Hyppää sisältöön
0-3v 3-5v 5-7v Maistamisrohkeus Ruokailutilanne

Päiväkotiruoka tutuksi kuvitetun ruokalistan avulla

Kuvitettu ruokalista auttaa hahmottamaan, mistä raaka-aineista ateria koostuu. Se sopii kaikenikäisten ruokailijoiden ohjaamiseen ja huoltajiien informoimiseen.

Julkaistu 14.4.2022
Päivitetty 31.3.2023

Kaikille ruokailijoille ruuan nimi tai ulkoasu ei kerro, mistä se on valmistettu. Ruokaa saatetaan sen vuoksi vierastaa, vaikka se olisi tehty lapselle mieluisista ja tutuista aineksista. Kuvitettu ruokalista tekee ruokien sisältöä eli raaka-aineita tutuksi. Se voi lisätä päiväkotiruuan syömistä. Samalla lapset voivat harjoitella ruokasanastoa.

Ruuista kannattaa viestiä myös lasten huoltajille esimerkiksi ilmoitustaululle kiinnitettyjen ruokakuvien avulla. Näin he voivat entistä paremmin kannustaa lasta ruuan syömisessä.   

Kuvitettu ruokalista sopii kaikille lapsille, mutta erityisesti siitä on hyötyä perheille, joille suomalainen päiväkotiruoka ja ruokakulttuuri on vieraampaa.  


Valmistelut ja materiaalit

  • Toimipaikan ruokalista 
  • Piirros- tai valokuvia pääraaka-aineista, elintarvikkeista ja ruuanvalmistusmenetelmistä 
  • Kontaktimuovia tai laminointitarvikkeita (kalvoja ja kone)


Tehtävän toteutus

Kuvitetun ruokalistan voi toteuttaa eri tavoin. Poimi tästä teille sopivat menetelmät ruokalistan näkyväksi tekemiseen. Toimivaksi on osoittautunut kuvat elintarvikkeista ja valmiista annoksista.

Kuvitettu ruokalista voidaan toteuttaa ruokapalveluissa, kasvatuksen ammattilaisten toimesta tai ammattilaisten yhteistyönä.  

  •  Tutki ruokalistaa ja varaa kuvia elintarvikkeista ja pääraaka-aineista sen mukaisesti. 
  • Kuvia pääraaka-aineista: Kalan kuvalla voidaan kertoa kalaruuista, porkkanalla kasvisruuista tai possun kuvalla ruuasta, jossa on sianlihaa jne.  Laminoi tai päällystä kuvat kontaktimuovilla. Kuvia löydät esimerkiksi Papunetistä
  • Kuvia elintarvikkeista: muutama kuva / ateria riittää. Esimerkiksi liha-makaronilaatikkoa voi kuvata  jauhelihalla, makaronilla, maidolla ja kananmunilla. Laminoi tai päällystä kuvat kontaktimuovilla. Kuvia löydät esimerkiksi Papunetistä tai voit valokuvata itse, esimerkiksi yhteistyössä ruokapalveluiden kanssa.
  • Kuvia valmiista ruuista tai ruoka-annoksista: varaa kuvia ruokalistan mukaisista ruoka-annoksista. Laminoi tai päällystä kuvat kontaktimuovilla. Kuvia löydät esimerkiksi Papunetistä tai voit valokuvata itse, esimerkiksi yhteistyössä ruokapalveluiden kanssa.
    Voit laittaa esille kerrallaan yhden päivän ruuan tai koko viikon ruokalistan kuvina.
  • Ruuanvalmistuskuvia: kuvat kertovat, miten ruoka on valmistettu. Esimerkiksi kattilassa keittämistä,  pannulla tai uunissa paistamista.  Laminoi tai päällystä kuvat kontaktimuovilla. Kuvia löydät esimerkiksi Papunetistä. 


Kasvattajan kommentti

”Lapset ovat ottaneet tämän tosi hyvin ja tietävät sen avulla, että tänään on vaikka ruokana lihapullia.”


Vinkki


Kaipaatko lisää käytännön vinkkejä ja ideoita lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen ideapankkiin 


Kaipaatko tietoa ja työkaluja lasten ruokakasvatukseen?

Kurkkaa ruokakasvatuksen tietopankkiin

Lue seuraavaksi

Ideakortit
Tehtävät
Materiaaleja
Uutiskirje