“Miltä tämä maistuu, iskä?”
Valmistelut ja materiaalit viiliä, rahkaa tai maustamatonta jogurttia makeita ja karvaita marjoja kahvia ja teetä Tehtävän toteutus Maistellaan ensin lasten kanssa makeita ja karvaita marjoja viilin, rahkan tai jogurtin joukossa. Kirjataan ylös lasten huomioita. Järjestetään lasten kanssa esimerkiksi iltapäiväkahvit vanhemmille ja askarrellaan kutsut. Informoidaan makukokeesta vanhempia ennakkoon paljastamatta kuitenkaan pääasiaa. Vanhempien hakiessa lastaan pääsevät he […]
Lue artikkeliKylmää ja kuumaa
Valmistelut ja materiaalit muoviastioita jäätä vettä eri lämpötiloissa pyyhe tai paperia Tehtävän toteutus Laitetaan yhteen astiaan jäätä, toiseen kylmää vettä, kolmanteen astiaan huoneenlämpöistä vettä ja neljänteen astiaan kuumaa vettä, joka tuntuu lämpimältä, mutta ei polta sormia. Tunnustellaan vuorotellen kylmää, huoneenlämpöistä ja kuumaa vettä ja kirjoitetaan tai piirretään paperille ruokia, jotka nousevat mieleen eri lämpötiloista. Pohditaan […]
Lue artikkeliHuomenta, Herra herne
Valmistelut ja materiaalit kuivia herneitä vettä lasipurkkeja multaa jogurttipurkkeja tai pieniä ruukkuja pieniä kiviä tai ruukkusoraa sumutinpullo Tehtävän toteutus Laitetaan herneet likoamaan vedellä täytettyihin lasipurkkeihin. Seurataan lasten kanssa alkeisjuurien ilmestymistä, jotka alkavat pilkottaa muutamassa päivässä. Laitetaan ruukun tai purkin pohjalle ruukkusoraa salaojaksi, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ripotellaan päälle muutama sentti multaa. Laitetaan siemenet […]
Lue artikkeliTaikinasta possuksi. Possumunkin jännittävä matka leipomossa
Idea Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta (2 min), miten herkulliset possumunkit valmistuvat oikeassa leipomossa! Tehtävän toteutus ja materiaalit: Leistin leipomossa Kotkassa valmistetaan pussumunkit perinteisin menetelmin pitkälti käsityönä. Katso video. Jutelkaa, kuka on syönyt possoja eli possumunkkejä. Millaisia muita munkkeja on olemassa (esim. berliininmunkki, donitsi, pallomainen munkki, pienikokoinen konvehtimunkki), mikä on kenenkin suosikki? Taustaa Tiesitkö, […]
Lue artikkeliRunebergintortun tarina
Tausta Johan Ludvig Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hän syntyi 5. helmikuuta 1804. Runebergin syntymäpäivänä alettiin viettää Runebergin päivää jo hänen eläessään. Vänrikki Stoolin tarinat on yksi Runebergin tunnetuimpia teoksia. Sen avausruno Maamme antoi sanat kansallislaulullemme. Nykyisin Runebergin nimikkotorttu pitää kansallisrunoilijamme edelleen kaikkien huulilla, torttu on monille tutumpi kuin hänen monet runonsa. Tarinan mukaan Porvoossa asunut […]
Lue artikkeliTaikinasta tortuksi. Runebergintortun jännittävä matka leipomossa
Idea Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta, miten tuhannet runebergintortut valmistuvat oikeassa leipomossa. Valmistelut ja materiaalit Leipomo Rostenin Runebergintortut valmistetaan perinteisin menetelmin pitkälti käsityönä. Katso video. Pulla-Pirtin Runebergin tortut on valmistettu myös käsityönä, samalla reseptillä jo lähes 60 vuotta. Katso video. Tehtävän toteutus ja materiaalit Katsokaa yhdessä videoilta, miten runebergintortut valmistuvat leipomossa. Jutelkaa, kuka on […]
Lue artikkeliPerheiden yhteinen keittokirja
Valmistelut ja materiaalit Kirje vanhemmille Tulosta Nam-tehtävä Yummy-tehtävä Tältä näyttää suosikkiateriani Tehtävän toteutus Lempireseptin pohtimisessa voi apuna käyttää Neuvokkaan Perheen Nam-tehtävää. Pyydä perheitä tuomaan yksi perheen lempiruokaresepti koottavaksi yhteiseen keittokirjaan. Lapset voivat kuvittaa oman suosikkiateriansa, joka voi toimia oman perheen reseptisivun kuvituksena Lasten kanssa voidaan myös luokitella ja jaotella reseptit omiin kategorioihin (esim. alkuruoat, pääruoat, […]
Lue artikkeli