Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Ruutuaika / Miten hallita viriketulvaa?

Miten hallita viriketulvaa?

Ruutu siellä. Ruutu täällä. Puhelin piippaa koko ajan. Virikkeitä tulee joka tuutista. Lapsilla, nuorilla, aikuisilla. Aivoissa on ruuhkaa.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 18.12.2022
Päivitetty 17.11.2023

Ruutuaika on muuttanut muotoaan ja huomiostamme kilpailee hyvin monet ruudut. Nykykodeissa on laskennallisesti noin 7-10 ruutulaitetta ja usein lapset sekä aikuiset käyttävät samanaikaisesti useaa laitetta, kuten puhelinta ja televisiota. Erityisesti lapsen aivot kuormittuvat tästä nopeasti. Perusarkikin sisältää virikkeitä paljon: päiväkoti- tai koulupäivä, harrastusryhmät, kaupat, sosiaaliset tilanteet sekä tunnekuohut. Nämä jo kuormittavat lapsen aivoja. Näiden arkisten toimintojen lisäksi pelit ja kaikenlainen ruutuaika koukuttavat lapsia nopeasti ja lisäävät viriketulvaa. Ruutujen liikakäyttö aiheuttaa helposti lapsillekin riippuvuutta. Kokeilkaa täyttää lapsen kanssa Klik-sivu, jonka avulla voi käydä keskustelua lapsen ja perheen ruutuajasta.

Liikaa ruutuaikaa?

Lapsella liika kuormitus näkyy väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena. Myös levottomuus ja aggressiivisuus voivat lisääntyä. Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Kun pelaaminen tai katsominen pitää lopettaa, aivoihin jää vauhti päälle ja olo on levoton. Kaikki mikä ei toimi yhtä nopeasti kun digimaailma, tuntuu se lapsesta tylsältä. Lapsen herkkyys ja temperamentti vaikuttavat myös viriketulvaan sopeutumiseen. Toisilla lapsilla kuormitus näkyy nopeammin käytöksessä.

Suomessa ei ole virallisia ruutuajan suosituksia, joita moni vanhempi kaipaisi. Perusohjeena voidaan pitää, että lapsen elämässä pitää olla tasapainoisesti leikkiä, liikettä, kavereita, kohtaamista ja lepoa. Ruutuaikaa mahtuu mukaan myöskin, mutta määrät jotka lapseen vaikuttavat haitallisesti, ovat yksilöllisiä. Alle kouluikäisillä lapsilla leikin merkitys on tärkeä, ja ruutuaikaa ei tarvita paljon.

Esimerkiksi liian myöhään illalla katseltu peli tai tv-ohjelma aktivoi aivoja, voi lisätä kierroksia ja lykätä nukahtamisvalmiutta. Riittävä yöuni on tärkeää erityisesti lapsille, joiden aivoilla on paljon käsiteltävää ja oppimista unen aikana.

Digimaailma osana arkea

Digilaitteet tuovat toki hyvääkin ja ovat nykyisin osa elämäämme, joten täyskiellot harvoin toimivat. Energiaa ei kannata käyttää siihen, että vain estäisimme lasten ruutuajan. Kannattaa miettiä mitkä ovat meidän perheen hyvät käytännöt ja säännöt laitteiden käyttöön, koskien kaikkia perheen jäseniä. Voitte laatia Meidän perheen ruutusopimuksen, jota niin lapset kuin vanhemmatkin sitoutuvat noudattamaan.
Mitkä hetket teidän perheessä pidetään viriketulvasta vapaana? Yhteinen ruokailu? Saunailta? Sohvalla köllöttely? Ulkoiluhetket?  Anna niissä hetkissä tilaa keskustelulle, kuuntelulle ja aidolle läsnäololle, ilman laitteiden kilpailevaa huomiota.

Joskus lapset sanovat, ettei heillä ole mitään tekemistä. On vaikeaa vain olla, mutta se on tärkeä taito. Sitä kannattaa myös harjoitella!

Digimaailmasta yhteistä iloa:

 • Filmit, kuvat ja dokumentaatiot perheen yhteisistä jutuista, harrastuksista, opituista taidoista ja iloisista hetkistä.
 • Perheen keskinäinen viestintä ja kannustaminen esimerkiksi perheen omassa viestiryhmässä. ”Matikankoe oli mennyt tosi hyvin”
 • Kaveri- ja sukulaissuhteiden ylläpito esimerkiksi videopuheluita isovanhemmille tai serkuille.
 • Hyödylliset tehtävät ja oppimispelit.
 • Yhteisiä pelihetkiä perheen kesken esimerkiksi liikuttavat laitteet ja pelit.

Rajaamista tarvitaan:

 • Suojele lasta liialta viriketulvalta. Uskalla rajoittaa, vaikka se lasta ja nuorta harmittaakin. Laita itsesi likoon ja näytä esimerkkiä!
 • Jaa ruutuaika pienempiin osiin.
 • Ruutujen valo-, liike-, ja ääniärsykkeitä on hyvä säätää ja muistaa, että ne jatkuvasti lisäävät viriketulvaa. Tämä rasittaa erityisesti lapsen ja nuoren aivoja ja vaikeuttaa keskittymistä.
 • Tarvitseeko joka piippaukseen reagoida heti? Luokaa yhteiset säännöt milloin ei mennä piippauksen perässä (viestiryhmät, sähköpostit, some-ilmoitukset yms.).
 • Illan viimeiset hetket kannattaa rauhoittaa ruuduilta. Miettikää esimerkiksi missä lapsen puhelinta säilytetään yön ajan? Mahdollisuus käyttää puhelinta voi olla liian suuri houkutus nukkumisen sijaan.
 • Riittävästi liikuntaa ja ulkoilua. Tämä auttaa myös viriketulvan purkamista.
 • Peliaikaa voi myös ansaita esimerkiksi erilaisilla kotitöillä
 • Viettäkää välillä ihan kokonaan ruuduton päivä. #ruudutonpäivä

 

Lue lisää ruutuajasta

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some