Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Suositukset / Juomat lasten ruokavaliossa

Juomat lasten ruokavaliossa

Vesi, maito, mehu, limsa - jokaisella juomalla on oma paikkansa ja hetkensä.

Kati Kuisma, Kehityspäällikkö ja ravitsemuksen asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 16.11.2023

Kaikenlaiset juomat mahtuvat lapsenkin ruokavalioon. Arkivalinnat ratkaisevat ja niiden ollessa kohdallaan ei mehu- tai limsalasista silloin tällöin tarvitse tehdä sen isompaa asiaa.

Juomien energiamäärä saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta käyttötiheyden vuoksi ne voivat olla merkittävä energianlähde. Esimerkiksi jos mehua kuluu janojuomana, voi olla, että ruoka ei lapselle maistukaan ruoka-aikana. Usein juotuna sokeri- ja happopitoiset juomat vaikuttavat myös hampaiden terveyteen.

Lue lisää suunterveydestä

 

Janojuoma, ruokajuoma vai erikoishetkien juoma?

  • Vesi janojuomana. Helpota lapsen valintaa. Laita vesipullo esille, jotta janon yllättäessä vesi on nopein ja helpoin juoma leikkien välissä.
  • Ruokajuomana rasvaton maito, piimä tai kasvipohjaiset juomat (esim. kaura ja soija). Maitovalmisteita tai vitaminoituja kasvipohjaisia valmisteita tarvitaan varsinkin niiden sisältämän kalsiumin ja D-vitamiinin vuoksi. Suositus on leikki-ikäisille 4 dl ja kouluiästä eteenpäin 5-6 dl päivässä nestemäisiä maitovalmisteita. Tämä määrä pitää sisällään esimerkiksi maitoa, jogurttia, rahkaa ja viiliä.
  • Täysmehua voi juoda välillä esimerkiksi aamupalan yhteydessä. Täysmehut sisältävät runsaasti hedelmien omaa sokeria sekä ovat happamia hampaille. Hedelmiä ja marjoja ne eivät ruokavaliossa korvaa, vaan ovat erikoisjuoma silloin tällöin.
  • Mehut ja limsat sopivat juhlajuomiksi ja erikoishetkiin. Niiden sokerit ja hapot koettelevat hampaiden kestävyyttä.
  • Energiajuomia tai kofeiinipitoisia virvoitusjuomia ei suositella lainkaan alle 15-vuotiaille. Lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina muun muassa sydämentykytystä ja vapinaa.
  • Vitamiineilla ja kivennäisaineilla täydennetyt juomat eivät ole lapsille tarkoitettuja.

 

Lukuvinkkejä:

10 vinkkiä nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen

Lapseni ei syö kasviksia – mitä tehdä?

Suolan saantisuositus lapsille ja perheille

Rasvat lasten ja perheiden ruokavaliossa

 

Täältä löydät kaikki artikkelit ravitsemussuosituksista

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram