Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Päihteettömyys / Alkoholi lapsiperheessä

Alkoholi lapsiperheessä

Alkoholi vaikuttaa ajatteluun, tunteisiin ja käyttäytymiseen. Se vaikuttaa siis myös perhe-elämään ja vanhemmuuteen. Päihteiden käyttö ei määrittele kuitenkaan koko vanhemmuutta vaan myös päihteitä paljon käyttävä vanhempi rakastaa lapsiaan ja haluaa heidän parastaan.  

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 22.12.2022
Päivitetty 8.3.2023

Vaikka alkoholi kuuluu useimpien aikuisten elämään, ei sen käyttö ole kaikille ongelmatonta. Runsas ja säännöllinen alkoholin käyttö lisää tapaturmariskiä, altistaa riippuvuudelle ja voi aiheuttaa vakavia haittoja elimistöön. Lisäksi alkoholi vaikuttaa ajatteluun, tunteisiin ja käyttäytymiseen. Näin sillä on vaikutusta myös perhe-elämään, parisuhteeseen ja vanhemmuuteen 

Vanhempien alkoholin käyttö vaikuttaa vanhemman terveyden ja hyvinvoinnin lisäksi erityisesti perheen lapsiin.  Humalassa oleva vanhempi voi tuntua lapsesta vieraalta ja lapsen olo olla turvaton. Aikuisen näkökulmasta kohtuullinenkin alkoholin käyttö ja hauskanpito voi olla lapsen silmissä hämmentävä ja pelottava kokemus.  Lapset vaistoavat myös hyvin pinnan alla olevia jännitteitä, esimerkiksi juomisen salailua tai vanhempien riitelyä. 

Siksi jokaisen perheen aikuisen on hyvä miettiä, miltä alkoholin käyttö vaikuttaa lapsen näkökulmasta. 

Jos alkoholin käyttö aiheuttaa huolta yhdessäkin perheenjäsenessä, on käyttöä syytä tarkastella. Tarvittaessa on myös tärkeää hakea mahdollisimman pian apua koko perheelle.  Usein myös päihteitä käyttävän läheinen tarvitsee apua.
Apua voi hakea muun muassa perheneuvolasta, muista perhepalveluista tai lastensuojelusta. 

Alkoholin tai muiden päihteidenkäyttö ei määrittele kuitenkaan koko vanhemmuutta. Myös päihteitä käyttävä vanhempi rakastaa lapsiaan ja haluaa heidän parastaan.  

 

Lue lisää: 

Tietoa vanhemmalle, jolla on päihdeongelma | Mielenterveystalo.fi
Miten voin auttaa päihteitä käyttävää? | Mielenterveystalo.fi
Oletko huolissasi puolisosi, vanhempasi tai läheisesi runsaasta päihteidenkäytöstä? – EHYT ry
Alkoholinkäytön vähentäminen – miten pääsen alkuun? – EHYT ry 

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some