Hyppää sisältöön
3-5v 5-7v Mistä ruoka tulee Ruokakulttuurit ja juhlat

Taikinasta possuksi. Possumunkin jännittävä matka leipomossa

Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta, miten herkulliset possumunkit valmistuvat oikeassa leipomossa!

Julkaistu 18.11.2020
Päivitetty 31.3.2023

Idea

Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta (2 min), miten herkulliset possumunkit valmistuvat oikeassa leipomossa!

Tehtävän toteutus ja materiaalit:

  • Leistin leipomossa Kotkassa valmistetaan pussumunkit perinteisin menetelmin pitkälti käsityönä. Katso video.
  • Jutelkaa, kuka on syönyt possoja eli possumunkkejä. Millaisia muita munkkeja on olemassa (esim. berliininmunkki, donitsi, pallomainen munkki, pienikokoinen konvehtimunkki), mikä on kenenkin suosikki?

Taustaa

  • Tiesitkö, että possumunkki on toiselta nimeltään posso. Posso tunnetaan etenkin kotkalaisena perinneherkkuna. Possoja on valmistettu Kotkassa ainakin 1940-luvulta asti.
  • Tiesitkö, mistä sana munkki on ollut käytössä leivonnaisen nimityksenä ainakin jo 1600-luvulla. Se juontuu vertauskuvallisesta assosiaatiosta luostarimunkkeihin: ”kun nokare munkkitaikinaa pannaan kuumaan rasvaan, se pullistuu nopeasti hyvinvoivan ruskeakaapuisen munkin kaltaiseksi”

Vinkki

Ruoan reitti -julisteista voi katsella, miten posson valmistusaineet esim. jauhot – päätyvät pellolta leipomoon.

Vinkki

Voitte jutella leipurin ammatista. Mitä muita ammatteja on olemassa? Mikä kukakin haluaisi olla isona? 

Lähteet

Possumunkista Wikipedia
Possumunkin valmistuvideo: “Maakuntien makuparit: posso ja Juhla Mokka” @Paulig 

Posso on rakas, ohut ja rapea YLE uutiset 

Munkeista Wikipedia

 

 


Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin 


Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen tietopankkiin

Lue seuraavaksi

Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje