Ruutuaika
Päivittäisen ruutuajan määrästä on hyvä keskustella yhdessä lasten kanssa ja luoda laitteiden käytölle meidän perheen sopimukset.
Tutustu näihin ruutuaika-sisältöihin:
Lapset ja ruutuaika Vanhemmuus ja digilaitteet Meidän perheen ruuturutiinit Lapsen itseäsäätelyn tukeminenRuutu- ja peliaikasopimukset Digitaitojen harjoitukset
Millaisia ovat teidän perheen ruuturutiinit?
Rajaaminen on rakkautta ja yhdessä sovitut ruuturutiinit helpottavat arkea. Rutiineja tarvitaan sujuvaan arkeen, ne tuovat lapselle turvaa ja helpottavat yhdessä toimimista, kun kaikesta ei tarvitse sopia aina uudestaan. Jonkinlaiset ruuturutiinit kannattaakin ottaa käyttöön. Lapset voivat protestoida rutiineja, mutta aikuisen rooli on katsoa pidemmälle ja päättää mikä tekee lapsille hyvää ja mikä sujuvoittaa yhteistä arkea. Lue lisää ideoita ruuturutiineista ja tutustu muiden perheiden sekä vaikuttajien vinkkeihin Neuvokas perheen Instagramissa 16.9.–6.10.
Miten hallita viriketulvaa ja luoda hyvät ruuturutiinit?
Ruutulaitteista syntyvä viriketulva kuormittaa niin lasta kuin aikuistakin. Esimerkiksi lapsella liika kuormitus näkyy väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena. Viriketulvaa voi kokeilla hallita esimerkiksi jakamalla ruutuaika pienempiin osiin sekä rauhoittamalla ilta kokonaan ruuduilta.
Meidän perheen ruutusopimus
Yhteiset säännöt helpottavat rajaamista ja samoista asioista ei tarvitse neuvotella joka päivä uudestaan. Puhelinkäyttäytymisessä myös aikuisen antama malli on tärkeä. Tästä voit tulostaa sivupohjan, johon täydennetään perheen yhdessä sopimat säännöt ja laitetaan esille esimerkiksi jääkaapin oveen.
Peliaika
Oletteko kuulleet peliaikasopimuksesta? Peliaikaa voi pilkkoa osiin ja hallita laatimalla sopimuksen lapsen kanssa. Sopimukseen voi kirjata lapselle sopivia kotitöitä, joita suoritettuaan lapsi ansaitsee itselleen lisää peliaikaa.
Lue lisää ja lataa peliaikasopimus
#ruudutonpäivä
Pystyttekö olemaan yhden päivän kokonaan ilman ruutuja? #ruudutonpäivä on leikkimielinen haaste, jonka tavoitteena on saada koko perhe miettimään omaa tapaansa käyttää digilaitteita. Kun kaikki aika ei kulu puhelinta selaillen tai videopelejä pelaillen, vapautuu aikaa monelle muulle asialle. Mitä muuta hauskaa tekemistä voisi keksiä? Otatteko haasteen vastaan?
Klik!-tehtäväsivu digitaitojen harjoitteluun
Ota käyttöön Klik!-tehtäväsivu tukemaan lapsen digitaitojen harjoittelua. Tehtävän avulla voi pohtia mm. seuraavia asioita:
- Mitä ruutua minä käytän eniten?
- Mitä meidän perheessä katsotaan/pelataan yhdessä?
- Mikä minua auttaa pelaamisen lopettamisessa?