Huomaa hyvä lapsessa
Arjen keskellä on tärkeää huomata lapsen hyvä käyttäytyminen ja sanoa se ääneen.
Lapsiperheen arjessa on paljon sutinaa ja touhua. Arjen keskellä on tärkeää huomata lapsen hyvä käyttäytyminen ja sanoa se ääneen. Hyviä asioita pidetään usein itsestään selvinä ja ääneen sanotaan vain ne missä on korjattavaa.
- Hyviä kannustavia sanoja kannattaa viljellä paljon! Kehu pienistäkin asioista. (Varsinkin, jos on hankala vaihe menossa, niin paras tapa vaikuttaa lapsen käytökseen, on lisätä positiivista palautetta aina kun mahdollista. Se lisää lapsen halua oppia, kun hän huomaa, että aikuinen huomaa myös hänen hyvät yrityksensä ja ominaisuutensa.) Esimerkkejä: ”Tänään sujui kyllä hienosti ruokailu! Jaksoit istua pöydässä paljon pidempään kuin eilen!” tai ”Olipa mukava ilta. Sinä sujahdit yökkäreihin tosi nopeasti.”
- Kehu yrittämisestä ja osoita myötätuntoa vaikka ei vielä sujuisikaan. ”Hienosti yritit! Sä olet oppinut jo monia (luistelu)taitoja” tai ”Olen ylpeä susta, kun sä kokeilit vaikka vielä ei onnistunutkaan.” Vältä mutta-sanaa kehujen yhteydessä, koska se vesittää hyvän palautteen.
- Vahvuudet ovat tärkeämpiä kuin todistuksen arvosanat. Kehu lasta sinnikkyydestä (”olet jaksanut harjoitella”), rohkeudesta, ystävällisyydestä ja kaikesta oppimisesta, jota kouluvuoden aikana tapahtuu. Vilkkaan lapsen vahvuuksia on usein; hyvä innostumaan, innostamaan toisia, avuliaisuus, hyvä keskustelemaan ja uteliaisuus elämään. Varovaisen lapsen vahvuuksia on usein harkintakyky, luotettavuus, hyvä kuuntelija, rauhallisuus ja hyvä ryhmässä toimija. Katso lisää vahvuussanoja Minä olen -tehtävästämme ja ota niitä arkipuheeseen. Kun lapsi alkaa kuulla usein vahvuuksiaan, hän sisäistää niitä myös omaan identiteettiinsä; Minä olen ystävällinen.
- Positiivista palautetta voi antaa myös hymyllä, peukkua näyttämällä tai koskettamalla. Läsnäolo, silmiin katsominen ja aikuisen turvaa ja hyväksyntää luova hymy on lapselle tärkeä.
- Kehu lasta toiselle aikuiselle lapsen kuullen. Osalle lapsista kehujen vastaanottaminen on vaikeampaa. Tällainen epäsuora positiivinen palaute on helpompaa vastaanottaa ja se tuo lapselle hyvää mieltä. Pienet korvat ovat usein hyvin tarkkoja siitä, mitä hänestä puhutaan. ”Meidän Lauri on oppinut odottamaan vuoroaan paremmin, ja se on kyllä hienoa.”
Ota pienistä hetkistä kiinni ja kehu lasta sekä koko perhettä joka päivä. Toisten auttamisesta, kauniista sanoista, päivittäisten rutiinien sujumisesta ja ihan muuten vaan, koska he ovat tärkeitä ja ihania. ♥
Videolla myös muutama arkivinkki, joilla voi lisätä hyvänmielen hetkiä päivään ja tukea lapsen myönteistä minäkuvaa.