISO-BMI saattaa olla avuksi, kun ammattilaisen kanssa pohditte ratkaisuja. ISO-BMI tarkoittaa mittaria, joka muuttaa lapsen painoindeksin iänmukaisella kertoimella aikuista vastaavaksi.

Vyötärönympärys

Vyötärönympärys on aikuiselle helppo ja nopea tapa selvittää vatsaonteloon kertyneen rasvan määrää. Aikuisten tavoiteltavat rajat ovat seuraavat:

  • Miehet alle 94 cm
  • Naiset alle 80 cm

Vyötärönympärys on aina vain kuitenkin yksi mittari. Ylipainoa tulee aina tarkastella kokonaisuutena myös aikuisten kohdalla; miten paljon liikut, tupakoitko, mitkä ovat muut terveysarvot, mikä on oma perimä. Vasta kokonaisarvion avulla voidaan tarkemmin selvittää, millainen riski ylipaino omalla kohdallasi on.

Suomalaisille lapsille ei ole tehty omia tavoitearvoja vyötärönympärykseen. Sen mittaaminen kannattaa muutenkin jättää aina ammattilaisen harkintaan. Kotioloissa riittää oma arvio silmämääräisesti, vaatteiden sopivuus ym. Lapselle on tärkeää, että vanhemman katseessa ei ole ulkonäköön liittyvää arviointia, vaan vanhemmat näkevät lapsessaan ilon aiheita.

Oli tapa tai mittari arvioida lapsen ylipainoa mikä tahansa, on tärkeintä muistaa, että lapsen elämä ei pidä pyöriä mittaamisen ja arvioinnin ympärillä, etenkään vanhemman toimesta. Ota huoli puheeksi terveydenhoitajalla, lääkärissä tai saisitko ajan ravitsemusterapeutille? Kotona päähuomio tulee kiinnittää painon sijasta asioihin, joissa lapsi ja koko perhe onnistuu; tänään oli herkuton päivä, opin tekemään kuperkeikan, opin, että nälkä ei ollutkaan nälkä, vaan mieliteko, joka meni ohi jne.