Syödään yhdessä
Kuinka raivata aikaa yhteiselle aterialle kiireisessä arjessa?

Viikon pyykit on pesemättä ja lapsen koulukirja kateissa. Illalla mennään uimahalliin tai kuskataan esikoista partioon. Jossain vaiheessa pitäisi jotain syödäkin. Kuinka raivata aikaa yhteiselle aterialle arjen tohinassa, kun koko perheen kokoaminen saman pöydän ääreen tuntuu haastavalta?

Tapoja syödä yhdessä on onneksi monia. Tietoisuus yhdessä syömisen merkityksestä auttaa pohtimaan keinoja, joilla ruoalle voitaisiin antaa enemmän aikaa ja arvostusta arjessa.

Ruoka-aika — kokoonnutaan yhteen

Syöminen ei ole vain ravintoaineiden tankkausta. Yhteinen ateria vahvistaa ihmisten välisiä suhteita ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ruokailu on tärkeä perheen yhdessäolon hetki, joka on hyvä rauhoittaa hälinältä. Television, puhelimien ja lelujen sijaan keskitytään nauttimaan toisten seurasta.

Olosuhteet vaihtelevat ja päivät ovat erilaisia. Joustava asennoituminen ruoka-aikaan helpottaa arjen järjestämistä. Yhteinen syöminen onnistuu myös valmisruoalla tai voileivällä. Kiireisen alkuillan sijaan päivän tapahtumat voidaan käydä hyvin läpi myös iltapalapöydässä.

Ruokarauhaa ja rakkautta

Säännölliset ateriat tuttuine juttuineen tuntuvat lapsesta hyviltä ja luovat turvallisuuden tunnetta. Yhteisen aterian äärelle rauhoittuminen tukee lapsen hyvinvointia ja vahvistaa oman arvon kokemusta lapsen mielessä. Yhdessä syöminen tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Lapsiperheen elämään kuuluu tietty määrä hulinaa. Innostuminen ei ole kiellettyä ruokapöydässäkään. Kun syöminen on lapsesta kivaa, ruokakin maistuu paremmin.

Vaara! Tässä kodissa tartutetaan ruokainnostusta!

Yhteisen ruokailuhetken lomassa lapsen kiinnostusta ruokaa kohtaan voidaan herätellä luontevasti. Ruokapöydässä lapsi voi innostua juttelemaan ruoan mausta, terveellisyydestä ja alkuperästä. Miellyttäviin ruokakeskusteluihin panostaminen antaa ruoalle sen ansaitseman arvon.

Myönteinen ilmapiiri edistää lapsen ruokailutottumuksia, sillä kannustus ja kehut houkuttelevat tarttumaan uusiinkin ruoka-aineisiin. Nähdessään aikuisen syövän vieressään samaa ruokaa lapsi hyväksyy myös uudet maut helpommin.

Pohdittavaksi

  • Mitä ruoka ja syöminen merkitsevät meidän perheellemme?
  • Miksi yhdessä syömiselle olisi tärkeä raivata lisää aikaa juuri tässä elämäntilanteessa?
  • Mitä hyötyjä ja haittoja näet yhteisissä aterioissa?
  • Millä tavalla arkipäivän rytmi muuttuisi, jos söisimme yhdessä useammin?
  • Millaisista asioista olisi mahdollista pihistää aikaa yhteisille ruokahetkille?
  • Millaisessa ilmapiirissä nautimme yleensä ruokamme?
  • Millaiset tavoitteet olisivat kohtuullisia ja riittävän hyviä?

Katso myös

Houkuttelevat hedelmät ja kasvikset

Perheen ruokaviikko

Myönteinen ruokapuhe