Näkkileipää kaikille aisteille
Valmistelut ja materiaalit näkkileipää tukikysymykset Vertailun tulokset voidaan merkitä Sapere-työkirjan liitteen 5 taulukkoon. Tehtävän toteutus Näköaisti Miksi meillä on silmät? Mikä on se aisti, jota tarvitaan katsomiseen? Mitä tietoa saat näköaistin avulla tästä näkkileivästä? Mitä sille tapahtuu, kun sen halkaisee? Tuntoaisti Mikä on se aisti, jota tarvitaan, että voit tuntea käsilläsi erilaisia asioita? Mitä tunnet […]
Lue artikkeli16 joulukuun, 2019
Makuvesibaari
Valmistelut ja materiaalit 3 vesikannua appelsiinin viipaleita kurkkuviipaleita minttua limesitruuna Tehtävän toteutus Käydään lasten kanssa yhdessä läpi, miten veistä käytetään. Pilkotaan hedelmät ja vihannekset ja lisätään yrtit. Nautitaan vedestä ja pohditaan omia makumieltymyksiä. Vinkki Miettikää, mitä kaikkea sesongin mukaista voi lisätä makuvesibaariin (esim. raparperi, mustaherukanlehdet, vadelmat) Kokeilkaa erilaisia yhdistelmiä! Mistä makupareista tuli paras kombinaatio? Täältä […]
Lue artikkeliOmena-tasting
Valmistelut ja materiaalit Hankitaan kaupasta, torilta tai syyskuussa omakotialueelta muutamia erivärisiä omenoita. Yleisesti voidaan olettaa, että vihreät omenat ovat happamia, keltaiset omenat ovat makeampia, ja punaiset omenat ovat makeita ja kiinteitä. (Lajit vaihtelevat ja lajikkeita on paljon.) Tehtävän toteutus (Aikuinen maistaa ja valitsee sopivia omenoita, joiden maku on tarpeeksi erilainen) Mahdollisuuksien mukaan annetaan lapsen osallistua […]
Lue artikkeliLasten makukoulu
Valmistelut ja materiaalit makeat maut: sokeri, hunaja, vanukas, suklaa, makea omena, porkkana suolaiset maut: suola, suolakurkku, perunalastu happamat maut: sitruuna, piimä/maustamaton jogurtti, hapan omena karvas: aito kaakaojauhe sekoitettuna veteen tahnaksi (1:1) laseja ja vettä Tehtävän toteutus Maistellaan eri perusmakuja. Nimetään perusmakuja ja keskustellaan niistä. Huuhdotaan suut vedellä jokaisen maistamiskerran jälkeen. Vinkki Täältä löydät listan ruoka-aistimuksia […]
Lue artikkeliJauhoja purkissa -arvuutteluleikki
Valmistelut ja materiaalit esim. perunajauhoja, korppujauhoja, vehnäjauhoja läpinäkymätön purkki / jauho pienet astiat maistiaisille Tehtävän toteutus Läpinäkymättömissä purkeissa on erilaisia jauhoja: perunajauhoja, korppujauhoja, vehnäjauhoja. Lapset kokeilevat käsillään kutakin jauhoa ja kertovat, miltä ne tuntuvat. Lopuksi katsotaan mitä purkeista löytyy ja maistellaan jokaista jauhoa erikseen (huom! maistiaiset eri astioissa koskemattomana). Vinkki Kurkkaa myös muita aisteihin liittyviä […]
Lue artikkeliAistikortit
Valmistelut ja materiaalit Kyniä, paperia tai lehtiä Korttien askartelu yhdessä piirtäen, askarrellen tai esimerkiksi papunetin kuvatyökalua apuna käyttäen Tehtävän toteutus Askarrellaan aistikortteja, joissa kuvattuna eri aistit Aistikorttien yhdistäminen muihin tehtäviin auttaa lapsia muistamaan, mitä aistia kulloinkin ollaan käyttämässä. Vinkki Mukavia aistikortteja syntyy myös kuvaamalla yhdessä lasten kanssa lasten silmiä, korvia, neniä ja suita. Aistikortteja voidaan […]
Lue artikkeliEtsitään haju- ja kuvaparit!
Valmistelut ja materiaalit Ruoka-aineita esittäviä kuvia ja niitä vastaavat hajut purkeissa esim. omenan kuva ja omenan pala purkissa sipulin kuva ja sipulia purkissa appelsiinin kuva ja appelsiinin pala purkissa tillin kuva ja tuoretta tilliä purkissa Tehtävän toteutus Etsitään haju- ja kuvapareja. Vinkki Parien löytymistä voi helpottaa kokonaisen ruoka-aineen tutkiminen ja pilkkominen, jolloin hajuärsykkeet tulevat voimakkaammin […]
Lue artikkeli