Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Päihteettömyys / Apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen imetysaikana

Apua ja tukea tupakoinnin lopettamiseen imetysaikana

Moni imettävä äiti kokee syyllisyyden tunteita tupakoinnista. Tupakkatuotteiden haitallisuus on tiedossa, mutta lopettamiseen ei välttämättä ole keinoja. Imetyksen hyödyt vauvalle myös äidin tupakoidessa ovat haittoja suuremmat, joten imetystä kannattaa jatkaa joka tapauksessa.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 22.12.2022
Päivitetty 5.6.2023

Kun imettävä äiti lopettaa tupakkatuotteiden käytön paranee äidinmaidon ravintosisältö ja maito myös maistuu paremmalle
Käytön lopettaminen vähentää vauvan ärtyisyyttä ja vatsavaivoja sekä unihäiriöitä. Myös äiti jaksaa paremmin, kun lopettaa tupakkatuotteiden käytön. Elämänlaatu, unenlaatu ja yleisvointi paranevat ja riski sairastua moniin sairauksiin pienenee. Tärkeitä tukijoita lopettamisessa ovat usein omat läheiset ja toiset samassa tilanteessa olevat esimerkiksi keskustelufoorumeilla. Lisäksi asiantuntevaa apua ja neuvontaa tupakoinnin lopettamiseen saa esimerkiksi neuvolassa ja terveysasemilla. Lue aikaisemmasta artikkelistamme vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen.

Tupakointi vaikuttaa imetykseen  ja rintamaitoon

Imettämisen hyödyt ovat tupakoinnin haittoja suuremmat, joten imetystä suositellaan jatkettavan tupakoinnista ja nuuskan käytöstä huolimatta. Molemmat vähentävät maidontuotantoa ja hidastavat herumisrefleksiä, mikä voi kuitenkin vaikeuttaa imettämistä. Rintamaidon nikotiinipitoisuus on korkeampi kuin äidin verenkierrossa. Pitoisuus on korkeimmillaan noin tunti tupakoinnin jälkeen, joten imetyksestä kannattaa pitää vähintään kahden tunnin tauko. Sähkötupakka ei ole turvallisempi vaihtoehto tupakalle tai nuuskalle, joten myös sen käyttöä kannattaa välttää imetyksen aikana.

Nikotiinikorvaushoito imetysaikana

Nikotiinikorvaushoitoa voi käyttää imetysaikana. Suositeltavia ovat lyhytvaikutteiset valmisteet, kuten nikotiinipurukumi, -imeskelytabletit ja -suihkeet. Vaikka vieroitusvalmisteet ovat vauvalle turvallisempia kuin äidin tupakointi tai nuuskan käyttö, kulkeutuu nikotiini myös niistä rintamaitoon. Purukumin tai inhalaatiovalmisteen käytön jälkeen olisikin hyvä pitää 2–3 tunnin tauko ennen imetystä. Nikotiinikorvaushoidon aikana tupakointia tulee ehdottomasti välttää, sillä yhteiskäyttö voi nostaa nikotiinipitoisuudet huomattavan korkeiksi.

Lue aiheesta lisää: https://neuvokasperhe.fi/artikkeli/savuttomuus-on-lahja-lapsellesi/
Stumppi – Apua tupakoinnin lopettamiseen

 

Tutustu muihin vauvaperheille suunnattuihin artikkeleihin:

Vauvaperheen ikäkausisivu Vauvan uni Ravitsemus imetysaikana Liikkumien synnytyksen jälkeen

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some