Mitä lounaaksi? -arvuutteluleikki
Idea Arvuutellaan tuoksun ja tarjoiluastioiden mukaan, mitä on lounaaksi. Tehtävä toimii pienenä mindfulness-harjoituksena ennen ruokailua. Tehtävän toteutus Tuoksutelkaa ilmaa, mitä ruokaa mahtaa olla tänään tarjolla. Kurkatkaa vaunuihin / keittiöön, mitä astioista voisi päätellä. Vinkki Voitte myös pohtia, onko tuoksu tuttu, onko tätä samaa ruokaa ollut joskus kotona tarjolla? Voitte myös pohtia, mikä on kenenkin lempituoksu. […]
Lue artikkeliArvaatko mikä kasvis? -tunnusteluleikki
Valmistelut ja materiaalit Kasviksia ja hedelmiä Liina Tehtävän toteutus Laitetaan liinan alle jokin kasvis, esim. kesäkurpitsa, kurkku tai tomaatti Lapset saavat kokeilla ja arvailla silmät peitettyinä muodon perusteella, mikä kasvis tai hedelmä on kyseessä. Tunnustelun lomassa voidaan harjoitella myös kuvailemaan, miltä kasviksen tai hedelmän pinta tuntuu. Vinkki Kurkkaa myös muita aisteihin liittyviä tehtäviä: Täältä löydätte […]
Lue artikkeli16 joulukuun, 2019
Näkkileipää kaikille aisteille
Valmistelut ja materiaalit näkkileipää tukikysymykset Vertailun tulokset voidaan merkitä Sapere-työkirjan liitteen 5 taulukkoon. Tehtävän toteutus Näköaisti Miksi meillä on silmät? Mikä on se aisti, jota tarvitaan katsomiseen? Mitä tietoa saat näköaistin avulla tästä näkkileivästä? Mitä sille tapahtuu, kun sen halkaisee? Tuntoaisti Mikä on se aisti, jota tarvitaan, että voit tuntea käsilläsi erilaisia asioita? Mitä tunnet […]
Lue artikkeliMakuvesibaari
Valmistelut ja materiaalit 3 vesikannua appelsiinin viipaleita kurkkuviipaleita minttua limesitruuna Tehtävän toteutus Käydään lasten kanssa yhdessä läpi, miten veistä käytetään. Pilkotaan hedelmät ja vihannekset ja lisätään yrtit. Nautitaan vedestä ja pohditaan omia makumieltymyksiä. Vinkki Miettikää, mitä kaikkea sesongin mukaista voi lisätä makuvesibaariin (esim. raparperi, mustaherukanlehdet, vadelmat) Kokeilkaa erilaisia yhdistelmiä! Mistä makupareista tuli paras kombinaatio? Täältä […]
Lue artikkeliOmena-tasting
Valmistelut ja materiaalit Hankitaan kaupasta, torilta tai syyskuussa omakotialueelta muutamia erivärisiä omenoita. Yleisesti voidaan olettaa, että vihreät omenat ovat happamia, keltaiset omenat ovat makeampia, ja punaiset omenat ovat makeita ja kiinteitä. (Lajit vaihtelevat ja lajikkeita on paljon.) Tehtävän toteutus (Aikuinen maistaa ja valitsee sopivia omenoita, joiden maku on tarpeeksi erilainen) Mahdollisuuksien mukaan annetaan lapsen osallistua […]
Lue artikkeliLasten makukoulu
Valmistelut ja materiaalit makeat maut: sokeri, hunaja, vanukas, suklaa, makea omena, porkkana suolaiset maut: suola, suolakurkku, perunalastu happamat maut: sitruuna, piimä/maustamaton jogurtti, hapan omena karvas: aito kaakaojauhe sekoitettuna veteen tahnaksi (1:1) laseja ja vettä Tehtävän toteutus Maistellaan eri perusmakuja. Nimetään perusmakuja ja keskustellaan niistä. Huuhdotaan suut vedellä jokaisen maistamiskerran jälkeen. Vinkki Täältä löydät listan ruoka-aistimuksia […]
Lue artikkeliÄänilotto
Valmistelut ja materiaalit 4–10 samannäköistä rasiaa esim. pakasterasiaa tai pastillipurkkia. makaronia, riisiä, muroja, korppujauhoja, kaurahiutaleita, couscousia jne. Tehtävän toteutus Jaa jokainen elintarvike kahteen pakasterasiaan. Halutessasi toinen pareista voi olla myös esim. läpinäkyvässä. Etsikää pakasterasioita ravistamalla ja kuuntelemalla äänipareja. Yrittäkää samalla arvata mitä purkeissa on sisällä. Lopuksi tarkistetaan purkkeihin kurkistamalla osuiko valinnat oikein. Vinkki Samoilla rasioilla […]
Lue artikkeli