Hyppää sisältöön
3-5v 5-7v Aistit ja tutkiminen Kasvikset ja hedelmät Mistä ruoka tulee

Huomenta, Herra herne

Hernekeitto ja tuoreet herneenpalot ovat lapsille tuttuja ruokia, mutta miten herne saadaan herätettyä? Tässä tehtävässä tutustutaan kasvin kasvun ja itämisen vaiheisiin sekä maistellaan oman sadon antimia.

Julkaistu 18.11.2020
Päivitetty 31.3.2023

Valmistelut ja materiaalit

  • kuivia herneitä
  • vettä
  • lasipurkkeja
  • multaa
  • jogurttipurkkeja tai pieniä ruukkuja
  • pieniä kiviä tai ruukkusoraa
  • sumutinpullo

Tehtävän toteutus

Laitetaan herneet likoamaan vedellä täytettyihin lasipurkkeihin.

Seurataan lasten kanssa alkeisjuurien ilmestymistä, jotka alkavat pilkottaa muutamassa päivässä. 

Laitetaan ruukun tai purkin pohjalle ruukkusoraa salaojaksi, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ripotellaan päälle muutama sentti multaa. 

Laitetaan siemenet multaan ja ripotellaan päälle sentin verran multaa.

Hoidetaan herneitä kevyesti sumuttamalla.

Vihreät sirkkataimet nousevat esiin muutamassa päivässä ja oikenevat vähitellen herneenvarsiksi.

Mitataan versojen kasvua päivittäin esimerkiksi kehomitoilla ja kirjataan havainnot ja päivämäärät ylös.

Dokumentoidaan kasvun vaiheet kuvaamalla tai piirtämällä ja kirjataan ylös lasten mietteitä kasvuprosessista. 

  • Mitä herneiden kasvattamiseen tarvittiin?
  • Miten herneiden kasvusta huolehdittiin?
  • Kuinka kauan kesti, että sirkkataimi tuli esiin?
  • Miltä sirkkataimi näytti?
  • Milloin taimi oli peukalon mittainen, entä kämmenen mittainen?

Herkutellaan herneenversot ruokailujen yhteydessä.

Vinkki

  • Tutustutaan satuihin, kuten englantilaiseen kansantarinaan Jaakko ja pavunvarsi tai H.C Andersenin satuun Prinsessa ja herne.

Lähde


Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin 


Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen tietopankkiin

Lue seuraavaksi

Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje