Aamupala, välipala ja iltapala lapsiperheissä
Aamu- väli- ja iltapala auttavat jaksamaan ja hillitsemään nälkäkiukkua - sekä lasten että aikuisten.
Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan – lasta ja aikuista. Pieni lapsi ei jaksa yhdellä aterialla syödä paljon, joten aamu-, väli- ja iltapala ovat tärkeässä roolissa. Kaikki ovat rytmiltään erilaisia, toisille maistuu ruoka heti aamusta ja toinen malttaa pysähtyä syömään illalla ja tankkaa silloin kunnolla.
Aamupala auttaa kehoa heräämään ja takaa virkeyden aamupäiväksi. Nälkäisenä ei jaksa keskittyä, saati oppia uutta. Koululaisten aamupalasta kannattaakin sopia yhdessä selvästi, jos lapsi syö sen itsekseen.
Välipala on nälkäkiukun hallitsemisen tehokeino – lapsille ja aikuisille. Yleensä välipala on tarpeen lounaan ja iltaruuan välissä. Aamupäivän välipala voi olla tarpeen, jos lapsi on pieniruokainen eli syö kerralla pieniä annoksia tai/ja herää hyvin aikaisin.
Iltapala päättää päivän ja tarjoaa hetken rauhaa istahtaa yhdessä alas ja vaihtaa päivän kuulumiset.
Lue lisää lapsiperheen joustavasta ateriarytmistä ja ruokasuhteesta ja lapsiperheiden ravitsemussuosituksista
Miten koota hyvä aamu-, väli-, ja iltapala?
Hyvä kolmen kohdan muistisääntö aamu-, väli-, ja iltapalan kokoamiseen on 1+1+1.
- Oman kouran kokoinen annos kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Kasvikset tuovat raikkautta ja väriä. Niiden syöminen myös pienemmillä aterioilla auttaa keräämään riittävästi kasviksia koko päivän saldoon.
- Runsaskuituinen viljatuote. Leipä, puuro, mysli, kaurahiutaleet smoothiessa, Sydänmerkki-välipalapatukka. Tapoja ja makuja on monia, mutta nämä tuovat energiaa, jolla pärjätään seuraavaan ateriaan.
- Proteiinin lähde. Maito, jogurtti, juusto, kananmuna, leikkele, papuja, kalaa tai mitä nyt kaapista löytyy. Proteiini tuo aterialle ravintoaineita ja pitää nälkää kurissa. Kasvipohjaiset kuten soijapohjaiset jogurttivalmisteet käyvät myös hyvin.
Omatoiminen lapsi vai palvelua pöytään?
Aamu-, väli-, ja iltapala ovat usein ensimmäisiä aterioita, joista lapsi alkaa itse vastata kasvaessaan. Omatoimisuutta voi harjoitella pienestä asti yhdessä välipalaa valmistaen. Koululainen usein tekee ja syö aamu- ja välipalaa ihan itse. Välillä innostuneesti ja välillä ei huvittaisi. Koululaisen kanssa kannattaa selvästi sopia mitä esimerkiksi välipalaksi on hyvä syödä. 1+1+1 -ohjeen voi opettaa lapsellekin. Selvät ohjeet auttavat lasta mielitekojen hallinnassa, jos on yksin kotona.
Kasvisten syönnin lisäämiseen hyvä keino ovat valmiiksi pilkotut sormi- ja dippikasvikset. Tässä kohtaa palvelu voi kannattaa. Jos kasvikset ja hedelmät tuntuvat unohtuvan omatoimisilta välipaloilta, voi valmiiksi pilkotut palat olla hyvä apukeino. Pieni piristys hauskoilla hedelmillä hullutellen voi piristää iltapalaa välillä. Katso vinkit hauskoihin kasviksiin täältä.
Kurkkaa 5 vinkkiä miten lisätä lasten kasvisten syöntiä!
Entä jos aamupala ei maistu?
Kaikille aamupala ei välttämättä maistu heti heräämisen jälkeen. Osa meistä on iltarytmisempiä ja silloin aikaisina hoito- ja kouluaamuina voi aamupala tuntua liian aikaiselta. On hyvä, jos lapsi saa syötyä ja juotua jotain pientä ennen lähtöä. Näin keho herää ja nälkä ei yllätä heti hoidossa tai koulussa. Jos aamupala ei maistu, varmista, että lapsi syö muilla aterioilla tarpeeksi.
Hauskoja ideoita lapsiperheen arkirytmiin!