0-3v
3-5v
5-7v
Moniammatillinen yhteistyö
Pienryhmätoiminta
Ruoan reitit pellolta pöytään
Ruoanvalmistus
Ruokailu
Tutkimusmatka
Tutkimusmatka päiväkodin keittiöön
Tutustuminen keittiön toimintaan ja henkilökuntaan tekee näkyväksi ammattilaisten työtä ja opettaa lapsia myös arvostamaan ruokaa.
Valmistelut ja materiaalit
- Pohditaan lasten kanssa, millaisia mielikuvia heillä on päiväkodin keittiön toiminnasta.
- Kirjataan lasten kanssa tutkimusmatkaa varten heitä askarruttavia kysymyksiä keittiöväestä, heidän työstään, harrastuksistaan, lempiruoistaan, mistä vain.
- Sovi päiväkodin keittiön henkilökunnan kanssa etukäteen aika/aikoja lasten tutkimusmatkalle.
- Tarkkailkaa tutkimusmatkalla esim.
– Mitä päiväkodin keittiössä tapahtuu?
– Kuinka suuri kattila keiton tekemiseen oikein tarvitaan?
– Mitä astioille tapahtuu syömisen jälkeen?
Tehtävän toteutus
- Järjestäkää muutaman lapsen ryhmissä tutkimusmatkoja päiväkodin keittiöön.
- Ryhmän tehtävänä on selvittää, mitä keittiössä oikeasti tapahtuu.
- Lapset voivat ottaa kuvia kiinnostavista asioista ja paikoista keittiössä.
- Piirretään tutkimusraportti mieleenpainuvimmasta asiasta.
Kasvattajan kommentti
“Lasten kanssa keskustellaan mistä ruoka tulee ja miten ruokaa tehdään, esim. valmistustapa ja raaka-aineet” – Laura –
Vinkit
Kurkkaa myös muita ruokailuun ja keittiön toimintaan liittyviä tehtäviä:
- Ohjeet kokkigallerian tekemiseen täältä!
- Ohjeet ruokasalin sisustamiseen täältä!
- Ohjeet ruokalistalla oleviin kasviksiin tutustumiseen täältä!
- Ohjeet rohkeusmakaronipurkkiin täältä!
- Ohjeet lautasmallitehtävään täältä!
- Ohjeet ruokailun kehittämiseen ruokamuistojen avulla täältä!
- Ohjeet ruokailun kehittämiseen saduttamalla täältä!
- Ohjeet ruoan jonotuksen kehittämiseen täältä!
- Ohjeet hävikkihiiren hävikkitehtävään täältä!
Lähde
Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?
Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin
Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?