Ruokapalvelun ammattilaiset
Ruokapalveluilla on tärkeä rooli lasten terveen kasvun tukemisessa. Ruokapalvelun työntekijöille Neuvokas perhe tarjoaa materiaalia ja ideoita lasten ruokakasvatukseen sekä kasvattajien ruokakasvatustyön tukemiseen.
Ruokakasvatus tapahtuu arkisissa hetkissä
Ruokapalvelut osallistuvat arjen ruokakasvatukseen päivittäin mm. asiakaskohtaamisissa, ruuan esillepanon, tarjolle valittujen vaihtoehtojen ja moniammatillisen yhteistyön kautta. Ruokakasvatuksen voidaan ajatella olevan kaikkea ruokaan ja syömiseen liittyvää ohjausta, neuvontaa ja viestintää. Se on esimerkiksi ruoka-aineisiin tutustumista, leivontahetkiä sekä uusien taitojen harjoittelua ja tietojen karttumista.
Ruokapalveluiden tekemät ratkaisut vaikuttavat siihen, mitä lapset oppivat ruuasta, syömisestä, kulttuureista sekä millaisia ruokakokemuksia ja -muistoja heille kertyy.
Ruokakasvatuksen mahdollistajat
Ruokapalvelut mahdollistavat ruokakasvatuksen toteuttamista lapsiryhmissä, esim. tarjoamalla leivonta- tai maistelupaketteja, mahdollisuuden aistimateriaaleihin tai keittiövälineisiin tutustumiseen. Ruokapalvelut voivat myös tuupata kasvatushenkilöstöä toteuttamaan ruokakasvatushetkiä.
Osana lasten arkea
Ruokapalveluiden ammattilaiset voivat olla myös läsnä itse kasvatustilanteissa, esimerkiksi ohjaamassa lapsia leivontapuuhissa, ruokavalmisteluissa tai ruokailutilanteissa.
Ravitsemuslaadun varmistajina
Ruokapalvelut mahdollistavat hyvän ravitsemuslaadun eri aterioilla, mikä on tärkeä osa ruokakasvatusta. Laadukkaat ateriat turvaavat lasten kasvua ja kehitystä sekä edistävät niin lasten kuin henkilökunnan hyvinvointia.
Kun tavoitteena on lisätä kasvisten syömistä
Nykytila- ruokakasvatuksen arviointityökalu
Ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan arviointi on maksuton työkalu arviointiin, seurantaan ja näkyväksi tekemiseen niin yksikkö- kuin kuntatasolla. Kootkaa yhteisen pöydän ääreen tarvittavat henkilöt ja tehkää arvio yksikkönne ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilasta.
Palvelusopimukset ja ruokapalvelut
Palvelusopimukseen kirjattu ruokakasvatus mahdollistaa yhtäläiset raamit ruokakasvatukselle kaikissa kunnan yksiköissä, tekee ruokakasvatustyön näkyväksi sekä helpottaa toiminnan seurantaa, kehittämistä ja viestintää, myös määrärahoista vastaavien päättäjien suuntaan.
Sydänmerkkiateria
Sydänmerkki-ateria on nimensä mukaisesti ateriakokonaisuus. Se siis pitää pääruoan lisäksi sisällään lisäkkeet eli leipää ja levitettä, kasviksia öljykastikkeineen ja ruokajuoman.
Monipuolinen kokonaisuus, missä jokaisen osan ravitsemuslaatu on mietitty, takaa että lopputulos on ruokailijoille paras mahdollinen.
Ravitsemuspassi – maksuton osaamistesti
Ravitsemuspassi on työväline kaikille ravitsemisalan ammattilaisille, nykyisille ja tuleville. Ravitsemuspassin avulla ruoka-alan ammattilainen voi testata, hallitseeko perusasiat ravitsemuksesta ja tarvittaessa aiheesta voi opiskella lisää sivuston aineiston avulla.
Passin suorittaminen lisää valmiuksia tehdä terveellistä ruokaa ja ohjata asiakasta laadukkaammissa valinnoissa. Ravitsemuspassi on maksuton osaamistesti ja sen voi suorittaa verkossa. Hyväksytystä suorituksesta saa henkilökohtaisen todistuksen.
Lue lisää ja suorita täältäKohti kasvispainoitteisia ruokavalintoja
KasvisPro-koulutushanke tarjoaa koulutusmateriaalia ja työkirjan Kohti kasvipainotteisia ruokavalintoja, jonka avulla voi päivittää osaamista ja tutustua ruokapalveluiden hyviin käytäntöihin kasvispainotteisuudesta.
KasvisPro koulutus ja työkirja täältä
Hävikkihiiren haaste
Ruokakasvatuksen ideakorteista löytyy Hävikkihiiren haaste, joka innostaa lapsiryhmiä miettimään kasvattajien kanssa hävikin vähentämistä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että lapset vasta harjoittelevat sopivan annoskoon ottamista.
Materiaaleja työn tueksi
Kaikki ideakortit ideapankista
Täältä löydät yli 200 ideaa ruokakasvatuksen toteuttamiseen, joita voit suositella myös ryhmien käyttöön. Moniammatillinen yhteistyö-painike työ ruokapalveluille suunnattuja kortteja valikkoon.
Ruokakasvatuksen tietopankki
Tietopankki sisältää 13 osiota, joista saat tiivistetysti tietoa mm. ruokakasvatusta tukevasta ympäristöstä, monikulttuurisesta ruokakasvatuksesta, kestävyysasioista ja suosituksista.
Ruokakasvatuksen vuosikello
Vuosikello toimii ruokakasvatuksen suunnittelun tukena ja antaa ideoita ruokakasvatuksen toteuttamiseen läpi vuoden. Suunnitelkaa yhdessä mitä teemoja teidän yksikössä toteutetaan.