Hyppää sisältöön
Etusivu / Syöminen / Leivotaan yhdessä lasten kanssa

Leivotaan yhdessä lasten kanssa

Yhdessä leipominen on hauskaa puuhaa. Lapselle tärkeintä on yhdessä tekeminen eikä vanhempien kannata ottaa leipomisesta paineita. Puolivalmisteilla ja valmiilla taikinoilla voi nopeuttaa touhua, jos aikaa tai jaksamista on vähän.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 16.11.2023

Leipominen voi olla rentouttavaa ja jopa terapeuttista puuhaa, kun saa luoda käsillään oman näköisiä leivonnaisia eikä lopputuloksia arvostella. Lapselle tärkeintä on yhdessä tekeminen eikä vanhempien kannata ottaa leipomisesta paineita. Jos aikaa on käytettävissä vähän, puolivalmisteiden ja valmistaikinoiden käyttäminen on myös erinomainen ratkaisu.

Leipoessa ja kokkaillessa lapselle syntyy kiinnostus ruokaan ja hän oppii monia tärkeitä taitoja. Leipomisessa saa käyttää kaikkia aisteja: erilaiset tuoksut, taikinan tuntu käsissä, monenlaiset maut ja visuaaliset ihmeet kuten vaahtoutuminen. Monet uudet maut ovat myös helpommin lähestyttäviä, kun on itse ollut mukana leipomassa ja laittamassa ruokaa. Tutustu myös Aistit avuksi lapsen ruokailon löytämisessä ja 10 vinkkiä lapsen nirsoiluun ja valikoivaan syömiseen.

Vinkkejä lasten kanssa leipomiseen

  • Tee valmisteluja ensin itse, koska pieni lapsi ei yleensä jaksa odottaa kovin kauan.
  • Oma leikkuulauta, pilkkomisveitsi tai kaulin ovat tärkeitä, jos lapselle on mahdollista sellaiset hankkia. Ne innostavat jatkossakin osallistumaan.
  • Koristelu on kivaa. Voit laittaa mukiin lapselle sopivan määrän koristeita, ettei koko pakettia käytetä yhteen pullaan.
  • Lasten reseptikirjoja on paljon kirjastoissa, ja niiden kuvitetut työvaiheet voivat auttaa lasta hahmottamaan leipomisvaiheita ja houkuttelevat kokeilemaan.
  • Koululainen osaa jo paljon ja silloin voikin vaihtaa lapsen pääleipurin paikalla ja aikuisen assistentin rooliin. Näin lapsi saa näyttää taitojaan ja antaa ohjeita.
  • Hassuttelu ja ilo on sallittua – sotkua syntyy joka tapauksessa. Kurkkaa Houkuttelevat hedelmät ja kasvikset lapsille!
Katso leipomisvinkkejä ja ruokaohjeita lapsiperheille!

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some