Hyppää sisältöön
Etusivu / Arki ja vanhemmuus / Raskausdiabetes synnytyksen jälkeen

Raskausdiabetes synnytyksen jälkeen

Raskausdiabetes korjaantuu yleensä synnytyksen jälkeen ja lääkehoito voidaan lopettaa heti lapsen synnyttyä. Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on kuitenkin tavallista suurempi. Katso, mitä voit itse tehdä, pienentääksesi riskiä sairastua myöhemmin.

Marjaana Kauranen, Terveyden edistämisen asiantuntija
Julkaistu 8.3.2023
Päivitetty 13.3.2023
Naisen nukkuu vauva vatsan päällä

Diabeteksen perinnölliseen sairastumisalttiuteen ei voi vaikuttaa, mutta terveelliset elintavat pienentävät olennaisesti tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskiä tai siirtävät sairastumista myöhemmäksi. Niistä on apua myös raskausdiabeteksen uusiutumisen ehkäisyssä mahdollisissa seuraavissa raskauksissa. Itsestä ja elintavoista huolehtiminen auttaa jaksamaan myös arjessa.

Muistilista raskausdiabeteksen jälkeen

  • Huolehdi itsestäsi. Pyydä tarvittaessa apua vauvan hoitoon. Sinun ei tarvitse selvitä yksin.
  • Jos raskausdiabeteksen hoito on vaatinut pistos- tai tablettihoitoa, tehdään sokerirasitus 6-12 viikon kuluttua synnytyksestä. Ruokavaliohoitoisille raskausdiabeetikoille testi tehdään 12 kuukauden kuluttua synnytyksestä.
  • Sokerirasituskoe uusitaan kolmen vuoden välein. Huolehdi itse, että saat lähetteen omalta terveysasemaltasi/neuvolasta
  • Mittaa tai mittauta verenpaine 1-3 vuoden välein. Tavoitearvo on alle 140/90. Lue lisää verenpaineen mittauksesta Sydan.fi-sivustolta.
  • Nuku riittävästi. Lapsiperheessä nukkuminen ei aina ole itsestäänselvyys. Voitko ottaa päiviin pieniä lepohetkiä? Katso Mindfulness-harjoituksemme koko perheelle.
  • Tarvitsetko apua painonhallintaan? Pyydä apua terveydenhuollosta ja lue myös vinkkimme aihetta koskevasta artikkelistamme.
  • Lopeta tupakanpoltto. Lopettamiseen saat tukea terveydenhuollosta, lue myös artikkelimme aiheesta.

 

Neuvola ja äitiyspoliklinikka ovat sinun ja vauvasi tukena myös raskauden jälkeen. Muista kertoa aiemmin sairastetusta raskausdiabeteksestasi myöhemmin käyttämissäsi terveyspalveluissa: lastenneuvola, työterveyshuolto, oma lääkäri. Näin saat tarvitsemasi diabeteskontrollit parhaiten järjestymään.

 

Lisätietoa löytyy Käypä hoito –suosituksen potilasversiosta sekä Diabetesliiton sivuilta.

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Lapsen ikäkaudet
Joulubingo
Ruokaviikko
Instagram