Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Lapsen kanssa ruokakaupassa

Lapsen kanssa ruokakaupassa

Kaupassa käynti on usein lasten mielestä hauskaa, mutta yhteinen kauppareissu voi välillä kiristää aikuisen pinnaa. Näillä vinkeillä tilanteen saa sujumaan mukavammin.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 22.2.2024

Teki kauppaostoksia verkossa tai perinteiseen tyyliin, niin välillä kauppaan tarvitsee lähteä lasten kanssa. Rauhallinen tunnelma helpottaa ostosretkeä. Kauppa on mahtava mahdollisuus myös lapselle tutkia ja ihmetellä ruokaa.

  • Valmis ostoslista helpottaa ja nopeuttaa valintoja. Kynä mukaan ja isompi lapsi voi toimia listan tarkistajana. Check! Tämä laitettiin kärryyn. Iso marketti voi tuntua vaikealta jaksaa, jos ostoksia ei ole suunniteltu.
  • Ota lapsi mukaan ostoslistan suunnitteluun: Mitä tarvitaan hedelmä- ja vihannesosastolta? Mitä jogurttia valitaan? Mitä ruoka-aineita tarvitaan, jos syödään kalakeittoa?
  • Pyydä lasta etsimään ja valitsemaan Sydänmerkki-tuotteita eri osastoilta. Etsivän hommat kiinnostavat aina 🙂
  • Kerro mitä tultiin ostamaan ja onko tarkoitus ostaa tällä kertaa herkkuja. Lapsen on helpompi hyväksyä asioita, kun ne on selkeästi esitetty ja johdonmukaisesti toimitaan niiden mukaan. ”Tänään ei osteta karkkia, mutta joku toinen kerta taas ostetaan.” ”Voit valita näistä kekseistä meille jälkiruuan tänään”. Selkeät ohjeet helpottavat houkutusten äärellä.
  • Anna lapselle omia tehtäviä kaupassa: tavaroiden kerääminen ja punnitseminen, ostoslistan yliviivaus, omat ostoskärryt, pakkaaminen, palvelutiskiltä tilaaminen tai muut sopivat tehtävät.
  • Muista antaa hyvää palautetta lapselle usein, kiittää ja kannustaa! Voit myös sanoittaa kauppareissun kestoa: ”Nyt on jo puolet ostoksista löydetty, ja sinä olet hieno apulainen”!

Tutustu myös Aistit avuksi lapsen ruokailon löytämisessä!

Tutustu meidän perheen ruokaviikon reseptivinkkeihin! Miksi Sydänmerkkituotteita kannattaa valita

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some