Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Isovanhemmat perhearjen tukena

Isovanhemmat perhearjen tukena

Mummu, mummo, mamma, isoäiti. Pappa, isoisä, vaari, taata. On paljon sanoja ilmaisemaan isovanhemmuutta ja myös toimiminen isovanhempana on yksilöllistä.

Neuvokas perhe -tiimi
Julkaistu 28.5.2020
Päivitetty 29.5.2020

Se, millainen suhde isovanhemmalla on lapsenlapsiinsa, on monen tekijän summa. Välimatka, vanhempi – lapsi –suhde, isovanhemman oman elämäntilanne, arvot, vuorovaikutus; kaikki nämä vaikuttavat siihen, miten kiinteä suhde on mahdollista rakentaa omaan lapsenlapseen. Bonusaikuiset lapsen elämässä ovat arvokkaita, olivat ne isovanhempia tai muita tärkeitä läheisiä.

Parhaimmillaan isovanhemmat ovat lapsiperheen voimavara ja lastenlasten tapaamisesta nauttivat ja hyötyvät kaikki. Vanhemmat saavat hengähdystä arkeen, isovanhemmat vaihtelua ja lapsenlapset arvokasta kokemusta eri sukupolven näkökulmasta.

Saattaa olla myös tilanteita, jossa vanhempien ja isovanhempien odotukset ja toiveet eivät kohtaa, jolloin asian avoin keskustelu on tärkeää. Ohjeena kannattaa pitää:

  • Yhteisesti: älä oleta, vaan kysy ja keskustele
  • Vanhemmille: arvosta saamaasi apua, älä pidä sitä itsestäänselvyytenä. Kunnioita isovanhempien voimavaroja ja elämäntilannetta.
  • Isovanhemmille: kuuntele mitä toiveita sääntöjen suhteen vanhemmilla on. Kerro avoimesti asioista, jotka sinulle olisivat tärkeitä yhdessä lapsenlapsen kanssa.

 

Isovanhemman roolista ja odotuksista voit lukea enemmän Väestöliiton isovanhemmuus –sivuilta ja muuttuvasta isovanhemmuuden roolista Väestöliiton monimuotinen isovanhemmuus -sivulta.

 

Mummon muusi ja vaarin vanukkaat

Ruokaan liittyvät muistot ovat niitä, joista usein itse muistamme omat isovanhempamme. Tärkeää on tasapainoilla sen kanssa, että toisaalta isovanhemmat kunnioittavat vanhempien laatimia sääntöjä ruokailujen ja syömisen suhteen, toisaalta vanhemmat voivat miettiä, missä asioissa voidaan joustaa, mitkä isovanhemmalle ovat tärkeitä. Mitä enemmän aikaa lapsenlapset viettävät isovanhempien kanssa, sen tärkeämmäksi nousevat yhteisesti sovitut säännöt.  

  • Mistä asioista pidämme kaikki yhdessä kiinni liittyen ruokatapoihin, ruoka-aikoihin tai syötyyn ruuan määrään.  
  • Mitkä asiat voi tehdä isovanhemmilla eri lailla syömiseen liittyen. Mitkä ovat ruuat, joita lapset erityisesti toivovat saavansa. Mitkä ovat niitä ruokamuistoja, mitä isovanhemmat haluavat lapsenlapsille välittää. 
  • Miten suhtaudumme karkin, sokeristen tuotteiden tai muiden herkkujen syöntiin? Onko tämä asia, jossa pidetään yhteistä linjaa kummassakin paikassa? Jos jotain tehdään eri lailla, sovitaan koska ja miten paljon. 
  • Myönteinen ruokapuhe lapselle. Lapsen myönteinen suhde ruokaan ja syömiseen muodostuu myös sen kautta, miten hänelle siitä puhutaan. Eri lapset syövät eri määriä ja lapsella on myös erilaisia kausia, miten ruoka maistuu tai uudet maut. Lapsissa on myös paljon luontaisia eroja siihen, miten uusiin makuihin suhtautuu. Jokainen lapsi ansaitsee kannustavaa puhetta, kukaan ei halua tulla leimatuksi nirsoksi tai hankalaksi. Jos isovanhemmilla herää huoli lapsen ruokailuun liittyen, asia keskustellaan aikuisten kesken.  
  • Mitä asioista arvostamme toistemme toiminnassa. Hyvän palautteen saaminen tuntuu kaikista hyvältä. ”Olipa ihanaa, kun leivoit tänään lasten kanssa pullaa” tai ”Oletpa hienosti kasvattanut lapset rauhoittumaan ruokapöytään”. Jokainen meistä kipuilee riittävän hyvän vanhemman tai isovanhemman roolin toteuttamisessa. Tuetaan toistemme rooleja ja sanoitetaan aina ääneen asiat, joista voimme toisiamme kiittää 

 

Ettei vaan mitään sattuisi

Vanhemmat usein oppivat tunnistamaan oman lapsen vahvuudet ja haasteet liikkumisen suhteen. Isovanhemmat harvoin näkevät lapsenlapsiaan ihan päivittäin, joten heille voi olla vaikea hahmottaa, millainen liikkuminen on turvallista ja mihin liikkumiseen lapset ovat tottuneita. Ymmärrys sille, että isovanhemmat saattavat olla arempia sallimaan tiettyjä asioita puistossa tai ulkona, on hyvä huomioida. Kun on vastuussa toisen lapsesta, ylivarovaisuus on ymmärrettävää. Näitä tilanteita voit helpottaa seuraavilla asioilla. 

  • Kerro isovanhemmille, millaiset motoriset taidot ovat lapsen vahvuuksia tai vasta opettelun alla. 
  • Sopikaa yhdessä, millainen suhtautuminen on isovanhempien luona esimerkiksi sängyillä tai huonekaluilla pomppimiseen, puissa kiipeilyyn tai itsenäisesti liikkumiseen. Vanhempien tehtävä on auttaa laatimaan ja luomaan sellaiset säännöt, joista lasten tulee pitää kiinni isovanhempien luona. 
  • Mikä voisi olla isovanhempien ja lastenlasten ihan oma liikuntajuttu. Metsässä kävely, kalastus, puutarhan hoito; isovanhemmat voivat parhaimmillaan opettaa lapsenlapsille monia uusia käytännön taitoja. 

 

Vinkkejä isovanhemmille puuhasteluun yhdessä lastenlasten kanssa

Monilla meistä on aivan erityisiä muistoja yhdessä isovanhempiemme kanssa. Aika usein ne liittyvät yhteiseen tekemiseen tai puuhasteluun. Kalastus, ruuanlaitto, leivonta, satujen lukeminen, askartelu, mummun tai vaarin tarinat; mitä se meille kullekin on. Isovanhempi voi miettiä, mikä on sellainen harrastus tai toiminta, jota olisi mukava siirtää omille lapsenlapsille.  

Tässä muutama idea, mitä lastenlasten kanssa voisi kotona puuhastella 

 

Etäyhteyksienkin avulla voi puuhata lastenlasten kanssa monenlaista

  • Minkä sadun lapsenlapsi haluaisi tänään puhelussa kuulla? Videopuhelu mahdollistaa myös kuvien näyttämisen kuvakirjoista.
  • Piirtäminen onnistuu myös yhdessä etäyhteyksin. Kuvasta kertominen tai videopuhelussa sen näyttäminen isovanhemmalle ja hänen ihanien kehujensa kuuleminen tekee lapsenlapselle tosi hyvää.
  • Onnistuisiko Uno- tai muu korttipeli etänä? Jotkut ovat onnistuneet etänä jopa pelaamaan Afrikantähteä ja rakentamaan linnunpönttöä lapsenlapsensa kanssa: mielikuvituksella ei tarvitse olla tässä rajoja!

 

Myös isovanhemman yhdistystoimintaan voi kivasti yhdistää lastenlasten kanssa toimimisen. Sydänliiton yhdistyspalvelusta löydät ideoita lapsiperheiden kanssa suunniteltuihin tapahtumiin.

Sieltä voi myös soveltaen poimia tekemistä yhdessä oman lapsenlapsen kanssa. Kuvat, muistot ja tarinattapahtumaideasta pystyy hyvin muokkaamaan myös kotona tehtävän yhteisen hetken. Samoin Laulut, lorut ja leikit on sukupolvia yhdistävä juttu ja varmasti mieluisaa tekemistä iästä riippumatta. 

 

Lapsen oikeus turvallisiin aikuisiin

Isovanhempia on yhtä monenlaisia, kuin on meitä vanhempiakin, ei ole yhtä oikeaa tapaa olla mummu tai vaari. On hyvä, jos lapsella on ympärillään useita, rakastavia aikuisia, oli ne sitten isovanhempia tai muita tärkeitä ihmisiä. Isovanhempien suhteen emme ole tasa-arvoisia. Toiset perheet saavat apua ja tukea omilta vanhemmiltaan, toisilla ei tähän ole edes mahdollisuutta. Jokainen lapsi ansaitsee lisäaikuisia arkeensa.

Olisiko seuraavista järjestöistä apua teidän perheellenne: 

 

Pienperheyhdistys

MLL / Terhokerhot

SPR / varaisovanhempi-toiminta

 

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram