Hyppää sisältöön
Etusivu / Lepo / Mindfullness / Mindfulness – harjoitus lapselle ja aikuiselle

Mindfulness – harjoitus lapselle ja aikuiselle

Mindfulness-harjoittelu on mielen jumppaa, jossa harjoitellaan hyväksyvää levollista läsnäolemista tässä hetkessä. Tietoisuustaitojen harjoittelu yhdessä lapsen kanssa rauhoittaa oloa niin lapsella kuin aikuisella.

Anne Kuusisto, Lapsiperhe-ja mielen hyvinvoinnin asiantuntija
Julkaistu 18.12.2019
Päivitetty 10.11.2023

Mindfulness -harjoittelussa opetellaan havainnoimaan omaa kehoa kokonaisuutena; hengitystä, kehon tuntemuksia, ajatuksia ja tunteita. Tämä on yksinkertaista harjoittelua, jossa pyritään tuomaan huomio valittuun kohteeseen kuten hengitykseen. Mielen luonne on yleensä levoton ja kärsimätön ja harjoittelun avulla mieli oppii vähitellen rauhoittumaan.

Tietoisuustaitojen lisääntyessä lapsi voi oppia tunnistamaan itsessään kehollisia tuntemuksia erilaisissa tilanteissa. Kun esimerkiksi hermostuttaa tai on peloissaan, voi harjoittelun myötä oppia tunnistamaan nämä tuntemukset itsessään, hyväksyä niitä ja oppia viivästyttämään toimintaa, johon aikaisemmin on ollut taipuvainen (kuten esim. huutaminen, paniikkiin meneminen tai itkeminen).

Mindfulness-harjoittelun hyötyjä lapselle ja aikuiselle

Lasten mindfulness harjoittelusta on jo suomalaistakin tutkimusnäyttöä ja sen avulla voidaan tukea lasten

  • keskittymistaitoja
  • itsesäätelyä ja stressaavien tilanteiden sietokykyä
  • tarkkaavaisuutta
  • sosiaalisia- ja vuorovaikutustaitoja
  • rauhoittumisen taitoa ja palautumiskykyä.

Mindfulness harjoittelu tukee lapsen itsetuntemusta ja voi auttaa kokemaan enemmän positiivisia tunteita kuten onnellisuutta ja iloa. Omien vahvuuksien tunnistaminen lisääntyy ja lapsi voi sisäistää keinoja käsitellä vaikeitakin asioita elämässä.

Helppoja harjoituksia

Helpoin harjoitus lapsen kanssa on hengitykseen keskittyminen. ”Hengitetään yhdessä” voi olla tärkeä ja rauhoittava viesti lapselle, joka on tunnekuohun vallassa. Tai iltaisin, jos rauhoittuminen on vaikeaa. Lapsen voi ottaa syliin hengittämään, kokeilla hengittämistä hengityskaverin kanssa makuullaan kuten harjoitusäänitteessä tai isomman lapsen kanssa vaan makaillaan vierekkäin ja hengitellään yhdessä.

Toinen helppo harjoitus on hengitys ja voimasanat. Harjoittelun myötä voidaan opetella tunnistamaan ajatuksia ja puhua siitä, että kaikki ajatukset eivät ole totta. Voidaan etsiä voima-ajatuksia tai voimasanoja, joilla hengitykseen yhdistettynä voi rauhoittaa omaa mieltä. ”Minä osaan,” ”Minä selviän,” ja ”Pystyn kyllä” ovat esimerkkejä voimasanoista. Isompi lapsi ja aikuinen voi opetalla myös hengittämään ja toistamaan ”Päästän irti” lausetta, jos jokin asia jää kuormittamaan mieltä.

Kokeilkaa kuunnella äänitettä yhdessä rauhallisella hetkellä.

 

Pienten lasten (n. 2-3v)kanssa voi kokeilla tätä Rentoutus äänitettä, joka löytyy myös tekstinä sivuiltamme.

 

Katso täältä kaikki mindfulness-harjoitukset

Lue seuraavaksi

Tehtävät
Hyvinvointikurssi
Digikortti
Some