Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Päihteettömyys / Miksi tupakka- ja nikotiinituotteista kannattaa puhua jo alakouluikäiselle?

Miksi tupakka- ja nikotiinituotteista kannattaa puhua jo alakouluikäiselle?

Mitä vanhemman olisi hyvä tietää nikotiinituotteista? Ja miten ottaa asia puheeksi lapsen kanssa? Kun vaikeistakin aiheista keskustellaan jo varhain osana arkea, lapsen on helpompi puhua niistä myöhemminkin.

Matleena Eemola, terveyden edistämisen asiantuntija Syöpäjärjestöt
Julkaistu 21.3.2025
Päivitetty 26.3.2025

Nikotiinituotteet houkuttelevat yhä nuorempia

Uudet tuotteet, kuten sähkösavukkeet eli vapet ja nikotiinipussit, houkuttelevat makuvaihtoehdoillaan ja pelillisyydellään yhä nuorempia lapsia. Lapset altistuvat myös tupakkateollisuuden mainonnalle esimerkiksi verkossa pelattavien pelien ja sosiaalisen median kautta.

Tupakka- ja nikotiinituotteiden hankkiminen on yllättävän helppoa alaikäisille. Useimmiten tuotteet kulkeutuvat lapsille kaveripiirin kautta – joko suoraan kavereilta tai heidän välityksellään. Lisäksi monet alaikäiset ostavat tuotteita sosiaalisen median kautta, jossa myynti tapahtuu usein piilossa aikuisten katseilta.

Kun lapsi näkee tuotteita ja niiden käyttöä arjessaan ja ne esitetään vielä lapselle houkuttelevalla tavalla, herättävät ne luonnollisesti kiinnostusta. Siksi on tärkeää ottaa tuotteet puheeksi jo alakouluikäisten kanssa, ja vaikka lapsi ei vielä olisi tuotteita kokeillut.

Miten tunnistaa mahdollinen käyttö?

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä saattaa olla vaikea havaita. Erityisesti uudet tuotteet, kuten nikotiinipussit ja sähkösavukkeet eli vapet, on suunniteltu siten, että niitä on helppo käyttää huomaamatta. Muutokset lapsen käytöksessä tai terveydessä voivat kuitenkin antaa vihjeitä mahdollisesta käytöstä. Näistä merkeistä voit esimerkiksi tunnistaa, jos lapsesi käyttää vapea tai nikotiinipusseja:

  • Lapsen huoneessa, vaatteissa tai hengityksessä on imelä tuoksu
  • Lapsen repusta löytyy tuotteita, jotka muistuttavat esimerkiksi yliviivauskynää, huulirasvaa tai pelilaitetta
  • Valkoisia tai värikkäitä pieniä tyynyjä löytyy roskiksesta, tai repusta löytyy värikäs rasia
  • Äkillinen rahan tarve ilman selvää syytä
  • Salailu: lapsi saattaa esimerkiksi vetäytyä omiin oloihinsa tavallista enemmän tai käydä ulkona useammin.

Jos käyttöä on ollut jo pidemmän aikaa, voi ilmaantua myös vieroitusoireita. Vieroitusoireet voivat ilmetä muutoksina unen laadussa, ruokahalussa tai mielialassa, huonona keskittymiskykynä koulussa tai levottomana ja ärtyneenä olona erityisesti aamuisin.

Miten ottaa asia puheeksi?

Paras hetki keskustelulle on ennen kuin lapsi on kokeillut tuotteita. Jos epäilet tai olet huolissasi tuotteiden käytöstä, lähesty lasta rauhallisesti ja syyttelemättä. Keskustelu on hyvä käydä rauhallisessa tilanteessa. Keskustelua ei kannata aloittaa välittömästi, kun on löytänyt lapsen repusta tuotteen tai saanut selville, että lapsi on kokeillut tuotteita. Ensin on hyvä rauhoittaa oma mieli, jotta voi kuunnella lasta avoimesti.

Vanhemman ei tarvitse olla tupakka- ja nikotiinituotteiden asiantuntija, vaan keskeistä on läsnäolo, kuunteleminen ja avoin keskustelu. Jos lapsi tietää, että asiasta voi puhua kotona ilman pelkoa tuomitsemisesta, hänen on helpompi kysyä ja jakaa omia ajatuksiaan.

Vinkkejä keskusteluun:

Tuo esiin oma huolesi lapsen hyvinvoinnista: ”Minulle on tärkeää, että voit hyvin, ja siksi haluan puhua tästä kanssasi.”

Esitä avoimia kysymyksiä, esim. ”Oletko huomannut, että koulussa tai kavereiden keskuudessa puhutaan näistä asioista?” ”Mitä ajattelet siitä, että jotkut ihmiset käyttävät näitä tuotteita?” Mitä luulet, miksi jotkut nuoret haluavat kokeilla nikotiinituotteita?”

Kuuntele ja tue – jos lapsi on kokeillut, keskity ymmärtämään miksi ja miettikää yhdessä vaihtoehtoja.

Osoita, että arvostat lapsen näkemystä, vaikka olisitkin asiasta eri mieltä.

Lapsi saattaa pelätä rangaistuksia tai pettymyksen tuottamista vanhemmilleen, joten on tärkeää lähestyä häntä ymmärryksellä. Vanhemman tehtävä ei ole pelotella tai tuomita lasta, vaan tukea ja auttaa. On tärkeä osoittaa, ettet hyväksy tuotteiden käyttöä, mutta hyväksyt aina lapsen ja olet hänen puolellaan. Rajat ovat rakkautta myös päihdeasioissa. On tärkeää tehdä selväksi kodin yhteiset säännöt ja mahdolliset seuraamukset myös tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kohdalla.

Lapsi tarvitsee luotettavaa tietoa tupakka- ja nikotiinituotteiden haitoista, mutta ilman liiallista pelottelua. On hyvä selittää lapsentasoisesti, mitä haittoja tuotteiden käytöstä on ja miksi valmistajat haluavat tehdä tuotteista koukuttavia.  Jos et ole varma käytön vaikutuksista terveyteen, voit hyvin todeta sen lapselle. Etsikää yhdessä luotettavaa tietoa käytön haitoista osoitteesta fressis.fi.

Vanhempana on tärkeää ilmaista huolensa, mutta aina ei ole tarpeen tarjota valmiita vastauksia. On luonnollista, että huolen herätessä haluaa nopeasti löytää ratkaisuja. Jos keskustelu kuitenkin painottuu siihen, että aikuinen kertoo ja lapsi vain kuuntelee, voi lapsen omien ajatusten ja tunteiden ilmaiseminen jäädä taka-alalle. Siksi on hyvä antaa tilaa lapsen omille pohdinnoille ja kuunnella häntä aidosti. Tämä vahvistaa lapsen luottamusta omaan ajatteluunsa ja rohkaisee häntä osallistumaan keskusteluun.

Ennaltaehkäisy: Kuinka vahvistaa lapsen valmiuksia sanoa ei?

On tärkeää vahvistaa lapsen kykyä tehdä omaa hyvinvointia tukevia valintoja. Alakouluiässä lapsi tarvitsee tähän vielä paljon vanhemman tukea. Tukemalla lapsen taitoja tehdä ikätasolleen sopivia päätöksiä ja vahvistamalla lapsen tunnetta siitä, että hän osaa ja pystyy, lapsi oppii luottamaan omiin kykyihinsä ja tekemään harkittuja päätöksiä myös tulevaisuudessa.

Voitte yhdessä harjoitella, miten esimerkiksi kieltäytyä, jos kaveri tarjoaa tuotetta. Kokeilkaa erilaisia tapoja sanoa ’ei’ ja pohtikaa, millaisiin tilanteisiin lapsi saattaa joutua. Miettikää esimerkiksi yhdessä, miten toimia, jos kaverit löytävät vapen ja alkavat kokeilla sitä ryhmässä. Koska päätökset kokeilla tuotteita tehdään usein hetken mielijohteesta, harjoittelu auttaa lasta valmistautumaan ja tekemään tietoisempia valintoja.

Vinkkejä keskusteluun:

”Miten toimisit, jos joku tarjoaisi sinulle nikotiinituotetta?”

”Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa joku on painostanut sinua tekemään jotain, mitä et halunnut? Miten silloin toimit?”

”Miten voisit sanoa ei, jos et halua kokeilla, mutta et halua loukata kaveria?”

Kehu lasta ja anna kiitosta, kun hän on uskaltanut jutella asiasta ja jakaa omia ajatuksiaan. Jokainen keskustelu on arvokas, ja pienetkin eleet voivat ehkäistä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamista. Sinä olet lapsesi tärkein tuki!

Vanhemmilla on merkittävä rooli lapsen nikotiinituotteiden käytön ehkäisyssä. Aikuisten asenne ja oma esimerkki vaikuttavat suuresti siihen, miten lapsi suhtautuu tupakka- ja nikotiinituotteisiin. Perusta päihdeteemojen käsittelyyn rakennetaan arjen läsnäolossa. Olemalla kiinnostunut lapsen maailmasta ja keskustelemalla hänelle tärkeistä asioista, kynnys myös vaikeimpien aiheiden käsittelyyn madaltuu.

Lue lisää Fressisedu.fi-sivustolta

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön puheeksi ottaminen nuoren kanssa https://fressisedu.fi/materiaalit/puheeksi-oton-malli/

Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus tukea nuorta pysymään erossa tupakka- ja nikotiinituotteista

https://fressisedu.fi/2024/11/28/jokainen-kohtaaminen-on-mahdollisuus-tukea-nuorta-pysymaan-erossa-tupakka-ja-nikotiinituotteista/

Nikotiinipussit nuorten keskuudessa

https://fressisedu.fi/materiaalit/nikotiinipussit-nuorten-keskuudessa/

Sähkösavuke eli vape nuorten keskuudessa

https://fressisedu.fi/materiaalit/sahkosavuke-eli-vape-nuorten-keskuudessa/

 

Isomman lapsen kanssa voitte yhdessä vierailla Fressis.fi -sivustolla, josta löytyy suoraan nuorille suunnattua tietoa. Älä ole koekaniini – jätä vapettaminen väliin -kampanjan sivulta löytyy tietoa vapesta.

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram