Ruokailon ideoita 2-5-vuotiaiden ryhmiin
Tervetuloa mukaan viettämään ”Iloa ruuasta ja hyvää mieltä ruokapöytään!” – teemaviikkoa!
Ruokailutilanne ei ole lapsille pelkkää vatsantäyttämistä vaan tärkeä osa päivittäistä kohtaamista ja yhdessäoloa. Ruokailu on aina myös oppimistilanne, jossa ruokaosaaminen karttuu ja syvenee vähitellen. Miellyttävä yhteinen hetki ja myönteinen ilmapiiri ruokaa ja syömistä kohtaan houkuttelevat ruokailoa esiin ja rohkaisevat myös varovaisempia ruokailijoita tutustumaan uusiin makuihin.
Tähän materiaaliin olemme koonneet hauskaa ruokapuuhaa ja ideoita ruokakasvatukseen viikon jokaiselle päivälle. Lisäksi ideoita on myös perheille ja kotiin lähetettäväksi.
Materiaalit on suunniteltu vasu ja varhaiskasvatuksen ruokailusuositukset huomioiden, joten sen avulla on helppoa toteuttaa niissä kokonaisvaltaiselle ruokakasvatukselle asetettuja tavoitteita.
Tervetuloa mukaan hyvän mielen ruokapöytään! 🙂
Kurkkaa teemaviikon kaikki ladattavat materiaalit – vaikkapa hauska tarjotintabletti
Maanantai – Minä ja ruoka
Ruokaan liittyy paljon ajatuksia ja mielipiteitä. Toiset ruuat maistuvat hyvältä ja toiset vähemmän hyviltä. Uusiin ruokiin tutustuminen voi tuntua jännittävältä ja siihen tarvitaan rohkeutta. Uskaltaisitko ensin haistaa tai vaikka nuolaista?
Maanantaina pohditaan omia lempiruokia.
-
- Montako lempiruokaa sinulla on?
- Piirrä/maalaa/askartele niistä yksi.
Iloinen NAM-tehtäväsivu tukee lapsen tervettä ruokasuhdetta. Tehtävän voi täyttää lasta haastattelemalla päiväkodissa tai kotona. Tehtävässä pohditaan mm. omien ja vanhempien lempiruokia ja uusien makujen maistamista.
NAM-tehtäväsivu lapsille ja perheille
Kevätauringon sulattaessa lumet on taas ihanaa päästä kokkailemaan hiekkakakkuja ja muita lempiruokia hiekkalaatikolla. Vanhat kipot, kattilat ja lusikat pääsevät hyötykäyttöön lasten omassa ulkokeittiössä. Kurkkaa vinkki ulkokeittiön rakentamiseen tästä.
Hiekkalaatikon ruokaleikkien lomassa ruokailuun ja syömiseen liittyvä sanavarasto karttuu kuin huomaamatta. Ruokailuvälineet tulevat tutuiksi laulamalla Kielinupun ”Ruokailu alkaa”-laulua.
Musiikkia voi säestää keittiövälineorkesterilla.
Jos lapsiryhmässä on lapsia, joille uusien makujen maistaminen on hankalaa, tutustukaa yhdessä Rotta Ronkelin tarinaan, kun hän harjoittelee maistamisrohkeutta.
Tiistai – Nam, näyttää kivalta
Tiistaina aiheena on hauskan näköinen ruoka, joka houkuttelee maistamaan. Kun lautasella on paljon värejä, ruoka näyttää herkulliselta. Kasviksiin tutustuminen, itse pilkkominen, koristelu ja hassuttelu lisäävät ruokailoa ja -rohkeutta.
Hedelmät ja kasvikset tulevat tutuiksi taiteillen, pelaillen, laulaen ja leikkien
- Taiteilkaa tekemällä hauskoja hedelmä- ja kasvis-hahmoja tai tekemällä taideteoksia kasviksista ja hedelmistä tehtyjen leimasimien avulla
- Pelatkaa kasvismuistipeliä
https://neuvokasperhe.fi/ammattilaiset/ideakortti/kasvismuistipeli-kasvikset-hedelma%cc%88t-ja-marjat-tutuiksi/
https://maistuvakoulu.fi/wp-content/uploads/2020/08/Kasvismuistipeli.pdf
- Laulakaa Kielinupun Hedelmäkori-laulua.
Liikettä ja leikkiä:
- Liikkukaa kasvisjumpassa ja hedelmäsalaatti-liikuntaleikissä.
- Leikkikää ”naatit nukkumaan”- vuorovaikutusleikkiä ja ”arvaa mikä kasvis?” -leikkiä
Lisätietoa, jota voi jakaa myös vanhemmille:
- 5 vinkkiä lasten kasvisten syönnin lisäämiseen löydät täältä.
Keskiviikko – ruoka ja leikit
Ruokailo kasvaa leikkien. Lisäksi ruokaan ja syömiseen liittyvä sanasto karttuu monissa leikeissä, lauluissa ja loruissa.
Kokeilkaa leikkiä esim:
- Leipuri Hiiva
- Muuttomies -leikkiä, joka huutaa ruokaan liittyviä asioita: kaikki ne muuttaa, jotka tykkää banaaneista, kenen kotona on vatkain, jotka osaa pilkkoa kurkun jne.
- Pullat palaa-leikki on vanha lasten suosikkileikki, jossa kerrataan myös lukujonoa.
- Leikitään pullan leipomista hauskan vuorovaikutteisen loruleikin avulla: Leivon leipäsiä!
Koteihin yhdessä leikittäväksi voi lähettää linkin videoon, jossa lapsista leivotaan pizzaa! Nam! Leivotaan äidistä tai isästä pizza .
Torstai – Mikä on Sydänmerkki?
Sydänmerkki auttaa löytämään terveellisempiä ruokia ruokakaupasta ja joskus myös koulun ruokalasta. Kun syöt monipuolisesti, jaksat paremmin. Sydänmerkin voit löytää monista ruokapakkauksista kuten esimerkiksi näkkäripaketista, margariinista tai jogurtista.
- Etsikää yhdessä sydänmerkkejä ruokailussa ja rakentaa ryhmään kauppa- tai kotileikki tyhjistä elintarvikepakkauksista.
- Kauppaleikissä voi leikkiä Loppuunmyyty -leikkiä, jossa tutustutaan erilaisiin elintarvikkeisiin, ruokasanastoon ja harjoitellaan samalla lukujonoa 1-10.
- Leikkikää ryhmässä kuka löytää Sydänmerkin leikkiä? (voitte piirtää logoja paperille.
Lapsia voi pyytää myös kotoa etsimään Sydänmerkkipakkauksia. Montako sellaista löytyy? Tai kauppareissulla?
Perjantai- Salapoliisikoira Sapere tutkii
Ruokaan ja syömiseen liittyy paljon aisteja. Nenällä voit haistaa ja tunnistaa, mitä on ruuaksi. Suulla maistat makuja ja tiedät, onko maku suuhusi sopiva. Tuntoaistin avulla tiedät, miltä ruoka tuntuu suussa tai käsissä. Korvien avulla kuulet, millaisia ääniä ruuasta kuuluu esimerkiksi pureskelun yhteydessä. Silmien avulla näet, miltä ruoka näyttää. Löytyisikö luokalle pehmokoira, joka voi toimia salapoliisi Saperena?
Perjantaina kokeillaan aistitehtäviä. Ryhmän voi jakaa esim. pienryhmiin:
- Äänitetään ruokamaailman ääniä
- Haju ja kuvaparit
- Pieni makukoulu
Lisäksi opettajalle mahdollisuus tulostaa aistikokemuksia kuvaavat adjektiivit.
Tutkikaa salapoliisikoira Saperen apulaisina ruokamaailman ääniä, makuja, tuoksuja ja tuntemuksia. Sapere – koiralle ne ovat luonnollisesti helppoja, koska hänellä on huippuaistit.
Lisää tehtävää:
Näkkileipää kaikille aisteille
Upeita pedagogisia vinkkejä lasten hyvinvointioppimiseen ja ruokakasvatukseen helpottamaan työtäsi?
Tilaa uutiskirje!Tutustu lisää ruokakasvatukseen
Neuvokas perhe tarjoaa runsaasti ideoita, vinkkejä ja tietoa ruokakasvatuksesta.
Ideapankista löydät lähes 100 hauskaa ideakorttia lasten ruokakasvatukseen! Vinkit ovat käytännönläheisiä, ruokailoa ja ruokarohkeutta kasvattavia. Tietopankki toimii oman ruokakasvatustyön, kehittämisen ja itseopiskelun tukimateriaalina. Ruokakasvatuksen verkkokurssi on ensisijaisesti suunniteltu työyhteisöille ruokakasvatuksen kehittämiseen.