Kasvikset komponentteina
Kun lapsi näkee, mitä on tarjolla, kasviksiin on helpompi tarttua. Kasvikset eivät myöskään jää syömättä, jos salaatin seassa on aines, mikä ei lapselle maistu. Tehtävän toteutus Laita kasvikset selkeästi esille, kukin lajike (esimerkiksi kurkkupalat, meloninlohkot, tomaatinlohkot) omaan kulhoonsa. Selkeys tekee maistamisesta helpompaa. Jos komponenttien tarjoaminen ei ole mahdollista, esittele sekasalaatin raaka-aineet kuvin tai kokonaisten kasvisten […]
Lue artikkeli27 kesäkuun, 2022
Rohkeaksi maistelijaksi
Valmistelut ja materiaalit: Luetaan satu Tiikeri Tähtisilmästä, joka harjoittelee maistamisrohkeutta Tulosta Tiikeri Tähtisilmä satu täältä Tehtävän toteutus: Luetaan satu. Jutellaan lasten kanssa mitä rohkeus ja ruokarohkeus tarkoittaa? Entä mitä tarkoittaa ruokavarovaisuus? Millaista uusien makujen maistelu on? Mitä uutta on viimeksi maisteltu? Mietitään miten Tähtisilmää voisi auttaa? Tiikeri Tähtisilmä-värityskuvan voi tulostaa täältä Vinkki: Tulosta Supersankarin […]
Lue artikkeli15 helmikuun, 2022
Nepen ruokarohkeusräppi
Valmistelut ja materiaalit: Askarrelkaa lapsille kuvat tai oma-kuvat, jossa lapsella on supersankarin viitta. Kuvalle voi antaa nimen ja se voi toimia kannustamassa ruokarohkeuden harjoittelua omalla ruokapaikalla, ruokailutilan seinässä tms. Tehtävän toteutus: Jutellaan lasten kanssa mitä rohkeus ja ruokarohkeus tarkoittaa? Entä mitä tarkoittaa ruokavarovaisuus? Nepe on ruokarohkea omasta mielestään ja Rotta Ronkeli on varovainen. Rotta Ronkeli […]
Lue artikkeli28 tammikuun, 2022
Maistelupaketit
Ruokapalveluiden kokoamat paketit auttavat varhaiskasvattajia toteuttamaan ruokakasvatusta ja maistelutehtäviä lasten kanssa. Maistelut tutustuttavat lapsia uusiin makuihin ja kasvattavat ruokarohkeutta. Ruokapalvelun palvelusopimukseen voidaan kirjata esimerkiksi tilattavien pakettien määrä lukukautta kohden ja siten vahvistaa ruokakasvatuksen roolia varhaiskasvatuksessa. Valmistelu ja materiaalit Suunnitelkaa muutamia tilattavia maistelupaketteja ryhmien käyttöön. Tavanomaisia ovat esimerkiksi kasvis-, hedelmä- ja marjapaketit sekä paketit, joissa on […]
Lue artikkeli17 maaliskuun, 2021
Tehdään kaura-omenapaistosta!
Idea Yksinkertainen kaura-omenapaistos on helppo herkku, jonka tekemisessä voi harjoitella keittiötaitoja. Annoksia 6 (annoskoko 130 g) Aktiivinen valmistusaika 10 min + passiivinen valmistusaika 30 min Valmistelut ja materiaalit 600 g omenalohkoja (noin 8 pientä tai 4 suurta omenaa) 50 g pullomargariinia 2 ½ dl kaurahiutaleita ¾ dl fariinisokeria 1 rkl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria ½ […]
Lue artikkeli18 marraskuun, 2020
Tehdään juuressipsejä!
Idea Tehdään helppoja ja herkullisia juuressipsejä harjoitellen samalla kasviksia ja niiden käsittelyä. Annoksia 2 (annoskoko 30 g) Aktiivinen valmistusaika 25 min + passiivinen valmistusaika 1 t 15 min Valmistelut ja materiaalit 600 g juureksia 1 rkl öljyä 1 tl rosmariinia ¼ tl rouhittua mustapippuria Tehtävän toteutus Pese juurekset ja kuori halutessasi. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi juustohöylällä, […]
Lue artikkeliTehdään marjasmoothieta!
Idea Helppo, nopea & kardemummainen marjasmoothie valmistuu käden käänteessä aamu- tai välipalaksi. Annoksia 6 (annoskoko 200 g) Aktiivinen valmistusaika 5 min + passiivinen valmistusaika 0 min Valmistelut ja materiaalit 5 dl rasvatonta maitoa 2 dl rasvatonta jogurttia 2 dl vadelmia 2 dl mustikoita ½ tl kardemummaa 1 rkl juoksevaa hunajaa 4 rkl kauraleseitä Tehtävän toteutus […]
Lue artikkeli