Kylmää ja kuumaa
Valmistelut ja materiaalit muoviastioita jäätä vettä eri lämpötiloissa pyyhe tai paperia Tehtävän toteutus Laitetaan yhteen astiaan jäätä, toiseen kylmää vettä, kolmanteen astiaan huoneenlämpöistä vettä ja neljänteen astiaan kuumaa vettä, joka tuntuu lämpimältä, mutta ei polta sormia. Tunnustellaan vuorotellen kylmää, huoneenlämpöistä ja kuumaa vettä ja kirjoitetaan tai piirretään paperille ruokia, jotka nousevat mieleen eri lämpötiloista. Pohditaan […]
Lue artikkeliHuomenta, Herra herne
Valmistelut ja materiaalit kuivia herneitä vettä lasipurkkeja multaa jogurttipurkkeja tai pieniä ruukkuja pieniä kiviä tai ruukkusoraa sumutinpullo Tehtävän toteutus Laitetaan herneet likoamaan vedellä täytettyihin lasipurkkeihin. Seurataan lasten kanssa alkeisjuurien ilmestymistä, jotka alkavat pilkottaa muutamassa päivässä. Laitetaan ruukun tai purkin pohjalle ruukkusoraa salaojaksi, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Ripotellaan päälle muutama sentti multaa. Laitetaan siemenet […]
Lue artikkeliHerkullinen tarinakori
Tehtävän toteutus Täältä löydät vinkkejä yhdessä lukemiseen ja tarinan käsittelyyn lasten kanssa. Kootaan yhdessä leikkikori tarinan keskeisistä hahmoista, esineistä ja asioista. Leikin avulla lapset voivat muistella mieleen tarinan tapahtumia tai keksiä täysin uusia juonenkäänteitä tai tarinoita. Lähde Lähde & linkit: Muokattu Dagis-hanke https://dagisfh.files.wordpress.com/2019/03/rohkeaksi-maistelijaksi_ohjeet-henkilc3b6kunnalle.pdf https://peda.net/joensuu/esiopetus/sv/materiaalia/mjl/dlau:file/download/d809c7ebe8b493afed2c3dfe5ec861677539f8c4/Dialoginen%20lukeminen%20A3%20UUSIN22.8.17.pdf Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen? Kaipaatko tietoa […]
Lue artikkeliTaikataikina
Valmistelut ja materiaalit Ohje kahdelle hengelle: 2 dl vehnäjauhoja 1 dl suolaa 1 dl vettä (karamelliväriä) 1 rkl ruokaöljyä Välineitä muovailuun: kaulin kynä, kampa, sukkapuikko varpuja, heiniä, oksia, kukkia piparkakkumuotteja vesi- tai sormivärit lakkaa Tehtävän toteutus Mitataan ja sekoitetaan kuivat aineet keskenään. Taikinaan voi halutessaan lisätä ripauksen karamelliväriä. Lopuksi lisätään ruokaöljy ja vaivataan taikina tasaiseksi. […]
Lue artikkeliTaikinasta possuksi. Possumunkin jännittävä matka leipomossa
Idea Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta (2 min), miten herkulliset possumunkit valmistuvat oikeassa leipomossa! Tehtävän toteutus ja materiaalit: Leistin leipomossa Kotkassa valmistetaan pussumunkit perinteisin menetelmin pitkälti käsityönä. Katso video. Jutelkaa, kuka on syönyt possoja eli possumunkkejä. Millaisia muita munkkeja on olemassa (esim. berliininmunkki, donitsi, pallomainen munkki, pienikokoinen konvehtimunkki), mikä on kenenkin suosikki? Taustaa Tiesitkö, […]
Lue artikkeliRunebergintortun tarina
Tausta Johan Ludvig Runebergiä pidetään Suomen kansallisrunoilijana. Hän syntyi 5. helmikuuta 1804. Runebergin syntymäpäivänä alettiin viettää Runebergin päivää jo hänen eläessään. Vänrikki Stoolin tarinat on yksi Runebergin tunnetuimpia teoksia. Sen avausruno Maamme antoi sanat kansallislaulullemme. Nykyisin Runebergin nimikkotorttu pitää kansallisrunoilijamme edelleen kaikkien huulilla, torttu on monille tutumpi kuin hänen monet runonsa. Tarinan mukaan Porvoossa asunut […]
Lue artikkeliTaikinasta tortuksi. Runebergintortun jännittävä matka leipomossa
Idea Leipomo on jännittävä paikka. Katso videolta, miten tuhannet runebergintortut valmistuvat oikeassa leipomossa. Valmistelut ja materiaalit Leipomo Rostenin Runebergintortut valmistetaan perinteisin menetelmin pitkälti käsityönä. Katso video. Pulla-Pirtin Runebergin tortut on valmistettu myös käsityönä, samalla reseptillä jo lähes 60 vuotta. Katso video. Tehtävän toteutus ja materiaalit Katsokaa yhdessä videoilta, miten runebergintortut valmistuvat leipomossa. Jutelkaa, kuka on […]
Lue artikkeli