Huolestuttaako lapsen ylipaino?
Kuvaaja: 
Heikki Koivumäki
Jos vanhemman huoli herää, apua kannattaa pyytää ja hakea.

Aloita pohtimalla, mikä perheen ja lapsen arjessa on sellaista, joka teillä jo toimii. Toki tärkeää on löytää asioita, joita muuttaa tai parantaa, mutta jopa tärkeämpää on löytää ne asiat, jotka arjessa jo toimivat ja vahvistaa niitä.

Syömistilanteesta ei pidä tulla vahtimisen paikka. Ruokailutilanne on tärkeä pitää kannustavana ja positiivisena. Taitojen oppimisen paikka on ruokapöytätilanteen ulkopuolella. Voitte esimerkiksi keskustella; miltä nälkä tuntuu, mistä tiedän että olen kylläinen, miksi tuntuu kivalta syödä herkkuja, mitä keinoja löytäisimme siihen, että lisäämme kasvisten määrää ym.

Mistä apua?

  • Ota rohkeasti aihe esille neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Terveydenhoitajat ja lääkärit ovat ammattilaisia ja varmasti auttavat perhettänne eteenpäin. Tarkoitus ei ole tehdä vanhemmista syyllisiä lapsen ylipainoon, vaan aidosti yhdessä perheen kanssa etsiä perheelle sopivia ratkaisuja.
  • Terveydenhuollossa on myös erilaisia lisätutkimuksia, joilla voidaan selvittää ylipainoon mahdollisesti liittyviä muita syitä tai ylipainon merkitystä lapsen kokonaistilanteeseen.
  • Onko kunnassanne käynnissä ryhmiä, joista saatte perheenä apua tai tukea? Entä kunnan liikuntapalvelut, löytyisikö sieltä liikkumisen tapa, johon haluatte lähteä mukaan?

Jo muutamalla perusasialla saa arjen syömisiä hyvälle mallille

  • Syökö perheemme yhdessä mahdollisuuksien mukaan?
  • Nukkuuko lapsi riittävästi?
  • Kuinka paljon meillä menee sokeria sisältäviä tuotteita päivän aikana?
  • Kuuluvatko herkut vain herkkuhetkiin?
  • Ylittyykö ruutuaika yli kahteen tuntiin?
  • Syökö lapsi aamupalan?
  • Onko lapsen syömisissä joka päivä vihanneksia ja hedelmiä?

Jos haluat tarkemmin pohtia oman perheesi liikunta- ja ruokatottumuksia, voit täyttää myös Neuvokas perhe -kortin. Kortissa on useita arkeen liittyviä väittämiä, joiden avulla löydät perheenne valinnat, jotka ovat kunnossa ja toisaalta ne, joihin itse haluatte etsiä muutosta. Neuvokas perhe –kortti on täytettävissä sivuillamme tai sen voit saada omalta terveydenhoitajaltasi neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

On tärkeää etsiä asioita, joita arjessaan parantaa, mutta aivan yhtä tärkeää on tehdä näkyväksi jo toimivia ja onnistuneita oman perheen valintoja.

Lue aiheesta lisää Sydän-lehden artikkelista Lapsen ylipainossa auttavat pienet ja kannustavat askeleet.

Arjen valinnoilla on merkitystä sillä sokeria löytyy yllättävistäkin tuotteista. Katso kuvat alta.