Ravitsemusohjaus
Neuvokas perhe tarjoaa runsaasti materiaaleja ravitsemusohjausta antaville ammattilaisille.
Lisää materiaaleja materiaalipankista
Materiaalipankistamme löydät runsaasti erilaista työkaluja työhösi: tehtäväsivuja, ruokakasvatuksen ja ravitsemusohjauksen materiaaleja, esityspohjia vanhempainiltoihin, sekä tapahtumamateriaalia.
Neuvokas perhe on tuottanut paljon materiaalia lasten ja perheiden ravitsemusohjaukseen. Aineistot ovat vapaasti käytettävissä ja tulostettavissa. Materiaaleja ei saa muokata. Copyright Suomen Sydänliitto ja Neuvokas perhe.
Ruokakasvatus
Vinkkejä ruokakasvatukseen ja valmiita hauskoja ideoita ja tehtäviä lasten kanssa toteutettavaksi. Ruokakasvatuksen tietopankki toimii oman ruokakasvatuksen kehittämisen tukimateriaalina. Verkkokurssilla pääset alkuun!
Ruokakasvatuksen materiaalit on suunnattu varhaiskasvatuksen käyttöön, mutta niitä voi soveltaa myös isompien lasten kanssa työskenteleville. Koululaisille suunniteltuja ruokakasvatuksen materiaaleja löydät Maistuvan koulun sivuilta.
Tietoa ja tukea lapsen ruokailuun
Perheille suunnatuilta nettisivuilta löytyy monenlaisia hyödyllisiä artikkeleita, joista vanhempi saa tietoa ja tukea lapsen ruokailuun liittyviin kysymyksiin. Voit hyödyntää artikkeleita ja niiden vinkkejä myös omassa ohjaustyössäsi.
Kolme suosittua artikkeliamme:
- 10 vinkkiä lapsen nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen
- Aistit avuksi lapsen ruokailon löytämisessä
- Lapseni ei syö kasviksia – mitä tehdä?
Täältä löydät kaikki syömiseen liittyvät artikkelit
Ulkomaalaistaustaisten perheiden kohtaaminen
Mitä tulee huomioida erilaisista kieli- ja kulttuuritaustoista tulevien perheiden kohtaamisessa? Neuvokas perhe tarjoaa monikielistä materiaalia, jota voi käyttää esimerkiksi ruokakasvatuksessa ja ravitsemus- ja elintapaohjauksessa. Perheille voi myös vinkata Neuvokkaan perheen englannin– ja ruotsinkielisistä perhesivuista.
Lapsen tervettä keho- ja ruokasuhdetta tukemassa
Lapset altistuvat kehoja arvioivalle puheelle jo varhain. Ympäristön tuottama laihdutusviestintä ja syyllistävä painopuhe vaikuttavat haitallisesti meihin kaikkiin, mutta erityisen vahingollisen jäljen ne voivat jättää lapsen kehittyvään ruoka- ja kehosuhteeseen. Kehotyytyväisyyden tukeminen, oman kehon arvostaminen ja myönteinen kehopuhe lisäävät lapsen itsearvostusta ja ennaltaehkäisevät ulkonäöstä kiusaamista. Katso myös webinaari aiheesta. Täältä löydät tehtäviä lapsen keho- ja ruokasuhteen tukemiseen.
Luentotallenteita ammattilaisen avuksi
Neuvokkaan perheen nettisivuilta löytyy tiiviitä verkkoluentoja aiheista, jotka koskettavat ravitsemusohjauksen parissa työskentelevien arkea. Tulevista verkkoluennoista kuulet uutiskirjeistämme.
Kolme suosittua ravitsemusaiheista luentoamme:
- Ateriarytmi – miksi ja miten lasten ruokailusta säännöllisempää?
- Kasvikset – lisää väriä lasten lautasille
- Vauva ruokailee – miten ohjata vanhempia ensimmäisen vuoden syömiskysymyksissä?
Täältä löydät luentotallenteet
Pakko maistaa? -podcast
Pakko maistaa? -podcast on suunnattu lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Podcastissa kurkistetaan erilaisiin ruokakasvatuksen teemoihin ja etsitään vastausta kysymykseen ”Onko pakko maistaa?”. Podcastin on tuottanut Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry yhdessä Sydänliiton Neuvokas perheen kanssa.