Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Hyvän mielen ruokapöydässä lasten kanssa

Hyvän mielen ruokapöydässä lasten kanssa

Ruokailutilanteita lapsiperheessä on paljon ja tunnelma vaihtelee. Välillä ruokailutilanne onnistuu hyvin ja ilmapiiri on iloinen sekä mukava. Toisinaan ruokapöydästä voi tulla tahtojen taistelutanner. Lue vinkkejä hyvän mielen lisäämiseen.

Neuvokas perhe tiimi
Julkaistu 4.3.2021
Päivitetty 23.3.2021

Haastavia ruokailutilanteita ja -vaiheita tulee välillä kaikissa perheissä ja se kuuluu perhearkeen. Jos haasteet tuntuvat kasautuvan ja ruokailutilanne tuntuu menevän usein taisteluksi, on hyvä pysähtyä miettimään miten toimia, mitä voisi muuttaa ja auttaisiko myönteisyyden lisääminen rennompaan tunnelmaan?

Vinkkejä hyvän mielen lisäämiseen:

 1. Keskity hyviin ja myönteisiin asioihin (4 K-kirjainta):
  • Kysytään esim. Mikä on ollut parasta päivässä tänään? Mitä hassua päivässä on tapahtunut?
  • Kuunnellaan kuulumisia. Jokaisella on mahdollisuus kertoa omista ajatuksistaan ja päivästään.
  • Kannustetaan: ”Hienoa, kun yritit…” “Kiva, kun kerroit..” Lopeta ruokailutilanne aina myönteiseen kiitokseen – syömisen sujumisesta huolimatta. ”Kiitos, kun juttelit hauskoja juttuja tai jaksoit istua paikallasi..”
  • Kehutaan ”Onpa hienoa, kun teit niin”, ”Olen ylpeä sinusta” ”Mahtavaa, kun olet oppinut…”Kokeile antaa paljon positiivista huomiota, koska lapset janoavat huomiota ja hakevat sen tavalla tai toisella.

 

 1. Huomio rentoon tunnelmaan haarukallisten laskemisen sijaan. Syöminen ja lapsen kehityskaudet vaihtelevat. Hyvin syövä leikki-ikäinen voi ollakin valikoiva eskarilainen. Sitkeys ja lempeä toisto toimivat ajan kanssa ruokavalion laajentamisessa, mutta hyvän mielen tunnelmaan kannattaa satsata joka päivä.

”Lapsi syö mistä pitää,

Pitää siitä mikä on tuttua,

Tutuksi tulee se mitä on usein tarjolla.”

 

 1. Läsnäoloa lisää ja vähemmän paineita ruuanlaittoon. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja alusta alkaen. Lapselle on tärkeintä, että vanhempi on läsnä ja syödään yhdessä. Pöydässä voi yhtä hyvin olla valmisruokaa, tuunattua einestä, edellisten päivän jämiä tai kauden kokeiluja. Hyvän mielen ruokapöydässä tunnelma, ilo ja nauru ratkaisevat.

 

Hassutellaan välillä

Joskus perhearjen piristykseksi voidaan keksiä ruokailuun myös hauskoja teemoja ja ruokailla vähän eri tavoin kuin normaaliarjessa. Voidaan kutsua ystäviä yhdessä syömään tai sitten vaan oman perheen kanssa syödään teeman mukaisesti ja hassummin kuin yleensä.

Tällaisista jutuista voi jäädä lapsille todella hauskoja ja tärkeitä muistoja, joita muistellaan pitkän aikaa.

Ideoita hauskoihin ruokailuhetkiin:

 • Kapteenit pöydässä (jokainen keksii itselleen hauskan nimen ja tehdään nimikortit, puhutellaan nimillä, tehdä kapteenien sovinnon merkki ja voidaan koristella tilaa myös kapteenien tapaan)
 • Kotipiknik (syödäänkin kuin retkellä, vaikka olohuoneen lattialla viltin päällä tai jossakin hassussa paikassa.)
Lue lisää hauskoja vinkkejä

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some