3-5v
5-7v
Aistit ja tutkiminen
Kasvikset ja hedelmät
Päivän kasvis tutuksi!
Tutustutaan ruokalistalla oleviin kasviksiin tai hedelmiin kaikkia aisteja käyttäen.
Materiaalit
- luuppeja tai suurennuslaseja, kyniä, paperia
- kokonainen kasvis tai/ja pienet palat tutkimista varten
Valmistelut
- Tarkista päiväkodin keittiöhenkilökunnalta milloin lapsille on tarjolla hieman vieraampaa kasvista ruokailussa.
- Hae keittiöstä pienet palat kasvista pienryhmähetkeä varten, sekä lisäksi mielellään yksi kokonainen kasvis.
Tehtävän toteutus
- Pohditaan yhdessä esim. ennen ruokailua:
– tunnistaako joku kasviksen?
– entä onko joku maistanut sitä ennen?
– missä se kasvaa?
– missä ruoassa sitä voisi olla? - Tutustutaan kasvikseen, miltä se
– näyttää, tuoksuu, maistuu, tuntuu sormissa, kuulostaa pureskeltaessa? - Pohditaan yhdessä ruokailun yhteydessä tai sen jälkeen:
– kuinka moni otti rohkeasti kasvista lautaselle?
– miltä siihen tutustuminen tuntui?
Vinkki
- Lapset voivat tehdä arvostelun tai piiroksen kasviksesta tai hedelmästä.
Vinkki
Kurkkaa myös muita kasviksiin tutustumiseen liittyviä tehtäviä:
- Ohjeet kasvisaiheiseen muistipeliin täältä!
- Ohjeet kasvisten ja hedelmien tunnusteluleikkiin täältä!
- Ohjeet tuntoaistitehtävään täältä!
- Ohjeet kasvisten sokkotunnistustehtävään täältä!
- Ohjeet kasvisten väriviikkoihin täältä!
- Ohjeet KIM-leikkiin kasviksilla täältä!
- Ohjeet Mikä kasvis olen? -leikkiin täältä!
- Ohjeet kasvisten tunnusteluleikkiin täältä!
Lähde
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?