Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Iloa ruuasta -kirje lapsiperheille

Iloa ruuasta -kirje lapsiperheille

Keväistä Sydänviikkoa vietetään Iloa ruuasta - teemalla. Viikon tavoitteena on lisätä lasten ruokailoa ja kiinnostusta monipuolista syömistä kohtaan.

Neuvokas perhe tiimi
Julkaistu 24.3.2021
Päivitetty 28.1.2022

Lapsiperheessä syöminen on iso osa arkea. Ruokailu ei ole koskaan pelkkää
vatsantäytettä, vaan tärkeä osa päivittäistä kohtaamista ja yhdessäoloa.

Iloisen ruokaoppimisen alkulähteinä toimivat parhaiten rennot ja mukavat yhteiset hetket, joissa lapsella on mahdollisuus innostua ruuasta, ruuanlaitosta ja uusista taidoista. Toivomme, että Sydänviikon materiaaleissa seikkailevat hahmot Nepe ja Rotta Ronkeli sytyttävät ruokailon kipinää ja lisäävät hyväntuulisia keskusteluja kotien, koulujen ja päiväkotien ruokapöytiin.

Iloa ruuasta- materiaali sisältää myös koko perheen tehtäviä, joiden avulla voi pohtia miten omassa perheessä voisi lisätä  mukavia ruokailon hetkiä.

Jos olet saanut koulun tai esiopetuksen kautta perhekirjeen, voit lukea sen myös täältä.

Lukaise kirje täältä

 

Sydänviikon taustalla ovat Sydänliiton Neuvokas perhe ja Sydänmerkki.

 

5 vinkkiä ruokailotteluun ja hyvän mielen ruokapöytään

1) Keskity hyviin asioihin ja myönteiseen tunnelmaan

Kannusta, kehu ja kysy. Mikä on ollut parasta päivässä tänään? Mitä hassua on sattunut perheen jäsenille? Viljele kehuja: Hienoa, kun yritit.. Kiva, kun kerroit. Olen ylpeä sinusta! Lapsi janoaa aikuisen huomiota ja myönteisen huomion kautta lapsi motivoituu kokeilemaan myös uusia asioita. Lue lisää Hyvän mielen ruokapöydässä.

2) Sormipaloina kasvikset maistuvat lapsille paremmin

Kasviksia syödään enemmän sormipaloina, napostelu- ja dippikasviksina. Tuo ruokapöytään kasvislautaselle isoja lohkoja paprikaa, kurkkua, porkkanaa ym. ja myös hedelmälohkoja. Pelaa aina varman päälle ja laita yksi suosikkikasvis muiden joukkoon, näin lapselle tulee tapa ottaa jotain joka kerta kasvislautaselta. 5 vinkkiä miten lisätä kasviksia lasten kanssa.

3) ”Minä osaan itse”

Ota lapsi mukaan kasvisten pilkkomiseen ja ruuanvalmistukseen. Salli napostelu ja kokeilu, näin kasvaa ruokailo ja -rohkeus ja minä osaan -tunne. Itse tehdyt maistuvat paremmin ja kasviksiakin saattaa mennä pilkkoessa enemmän kuin varsinaisesti ruokapöydässä.
Lue lisää:  Miten hyödyntää eri aisteja ruokaan tutustumisessa?

4) Ruualla saa leikkiä – hulluttele välillä

Ruoka on iloinen asia! Heittäydy välillä lapsen maailmaan ja tehkää iloinen voileipä tai kasvistaidetta esimerkiksi iltapalaksi. Kurkkukorvat voileivällä, viinirypäletoukka tai banaanista tehdyt delfiinit piristävät arkea ja innostavat kasvisten pariin. Tehdään yhdessä hauskoja hedelmäeläimiä.

5) Iloa tavallisessa arjessa

Vanhemmuus on joskus haastavaa ja arki harmaata. Riittävän hyvä on hyvä tavoite ja arkea kannattaa helpottaa esim. valmisruuilla ja pakasteilla, kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Lapselle on tärkeintä, että vanhempi on läsnä ja syödään yhdessä. Hyvän mielen ruokapöydässä tunnelma, ilo ja nauru ratkaisevat. Yhdessä nauraminen parasta lääkettä kaikkien jaksamiseen.

 

Kurkkaa lisää Sydänviikon vinkkejä

 

 

 

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram